Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

GONG: Treba osnovati etičko povjerenstvo za EU izbore

Riječ je o nadstranačkom tijelu koje ocjenjuje tijek izborne promidžbe, a čije članove predlažu parlamentarne političke stranke i imenuje ih Ustavni sud

Zagreb: GONG traži povlačenje antikorupcijskog natječaja Europskog socijalnog fonda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
4 komentara

Iz Gonga su u četvrtak upozorili kako je prošao krajnji zakonski rok za osnutak etičkog povjerenstva za izbore za Europski parlament.

Riječ je o nadstranačkom tijelu koje ocjenjuje tijek izborne promidžbe, a čije članove predlažu parlamentarne političke stranke i imenuje ih Ustavni sud.

Gong je u priopćenju izrazio veliku zabrinutost zbog situacije u kojoj se ni institucija kao što je Ustavni sud ne drži hrvatskih zakona. 

NA 33 LISTE Navala na Bruxelles: Za fotelju se natječe oko 400 zastupnika

Povjerenstvo, prema zakonu, donosi i objavljuje izborni etički kodeks "nakon objave odluke o raspisivanju izbora i prije početka izborne promidžbe", a ono - iako je izborna promidžba, tj. izborna kampanja, počela jučer - još nije ni osnovano.

Gong je pozvao Ustavni sud i političke stranke da osnuju etičko povjerenstvo što prije te tako, makar sa zakašnjenjem, pokažu da im je stalo do promicanja i ostvarivanja etičkih i demokratskih načela u izborima – onoga što je zakonski i glavna zadaća tog povjerenstva.

Zagreb: Grad u znaku Europskih izbora POČELA KAMPANJA EU izbori: Natječe se čak 121 kandidat više nego 2014. god.

"To je još jedan dokaz da tijela nadležna za izbore nisu dočekala spremna početak izborne kampanje", zaključili su iz Gonga te podsjetili kako je Državno izborno povjerenstvo mjesec dana bez jednog člana, a sada HDZ pokušava nametnuti svoju kandidatkinju za prazno mjesto u DIP-u, čime bi preuzeo mjesto koje prema zakonu o DIP-u pripada oporbi. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message