Obavijesti

News

Komentari 196

Grabar Kitarović sastala se s patrijarhom Bartolomejem I.

Grabar Kitarović sastala se s patrijarhom Bartolomejem I.
1

Treba učiti od povijesti, ali gledati u budućnost i zato nisu dobre manipulacije s brojkama žrtava koje su se i danas mogle čuti u Jasenovcu, rekla je Grabar Kitarović na sastanku s Bartolomejem I.

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u subotu u Zagrebu da ne treba manipulirati brojem žrtava ustaškog logora Jasenovac i da kanonizacija Alojzija Stepinca nije uperena protiv srpskog naroda.

Carigradski patrijarh Bartolomej I. rekao je u subotu u Jasenovcu da su u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata stradale stotine tisuća Srba, a u pravoslavnoj liturgiji spomenuto je oko 700.000 srpskih žrtava.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se nakon toga u Zagrebu sastala s arhiepiskopom carigradskim koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

"Treba učiti od povijesti, ali gledati u budućnost i zato nisu dobre manipulacije s brojkama žrtava koje su se i danas mogle čuti u Jasenovcu“, rekla je Grabar Kitarović na sastanku s Bartolomejem I. 

Istaknula je važnost kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca, žrtve komunističkog režima rekavši da ona nije uperena protiv niti jednog, posebno ne protiv srpskog naroda, priopćio je njezin ured.

Grabar-Kitarović izrazila je poštovanje prema svim žrtvama i osudila bilo kakve pokušaje revizionizma, dodaje se u priopćenju.

Hrvatska predsjednica i carigradski patrijarh složili su se o važnosti dijaloga kao načina za rješavanje problema i sukoba te izbjegavanja ratova i krvoprolića. Posebno su naglasili važnost međuvjerskog dijaloga danas, u vrijeme rastućeg ekstremizma, radikalizma i iskrivljavanja vjere.

Bartolomej I. služio je zajedno s ostalim pravoslavnim čelnicima liturgiju u manastiru Jasenovac u povodu obilježavanja 75. obljetnice stradanja u ustaškom logoru Jasenovac.

Carigradski patrijarh rekao je da su ondje stradale stotine tisuća njegove pravoslavne braće i pozvao vjernike da nikad ne zaboravljaju svoje mučenike koji ne mogu biti povod za osvetu nego za mir.

Slavonski episkop Jovan u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako je ne samo Jasenovac, nego i svako selo i svaka šuma oko Jasenovca puna srpskih mučenika.

Pravoslavnoj liturgiji, koja je počela isticanjem 700 tisuća srpskih žrtava u logoru Jasenovac, nazočio je srbijanski patrijarh Irinej, brojni episkopi iz Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, među kojima i episkop Amfilohije te zagrebački Porfirije.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 196
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa