Obavijesti

News

Komentari 10

Uspjela im peticija: U umaškoj Hitnoj zaposlili su liječnike

Uspjela im peticija: U umaškoj Hitnoj zaposlili su liječnike
1

Slučaj preminule Marije Božić odmah je natjerao nadležne institucije da u umašku Hitnu pomoć vrate dodatno noćno dežurstvo

VIDEO

Zbog novog ustroja Hitne pomoći u Umagu i njihove nemoći da adekvatno pomognu ljudima, Umažani su se u srijedu ujutro digli na noge potpisujući peticiju. Samo za nekoliko sati u središtu grada peticiju je potpisalo više do 1200 ljudi. Među potpisnicima su bili i zaposlenici Hitne, policajci, mlade majke i umirovljenici.

- Strah me ovakve Hitne pomoći. Ja sam majka 3-godišnje djevojčice i ne daj Bože da se mome djetetu noću nešto dogodi dok je dežurni liječnik negdje na putu do pulske ili riječke bolnice. Ona bi ostala bespomoćna. Nakon smrti naše sugrađanke odlučila sam peticijom upozoriti sve da ne pristajemo na novi ustroj Hitne u Umagu - pojašnjava zabrinuta majka iz Umaga.

Napisi u novinama i peticija Umažana natjerala je nadležne medicinske službe da samo dan nakon Marijina pokopa opet uvedu dodatne liječničke timove.

- Ova peticija je nepotrebna jer smo danas sklopili ugovor s dva nova liječnika. U umaškoj Hitnoj sad će biti osam timova tako da će dva tima Hitne noću imati liječnika. Međutim, opet postoji mogućnost da nam se ponovi nešto slično ako se pojavi treći hitni slučaj - kaže šefica istarskog Zavoda za hitnu medicinu Ksenija Božić-Družetić.

Vraćanje još dva liječnika u timove Hitne pomoći u Umagu zaposlenici su prihvatili s odobravanjem. Vjeruju kako je to rješenje.

- To je žalosno, ali moja sestra je trebala umrijeti da bi institucije došle pameti. Valjda više neće biti ovakvih žrtava - kaže Marijin brat, koji se još nije oporavio od šoka.

U Hrvatskoj postoji 494 tima s liječnikom

Prema reformi medicinske pomoći koja je stupila na snagu 1. studenog, na teritoriju cijele države postoje 494 tzv. Tima-1 Hitne pomoći. To su timovi koji imaju liječnika. Postoji također još 255 Timova-2, odnosno onih koji, nakon reforme, nemaju liječnika nego na intervencije idu samo sestra i vozač.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)