Obavijesti

News

Komentari 296

"Trošarine na duhan ćemo još dizati u sljedećim godinama"

"Trošarine na duhan ćemo još dizati u sljedećim godinama"
6

Vlada je na današnjoj sjednici podigla trošarine na goriva, ali i na duhan i cigarete. Na dnevnom redu bilo je i službeno odustajanje od monetizacije autocesta

VIDEO

U skladu sa zahtjevima Europske komisije, Vlada je povećala trošarine na duhan cigarete te trošarine na goriva. 

Trošarine za benzin, dizel, plinsko ulje te kerozin za pogon povećavaju se za 20 lipa po litri. Za ovu godinu to će značiti dodatan prihod  proračuna u iznosu od 280 milijuna kuna dok na godišnjoj efekt biti 450 milijuna kuna. Minimalna trošarina na  cigarete je sada 648 kuna na 1000 komada cigareta. Trošarine za cigarete iznosit će od 60 do 99 lipa po kutiji. 

- Budući da u Europi definirana minimalna trošarina iznosi oko 90 eura na 1000 komada mi smo s ovim povećanjem još uvijek ispod tog minimalnog zahtjeva Europske komisije, negdje smo na 84 eura. U sljedećim godinama ćemo morati dizati trošarine  sukladno direktivama na duhan - rekao je ministar financija Boris Lalovac. 

Država kreće se i u analizu poslovanja domova socijalne skrbi čiji je osnivač država te decentraliziranih domova za starije i nemoćne čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave. Potpredsjednica Vlade i ministrica Milanka Opačić izvijestila je da će  analizom biti obuhvaćeno 114 domova. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mi smo napravili jedinstvene kriterije kojom ćemo napraviti analizu poslovanja domova: organizacijske, kadrovske i korisničke strukture. Na osnovu toga donijet ćemo određene mjere za reorganizaciju i racionalizaciju poslovanja i ono što je važnije, a to je puno pravedniji sustav nego što je to danas - poručila je. 

Vlada i službeno odustaje od monetizacije autocesta

S obzirom da postoji mogućnost da se referendumom onemogući nastavak monetizacije javnog duga vezano uz Hrvatske autoceste i Autoceste Rijeka Zagreb po koncesijskom modelu, Vlada je stavila izvan snage odluku o suglasnosti koja je ranije predložena. 

Ministrica Opačić izvijestila je Vladu o poduzetim aktivnostima vezanim uz preporuke Pučke pravobraniteljice iz 2013. godine, a sa žaljenjem je konstatirala da dio problema nije moguće riješiti zbog nedostatka novca u proračunu: dodatno širenje određenih prava, rješavanje određenih nepravdi koji se godinama kumuliraju u našem sustavu.

- To nije pitanje političke volje nego pitaje nedostatka financijskih sredstava u proračunu. Situacija je takva kakva je. U ovom trenutku izuzetno je važno da ni jedno pravo nismo uzeli u ove tri godine iako smo rezali proračun - rekla je. 

- I nećemo - dometnuo je premijer Zoran Milanović. 

Vlada je raspustila Gradsko vijeće Grada Vrgorca, ali i razriješila gradonačelnika i njegovog zamjenika jer u roku nije donesen proračun. Raspušteno je i Općinsko vijeće Općine Semeljci te razriješen načelnik i njegov zamjenik jer proračun nisu ni predložili. Slijede prijevremeni izbori.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 296
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a