Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gotov je nalaz: Braća s Mosora umrla su od srčanoga udara

Tužna povorka: Od braće Stamenov oprostili su se HGSS-ovci, prijatelji. Zaljubljenike u prirodu i planine, pogotovo Mosor, sahranili su u Splitu uz vojne počasti...

Sprovod Stamenov
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
28 komentara

Braća Stamenov preminuli su na Mosoru u subotu navečer uslijed "zatajenja rada srca". Dok je na splitskom groblju Lovrinac tužna povorka od preko tisuću Splićana, ali i svih prijatelja i kolega Aleksandra Bugija i Milana Mikija, išla za njihovim ljesovima do posljednjeg počivališta, nalaz obdukcije potvrdio je uzrok smrti.

POGINULI PLANINARI Tuga na Mosoru: 'Pokušao sam spasiti braću, ali bilo je kasno'

Braća su, kao i svaki slobodni vikend, bili u Planinarskom domu na Mosoru kada su, u razmaku od niti pola sata, umrli od srčanog udara. Milan Stamenov je oko 19 sati otišao po vodu s izvora. Nije se vraćao pa su ga Aleksandar i domar Špiro Gruica krenuli tražiti.

snijeg Mosor DVA BRATA? Tragedija na Mosoru: Poginula su dvojica iskusnih planinara

Pronašli su tijelo, pokušali ga spasiti, no tada je stariji brat rekao "ne mogu više" te je i on umro, doslovno na rukama domara Špira, njihovog brata po planini.

DOBRE DUŠE MOSORA Ostala sama: Majka preminulih planinara zanijemila od šoka

Zaljubljenici u prirodu i planine, pogotovo Mosor, sahranjeni su uz vojne počasti. Došli su gotovo svi pripadnici HGSS-a, kao i članovi Hrvatskog planinarskog društva Mosor, ali i brojni kolege i prijatelji. Na sprovod braće Stamenov došao je i proslavljeni alpinist Stipe Božić, pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, rektor splitskog Sveučilišta dr. Šimun Anđelinović kao Mikijev kolega (radio je na patologiji), Damir Ćosić Roda, predsjednik kotara Sućidar gdje su omiljena braća stanovala s majkom,... Teško narušenog zdravlja, 84-godišnja Ljubinka bila je u kapelici, no nije imala snage krenuti za povorkom dva sina. U kapelici su kratke posljednje riječi kazali najbliži tragično preminuloj braći Stamenov, osim mosorskog domara govorio je i "mosoraš" Denis Vranješ, Frane Bebić iz HGSS-a.

Možda vas zanima i ovo:
Message