News

Komentari 0

Gornji dom parlamenta odobrio Putinov zahtjev za slanjem vojske na istok Ukrajine

Gornji dom parlamenta odobrio Putinov zahtjev za slanjem vojske na istok Ukrajine

Dok su zastupnici glasali, predsjednik Vladimir Putin ratificirao je sporazume o prijateljstvu s s dvije separatističke regije koje je priznao dan ranije, priopćio je Kremlj

Vijeće federacije, gornji dom ruskog parlamenta, jednoglasno je u utorak odobrilo zahtjev predsjednika Vladimira Putina za upućivanje postrojbi u dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine nazvavši to "mirovnom misijom".

Odluka odmah stupa na snagu, kazao je jedan od zastupnika u raspravi.

Obraćajući se zastupnicima tijekom večernje sjednice koja je emitirana na stranici vijeća, jedan od zamjenika ministra obrane kazao je da Rusija nije imala izbor te je zatražio odobrenje za raspoređiivanje postrojbi u inozemstvu.

Dok su zastupnici glasali, predsjednik Vladimir Putin ratificirao je sporazume o prijateljstvu s s dvije separatističke regije koje je priznao dan ranije, priopćio je Kremlj.

To omogućuje Rusiji izgradnju vojnih baza, raspoređivanje vojnika, dogovor o zajedničkoj obrani i produbljivanje ekonomskih veza.

Rusija je priznala neovisnost proruskih oblasti koje su proglasile neovisnost 2014., nakon višetjednih napetosti zbog gomilanja ruskih postrojbi uz granicu koje je potaknulo strah Zapada od moguće ruske invazije na Ukrajinu, optužbe koje Moskva odbacuje.

Putin je ranije u utorak izjavio da nema namjeru obnavljati carstvo, dan nakon što je priznao proruske separatiste na istoku Ukrajine i zanijekao legitimitet ukrajinske države.

"Očekivali smo da će biti spekulacija o tome da se Rusija sprema obnoviti carstvo", rekao je Putin tijekom susreta u Kremlju s azerbajdžanskim kolegom Ilhamom Alievim, naglasivši da to nikako nije točno.

Putin je rekao da je nakon raspada SSSR-a Rusija "shvatila nove realnosti i aktivno radila na jačanju" suradnje s drugim bivšim sovjetskim republikama kao što su Azerbajdžan i Kazahstan.

Po njegovim riječima, Ukrajina je u "drugačijoj situaciji" jer "teritorij te zemlje koriste treće zemlje kako bi kreirale prijetnje prema Rusiji".

Rusija je priznala i dva secesionistička teritorija u Gruziji 2008. (Abhaziju i Južnu Osetiju), anektirala Krim 2014. i od početka 1990-ih podržava separatizam u Pridnjestrovlju u Moldaviji.

Putin je u dugom govoru u ponedjeljak navečer zanijekao legitimitet ukrajinske države i naglasio svoju tezu da je ta zemlja umjetna tvorevina nerazdvojiva od Rusije.

Putin je također u utorak rekao da će Rusija nastaviti opskrbljivati bez prekida svjetska tržišta prirodnim plinom.

Te riječi su objavljene u trenutku kad Sjedinjene Države i njegovi europski saveznici namjeravaju najaviti nove sankcije Rusiji nakon što je predsjednik Putin priznao dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini.

Urednu isporuku plina potvrdio je u utorak ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov na konferenciji izvoznika plina u Dohi.

"Želimo uravnotežena globalna tržišta plina", poručio je Šulginov.

Najčitaniji članci