Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
296 komentara

"Trošarine na duhan ćemo još dizati u sljedećim godinama"

Vlada je na današnjoj sjednici podigla trošarine na goriva, ali i na duhan i cigarete. Na dnevnom redu bilo je i službeno odustajanje od monetizacije autocesta

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
296 komentara

U skladu sa zahtjevima Europske komisije, Vlada je povećala trošarine na duhan cigarete te trošarine na goriva. 

Trošarine za benzin, dizel, plinsko ulje te kerozin za pogon povećavaju se za 20 lipa po litri. Za ovu godinu to će značiti dodatan prihod  proračuna u iznosu od 280 milijuna kuna dok na godišnjoj efekt biti 450 milijuna kuna. Minimalna trošarina na  cigarete je sada 648 kuna na 1000 komada cigareta. Trošarine za cigarete iznosit će od 60 do 99 lipa po kutiji. 

- Budući da u Europi definirana minimalna trošarina iznosi oko 90 eura na 1000 komada mi smo s ovim povećanjem još uvijek ispod tog minimalnog zahtjeva Europske komisije, negdje smo na 84 eura. U sljedećim godinama ćemo morati dizati trošarine  sukladno direktivama na duhan - rekao je ministar financija Boris Lalovac. 

Država kreće se i u analizu poslovanja domova socijalne skrbi čiji je osnivač država te decentraliziranih domova za starije i nemoćne čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave. Potpredsjednica Vlade i ministrica Milanka Opačić izvijestila je da će  analizom biti obuhvaćeno 114 domova. 

- Mi smo napravili jedinstvene kriterije kojom ćemo napraviti analizu poslovanja domova: organizacijske, kadrovske i korisničke strukture. Na osnovu toga donijet ćemo određene mjere za reorganizaciju i racionalizaciju poslovanja i ono što je važnije, a to je puno pravedniji sustav nego što je to danas - poručila je. 

Vlada i službeno odustaje od monetizacije autocesta

S obzirom da postoji mogućnost da se referendumom onemogući nastavak monetizacije javnog duga vezano uz Hrvatske autoceste i Autoceste Rijeka Zagreb po koncesijskom modelu, Vlada je stavila izvan snage odluku o suglasnosti koja je ranije predložena. 

Ministrica Opačić izvijestila je Vladu o poduzetim aktivnostima vezanim uz preporuke Pučke pravobraniteljice iz 2013. godine, a sa žaljenjem je konstatirala da dio problema nije moguće riješiti zbog nedostatka novca u proračunu: dodatno širenje određenih prava, rješavanje određenih nepravdi koji se godinama kumuliraju u našem sustavu.

- To nije pitanje političke volje nego pitaje nedostatka financijskih sredstava u proračunu. Situacija je takva kakva je. U ovom trenutku izuzetno je važno da ni jedno pravo nismo uzeli u ove tri godine iako smo rezali proračun - rekla je. 

- I nećemo - dometnuo je premijer Zoran Milanović. 

Vlada je raspustila Gradsko vijeće Grada Vrgorca, ali i razriješila gradonačelnika i njegovog zamjenika jer u roku nije donesen proračun. Raspušteno je i Općinsko vijeće Općine Semeljci te razriješen načelnik i njegov zamjenik jer proračun nisu ni predložili. Slijede prijevremeni izbori.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message