Obavijesti

News

Komentari 340

Gospodin Tim iz doline Gacke: Milijunaš u Banskim dvorima

Gospodin Tim iz doline Gacke: Milijunaš u Banskim dvorima
5

Djedovim stopama: Tihomir Orešković, novi hrvatski mandatar je iz imućne ličke obitelji. Njegov djed Dane bavio se konjima i financirao njegov put u Kanadu

VIDEO

Vjerujemo da će Tihomir Orešković biti odličan premijer i da će se situacija u zemlji napokon popraviti.

Kaže to Milan Golik, prijatelj i susjed obitelji Orešković iz Čovića pored Otočca . Upravo iz tog zaseoka potječe obitelj uspješnog menadžera Tihomira Tima Oreškovića (49) , o kojem su se Domoljubna koalicija i Most dogovorili da bude budući premijer. Nakon što se kratko pojavio u nastupnom govoru, u kojem se nije istaknuo znanjem hrvatskog, Orešković nije javno istupao. Samo je zaželio svim Hrvatima u domovini i dijaspori Božić pun sreće i ljubavi.

- Nadam se da će 2016. biti sjajna za sve nas - rekao je.

Svi oni koji ga poznaju vjeruju da je dobar izbor za premijera. Iako nije nikad živio u Čovićima, tijekom najranijeg djetinjstva Orešković je s roditeljima iz Zagreba dolazio u očev rodni kraj , u obiteljsku kuću koju je sagradio njegov djed Dane . U Čoviće je dolazio s ocem Danijelom, kojeg su po njegovu ocu također zvali Dane. Danas u toj kući stanuje njegov bratić Branko. Branko nije mogao razgovarati s novinarima zbog smrtnog slučaja u široj obitelji. Zbog toga smo susjede upitali poznaju li uopće budućeg premijera.

POGLEDAJTE VIDEO: Gradilište novog premijera

Pokretanje videa...

24sata Video 00:29

"Igrali smo nogomet na livadi"

- Sjećam ga se iz najranijeg djetinjstva, dok smo bili djeca. S dečkom smo znali zaigrati nogomet na livadi, a on je tad imao oko tri i pol godine. Nakon toga nisam ga viđao do lani, Vrlo je ljubazan, društven i pristupačan, vrlo dobar čovjek - kaže Milan Golik.

Njegov otac, Tomo Golik (84) , kaže da je obitelj Orešković oduvijek bila imućna, cijenjena, vrijedna i pametna .

- Nema boljeg! Ako Tihomir bude predsjednik Vlade, ma nema boljeg! Oreškovići su gospodari, nema što. Njegov djed Dane bio je imućan čovjek, tri sina je uspješno školovao. Dane je radio u poljoprivredi, a u ono vrijeme imati dva konja, tri krmače i 12 ovaca bilo je veliko bogatstvo. Imao je četiri sina i tri kćeri. Njegov najstariji sin, Tihomirov otac Dane, nakon osmoljetke je otišao u Zagreb. Htio je biti svećenik, no nije prošao ispit. Ubrzo je nakon toga pronašao djevojku, oženio se i dobio dijete, Tihomira.

Zajedno su dolazili u Čoviće i sjećam se da je Dane od roditelja tražio da mu daju novac za putovanje u Kanadu. Ubrzo je i otišao sa suprugom, sinom Tihomirom i punicom - rekao je Tomo dodajući kako su druga braća, Tihomirovi stričevi, otišli u Zagreb i Dalmaciju.

Dok je bio u Plivi i poslovao u Hrvatskoj, Tihomir Orešković bio je prijavljen na adresu kuće koja je danas srušena. Obitelj je prije dvije godine kupila stan od 300 četvornih metara u strogom centru Zagreba, u Teslinoj ulici. Dosad su ga preuređivali i sad su se napokon uselili u njega.

Susjedi: Fina i skromna obitelj

Supruga Tihomira Oreškovića, Sanja , rodom je iz Zagreba. S majkom Mirom, ocem Željkom i bratom živjela je u obiteljskoj kući na Sv. Duhu. Susjedi kažu da su fina i skromna obitelj.

- Takav im je i zet, Tihomir. Upoznali su se u Kanadi - govore susjedi o Oreškovićima, za koje imaju samo riječi hvale.

Sanja i Tihomir imaju dva sina i dvije kćeri. Supruga Sanja je završila srednju školu, a saznajemo da je otišla u posjet rodbini u Kanadu. Tamo je upoznala Tihomira, zaljubili su se i vjenčali.

Susjedi kažu i da je Sanjina majka Mira neko vrijeme živjela s kćeri, zetom i unucima u Kanadi.

Oreškovići su kuću na Sv. Duhu srušili. Na zemljištu koje sad zjapi prazno planiraju graditi novu kuću.

- Prije otprilike dvije godine su sagradili temelje, a onda je sve stalo. Tihomir je stalno na putu i ima puno obaveza. Vjerujemo da će, kad stigne, sagraditi kuću do kraja. Da je riječ o nepoštenom čovjeku, vjerujte nam da bi u našem susjedstvu odavno bila vila na nekoliko katova, ali nije - dodaju susjedi.

Presretni su što je upravo Orešković mandatar nove vlade.

- Kad bi svi bili kao on, svima bi nam bilo puno bolje. Skroman je, ali izuzetno sposoban. Govori nekoliko svjetskih jezika i u poslu mu nema ravnog. Samo da ga ovi ‘vukovi’ od naših političara ne pojedu - komentiraju susjedi, koji Tihomiru žele sve najbolje.

Poznanica obitelji također nam svjedoči da Oreškovićevi u Zagrebu nemaju previše prijatelja u politici i biznisu. Zbog svojih obveza rijetko su stigli graditi društvene veze.

Orešković je ranije u intervjuu Poslovnom dnevniku rekao da od 2003. godine ljetuje u Hrvatskoj. Naučio je loviti ribu na mušicu i to mu je bila jedna od razbibriga u Lici. Već dvije godine žive u Amsterdamu, gdje je Tihomir bio financijski direktor Teve. Djeca su mu već odrasla, najmlađi sin je još u osnovnoj školi. Cijela obitelj bi sad trebala biti u svom novom stanu u Zagrebu. Supruga Sanja nije zaposlena nego se brine o obitelji. Na polnoćki u katedrali, uz suprugu Sanju, bile su dvije kćeri.

- Oni su vam praktični vjernici, to je sigurno pomoglo da ga prihvate i iz Mosta - kaže nam ta poznanica.

Orešković će na funkciji premijera imati barem pet puta manju plaću nego je zarađivao kao direktor u Tevi, najvećem svjetskom proizvođaču generičkih lijekova. Izraelska tvrtka posluje u cijelom svijetu, a široj javnosti je postala poznata kad je kupila Plivu.

"Njemu novac ne treba i sigurno nije došao da bi na premijerskoj funkciji zaradio novac i moć"

Saznajemo da je Oreškovićeva osnovna neto plaća bila 12.000 eura mjesečno. To je 90.000 kuna, a kao premijer može imati nešto više od 20.0000 kuna. Direktno, dakle, gubi 70.000 kuna mjesečno ili 840.000 kuna godišnje. Međutim, u Tevi je osnovna plaća tek dio primanja. Do u detalje su razrađeni sustavi nagrađivanja. Direktori dobivaju bonuse ako ostvare postavljene godišnje ciljeve, a ako budu bolji od njih, plaća dodatno raste. Primjerice, lani je objavljeno da je čelnik Teve imao osnovnu plaću od 1,35 milijuna dolara godišnje, ali se ona mogla udvostručiti ovisno o rezultatima. Orešković je bio na razini niže, ali Teva izuzetno nagrađuje svoje menadžere. Imaju pravo na udjele u dionicama, automobile, osiguranja, bonuse za umirovljenje...

- Jedno je sigurno. Njemu novac ne treba i sigurno nije došao da bi na premijerskoj funkciji zaradio novac i moć - kaže nam ta poznanica.

Orešković je u ekonomiji liberalan i pravi je prototip američkoga konzervativca, odnosno pripadnika Republikanske stranke. U javnosti su mišljenja podijeljena. Jedni smatraju da nam je potreban stručnjak na čelu Vlade, drugi mu odriču legitimitet jer nije bio na izborima. Još je nejasno kakvu će točno ekonomsku politiku provoditi, hoće li ići na smanjenje radničkih i socijalnih prava i rezanje javne uprave, po čemu su menadžeri američkog tipa poznati. Sindikati u Plivi ga opisuju kao kooperativnog i profesionalnog. Otkazi i rezanja u Plivi su bili prije nego što je on došao.

- Ne možemo biti uspješni samo tako što ćemo rezati, trebamo pokrenuti razvoj i nove investicije - rekao je Orešković prije dvije godine za Poslovni dnevnik.

Za magazin Banka opisao je i kako vidi Hrvatsku.

- Ljudi se boje promjena. Znate kako se kaže: ‘želiš li imati nešto što ranije nisi, moraš raditi ono što ranije nisi’ - poručio je Orešković.

Supruga Sanja i kćeri su uz njega

Supruga Sanja rođena je u Zagrebu. Otišla je u posjet rodbini u Kanadu i upoznala Tihomira. Imaju četvero djece, dva sina i dvije kćeri. Kćeri su za Božić bile uz oca i majku na polnoćki u katedrali. Sanja nije zaposlena nego se brine o podizanju djece. Oni koji je poznaju kažu da je ambiciozna.

Obitelj Orešković družila se na Badnjak i s obitelji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović .

U rodnom selu ga rijetko viđaju

Oreškovićev djed Dane podrijetlom je iz zaseoka pored Čovića, Šišova sela. Njihova obiteljska kuća je uređena, a sad u njoj živi bratić Branko. Njihova se religioznost prepoznaje i po tome što na samom ulazu u dvorište stoji ugrađen mali kip Isusa. Obiteljska kuća je obnovljena i fino uređena, ali nikad se ne bi reklo da odatle potječe iznimno bogati menadžer. Tihomir je s vremenom sve rjeđe navraćao u svoje selo, ali nije raskidao veze s rodbinom unatoč boravku u inozemstvu i obvezama. Susjedi kažu da je cijela obitelj uspjela u onom što je radila.

- Tihomira sam vidio lani tijekom pogreba Brankova oca Nikole. Mogu samo reći da su svi jako dobri ljudi, vrijedni i uspješni.

Svatko od njih je završio neki od zanata ili zanimanja i danas su uspješni u svojim poslovima, no dosta njih je već pokojno. Često posjećujem Branka, koji je vrlo ljubazan i ugodan, jako dobar čovjek - priča nam susjed Tomo Golik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 340
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...