Obavijesti

News

Komentari 51

Gordan Jandroković: Novi Sabor će žurno nastaviti s radom

Gordan Jandroković: Novi Sabor će žurno nastaviti s radom
1

Jandroković je time odgovorio na novinarski upit kako gleda na poruku s Pantovčaka, odnosno iz Ureda predsjednika države Zorana Milanovića, da zastupnici ne bi trebali ići na stanku nakon konstituiranja

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u srijedu je otklonio mogućnost da zastupnici, nakon što budu izabrani, odmah odu na godišnji te najavio kako će novi Sabor odmah nastaviti s radom čim se konstituira saborska većina.  

„Ova je situacija takva da će od zastupnika zahtijevati da vrlo ozbiljno, odgovorno i promptno krenu na posao, tako da nema nikakve dileme da će Sabor nastaviti s radom odmah čim se konstituira većina“, izjavio je Jandroković u općini Dubrava gdje je sudjelovao na obilježavanju Dana Općine i župe Svete Margarete.

POGLEDAJTE VIDEO: Cirkus u Saboru

Pokretanje videa...

02:06

Odlučno je otklonio mogućnost da zastupnici, nakon što budu izabrani, odu na godišnji odmor.

„Sasvim je normalno da, nakon što bude izabran novi Sabor, on žurno krene s radom, da donesemo zakon o obnovi Zagreba i sve potrebne mjere da bi bili pripremni za sve što nas čeka na jesen. Dakle, moramo donijeti jedan broj odluka vezanih za gospodarske mjere i ne znam kome bi uopće palo na pamet da Sabor, nakon što zastupnici budu izabrani, ode na godišnji odmor“, poručio je predsjednik Sabora.

Milanović: Nezamislivo mi je da Sabor nakon izbora ode na godišnji

Predsjednik republike Zoran Milanović kazao je u srijedu da ne može zamisliti da bi nakon izbora, kada se potvrdi Vlada, Sabor odmah išao na ljetnu stanku, poručivši inicijatorima koji sakupljaju potpise sa zahtjevom da u tom slučaju on sazove Sabor da kucaju na otvorena vrata.

"Uopće ne mogu zamisliti da bi neka vlast formirala Sabor, potvrdila Vladu i otišla na godišnji odmor. Oni će sigurno raditi u srpnju i u kolovozu, sto posto. Ostao bih preneražen da izaberu Vladu i odu na godišnji", izjavio je Milanović u Humu na Sutli na marginama Liderovog Kluba izvoznika. 

Zeleno -lijeva koalicija pokrenula je prikupljanje potpisa kojima od Milanovića zahtijevaju da sazove sjednice Sabora u ljeto, ukoliko se on raspusti odmah nakon izbora. 

Dodao je da to  podržava jer se radi  o Zakonu o obnovi Zagreba, koji je ostao nedonešen iz njemu nejasnih razloga, iako smatra da nema šanse da Sabor odmah ode na stanku. 

"Koja god stranka bila, nema šanse da formiraju vladu, primjerice 5. kolovoza i odu na godišnji. Ukoliko se to dogodi a ne mislim da se to neće dogoditi, mislim da sad kucaju ne na otvorena vrata, nego na hangarska vrata", poručio je Milanović.

Odgovorio je i na izjavu HDZ-ovog Branka Bačića, koji je izjavio da Milanovića vidi kao prvog koji bi otišao na godišnji u takvoj situaciji.

"Išao bih roniti s onim Omega satom od 5 tisuća dolara koji je on dobio na poklon od direktora ACI-ja i onda ga dao svom prijatelju, jer ne roni i ne zna engleski pa nije znao pročitati koliko je sati", kazao je Milanović.

Milanović je Bačiću poručio da je voljom hrvatskih birača ipak izabran za predsjednika Republike te da ga Bačić ne mora me voljeti niti poštivati, ali da nekad priča besmislice. 

Dodao je da vjeruje u Bačićevo poštenje, marljivost i odgovornost prema hrvatskim građanima te da vjeruje da će, ako to kojim slučajem bude on i njegova većina, nastaviti raditi nakon izbora. 

Milanović je ustvrdio i da treba mijenjati Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kako bi izvori financiranja u kampanji bili transparentniji.

"Naravno, to što se u Hrvatskoj naziva troškovima kampanje je lakrdija. Ne bismo se ni smjeli zavaravati da je trošak ono što se potroši od službenog početka kampanje, što je u ovom slučaju 18. lipnja do izbora. To je smiješno", ocijenio je Milanović.

Kazao je da troškovi koji nastanu od službenog početka predizborne kampanje do izbora nisu realni, jer se troši cijeli vrijeme. 

"Sve što sam ja potrošio u svojoj kampanji od 17. lipnja prošle godine kada sam to objavio do izbora je kampanja. Sve ono što je moja protukandidatkinja potrošila, ne možemo svesti na tih 20 dana prije izbora. To nisu realni troškovi, oni su zasigurno veći”, kazao je dodavši da ih zato treba kontrolirati i gledati odakle dolaze.

Na upit bi li se Vlada u izbornom procesu trebala baviti Inom, Milanović je ustvrdio da da se ne bi trebala baviti ničim što ima veze s novcem.

“Nijedna se Vlada ne bi smjela baviti, ni kadrovima, ničim. Dakle, ruke k sebi, što bi rekli američki odvjetnici “cease and desist”. Dakle, ostavi to na miru”, kazao je.

Milanović je kazao je i da neće sudjelovati u manifestaciji Hod za život.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu