Obavijesti

News

Komentari 12

Gordan Jandroković: Sabor nastavlja s normalnim radom

Gordan Jandroković: Sabor nastavlja s normalnim radom
1

Što se zgrade Hrvatskog sabora tiče, Jandroković je rekao da su treći i četvrti kat izvan upotrebe, a u funkciji još nije ni sabornica zbog velikog lustera u dvorani oko kojeg je došlo do napuklina

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u srijedu je najavio da parlament nastavlja s normalnim radom te odbacio kritike dijela javnosti da bi odluke koje se tiču ljudskih prava treba donositi Sabor dvotrećinskom većinom, istaknuvši da se postupa u skladu su Ustavom.

„Dogovorili smo se da ćemo nastaviti s radom. S obzirom na okolnosti nećemo prekidati sjednicu“, kazao je Jandroković, pojasnivši da će danas i sutra raditi po najavljenom dnevnom redu.

U petak, s obzirom na to da se u četvrtak na sjednici Vlade očekuje novi set mjera za pomoć gospodarstvu, o njima bi se raspravljalo u Saboru, a o amandmanima bi se raspravljalo u ponedjeljak ujutro i tijekom popodneva glasovalo i o setu ekonomskih mjera, ali i o svim do sada raspravljenim točkama dnevnog reda, ukupno oko 30-ak točaka, izvijestio je čelnik parlamenta nakon sjednice predsjedništva Sabora.

Dodao je da će se, bude li veliki broj amandmana pa se ne stigne o svima raspraviti u ponedjeljak ujutro, onda će se glasovati u utorak.

Sabor će raspravljati o odgodi prijevremenih lokalnih izbora
Sabor će raspravljati o odgodi prijevremenih lokalnih izbora

Sabornica još nije u funkciji

„S obzirom na to da očekujem veliki broj amandmana, ne bismo glasovali ovdje, nego ćemo potražiti veći prostor u koji će se moći smjestiti stotinjak ili više zastupnika, a da se poštuju mjere zdravstvene zaštite. Još nismo odlučili, ali, među ostalima, razmišljamo i o Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski“, napomenuo je, dodavši da će nakon toga Sabor s radom nastaviti 15. travnja, i dalje u bivšoj zgradi Ine.

Što se zgrade Hrvatskog sabora tiče, Jandroković je rekao da su treći i četvrti kat izvan upotrebe, a u funkciji još nije ni sabornica zbog velikog lustera u dvorani oko kojeg je došlo do napuklina, što će se morati sanirati. Kada bi to sanirali, vratili bismo se u zgradu Sabora, radili bi prizemlje, prvi i drugi kat, rekao je, ali nije htio nagađati o rokovima.

Na novinarsko pitanje hoće li zastupnici dobiti punu plaću, bez obzira na to što ne dolaze svi na sjednice, Jandroković je odgovorio da Sabor mora raditi i da su, s obzirom na okolnosti, dogovorili režim rada po kojem na raspravi sudjeluje po dvoje zastupnika iz svakog kluba. Dodao je i da zastupnici koji nisu ovdje nisu ne zato što nisu željeli doći nego zato što je riječ o ograničenjima povezanima sa zdravstvenom sigurnošću.

Traže da Sabor zasjeda svaki radni dan dok traje epidemija
Traže da Sabor zasjeda svaki radni dan dok traje epidemija

Zahtjevnu situaciju riješili smo na pravi način

Komentirajući kritike dijela javnosti, ali i predsjednika Zorana Milanovića da bi Sabor, a ne Nacionalni stožer, trebao dvotrećinskom većinom donositi odluke koje se tiču ljudskih prava, kazao je da Hrvatski sabor trenutačno primjenjuje članak 16. Ustava koji predviđa da se određene slobode i prava mogu ograničiti zakonom kada je u pitanju zaštita zdravlja naših građana. Temeljem tog članka, a nakon što je ministar zdravstva proglasio epidemiju, primjenjuje se Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji definira i karantenu i ograničenje kretanja i okupljanja, kao i ograničenje poduzetničkih aktivnosti, slijedom članaka Ustava 32. i 50., koji kažu da se, u slučaju kada treba zaštititi zdravlje građana, mogu ograničiti određene slobode poduzetništva i kretanja, pojasnio je Jandroković.

Važnim smatra to što se Ustavni sud nije oglasio i ukazao na bilo kakvu neustavnost i nezakonitost postupanja bilo kojeg tijela i smatra da su na pravi način riješili ovu zahtjevnu situaciju.

Sabor zasjeda u zgradi INA-e nakon razornog potresa
Sabor zasjeda u zgradi INA-e nakon razornog potresa

Na novinarski upit odgovorio je da je cilj novog seta gospodarskih mjera pronaći rješenja koja će u ovo vrijeme, a pogotovo nakon krize vezane uz koronavirus, osigurati da se hrvatsko gospodarstvo krene vraćati na razine na kojima je bilo prije krize.

Cilj je zaštititi radna mjesta i privatno poduzetništvo, kazao je, istaknuvši da nikada u povijesti Hrvatske i ovog dijela Europe nije se dogodilo da država s tolikim sredstvima, 30 milijardi kuna, pomaže privatni sektor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.
Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.