Obavijesti

News

Komentari 123

Goran ispije pivo dok trepneš, Zdenko poznaje baš sve marke

Goran ispije pivo dok trepneš, Zdenko poznaje baš sve marke
6

HRVATSKI ŠAMPION: Zagrepčaninu Goranu Špinderku (30) trebaju tek 2,23 sekunde da ispije pivo. U treningu je već 12 godina. On pivu pije od 18 godine

VIDEO

Ljubav prema pivi je počela još od maturalca u osnovnoj školi. Tad sam popio svoje prvo pivo, rekao je Goran Špinderk (30) iz zagrebačkog Rudeša.

Ovaj Zagrepčanin je nedavno na natjecanju u brzinskom ispijanju piva u jednoj zagrebačkoj pivnici postao prvak u ispijanju ove hmeljske tekućine. Zlatni nektar kraljeva ispio je za tren i ostavio iza sebe 12 natjecatelja.

- Osobni rekord mi je 2,23 sekunde kad mi je prijatelj vrijeme mjerio štopericom - hvali se.

Goran kaže kako je s brzinskim ispijanjem pive počeo dok je imao 18 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Krenuo sam s ekipom na tulumima iz zafrkancije i vidio da me ide. S godinama sam stekao iskustvo, ali nemam nekakvih posebnih priprema ni tehniku. Piva ode u tri gutljaja - kaže on.

Ipak, dodaje da se u brzinskom ispijanju piva ne smije biti previše sit ni umoran, a otkrio nam je i koja vrsta piva najbolje i najbrže klizi niz grlo.

- Najbolji je svijetli lager koji nije pregaziran, a ispijanje s tamnim i pšeničnim pivom ide teže jer su to krepkija piva - dodaje.

Goranu je ovo bilo prvo natjecanje, ali se namjerava boriti u ispijanju piva i dalje. Svjetski rekorder u ispijanju je Amerikanac Steven Petrosino, koji je 1977. godine iskapio litru piva za 1.3 sekunde. Goran kaže da je taj rezultat teško dostižan, ali ipak dodaje:

- Tko zna, možda mu se u budućnosti približim.

Posebnu strast prema pivi ima i profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu Zdenko Krištafor (62). On već godina skuplja etikete s boca piva.

- Počeo sam ih skupljati sasvim slučajno prije 25 godina jer mi je cilj napraviti cjeloviti pregled hrvatskog pivarstva kroz povijesne događaje i kulturu - priča profesor Zdenko. 

Dodaje kako mu je poticaj bio i sport. Bavi se rekreativno nogometom i nakon termina ritual je bio popiti hladno pivo. Isprva je skupljao limenke, no one su zauzimale previše mjesta pa se prebacio na etikete. Osim hrvatskih, ima i etikete iz skoro svih zemalja svijeta, čak iz Sjeverne Koreje, Bolivije, Tahitija, Bahama.

Ne klizi svaka piva jednakom lakoćom

Hrvatski prvak u eksanju piva otkrio je koje pivo najbolje klizi niz grlo. Ističe kako se radi o svijetlom lageru koji nije previše gaziran. Najteže je s tamnim i pšeničnim pivom jer su to krepkija piva, pa samim time i teža.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21