Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
59 komentara

Grad bez zraka: Zbog rafinerije koja ih truje blokirat će granicu

Brođani zrak druge kategorije udišu već osam godina. Unatoč mnogobrojnim pozivima i molbama da se nešto poduzme, do sada ništa konkretno nije učinjeno.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
59 komentara

Tražimo od Vlade RH da dođe ovamo. Ako se ne pojave, blokirat ćemo granični prijelaz. Tražimo od Vlade RH da se sastane s onima preko Save i da se dogovore što će učiniti za nas jer nam je dosta svega. Tražimo da Vlada ovdje u Brodu otvori svoj ured, ako već neće doći svi oni ovamo i mirisati ovaj smrad koji mirišemo svaki dan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Poruke su to koje je Vladi prije nekoliko dana uputilo više od 4000 stanovnika Slavonskog Broda okupljenih u novome mirnom prosvjedu protiv zagađenja grada. Brođani zrak druge kategorije udišu već osam godina. Unatoč mnogobrojnim pozivima i molbama da se nešto poduzme, do sada ništa konkretno nije učinjeno.

Sustavno trovanje zagađenim zrakom koji dolazi iz prekosavske rafinerije nafte u Bosanskom Brodu traje još od 2008. Udruga Građanska inicijativa svakodnevnim alarmima upozorava na trovanje zrakom, u kojemu su nađene razne supstancije koje utječu na zdravlje ljudi, a neke su i kancerogene.

Gradonačelnik Mirko Duspara nekoliko je puta inicirao sastanak s odgovornima iz Vlade RH, od kojih je tražio da s Bosnom i Hercegovinom učine nešto kako bi se ovaj problem riješio na međudržavnoj razini. Ministarstvu zaštite okoliša 2009. godine predali su peticiju “Za čist zrak i očuvanu Savu”, koju je potpisalo gotovo 18.000 Brođana.

Foto: 24sata.hr

Ni peticija ni mnogi sastanci, nažalost, nisu urodili plodom. Zagađenje zraka u Slavonskom Brodu je konstantno te zrak spada među najzagađenije u Hrvatskoj. Potvrdio je to i Akcijski plan u kojem, između ostalog, piše: “S obzirom da je riječ o specifičnoj onečišćujućoj tvari, poznato je da je najveći izvor sumporovodika Rafinerija nafte Brod. Ona je najveći industrijski izvor primarnih čestica, ali i prekursora (SOx, NOx, HOS) na ovom području. Najnoviji pokazatelji govore o rastu problema. Potvrđeno je kako je u zraku iznad dopuštene vrijednosti zabilježena i koncentracija benzoapirenoma, za koji je dokazano kako je kancerogen. Nažalost, neki, još neslužbeni, podaci govore i o porastu broja oboljelih od alergija i tumora na ovom području.

- Mi od 2008. godine upozoravamo da imamo ozbiljan problem sa zagađenjem zraka, što se rezultatima izmjerenim na našim mjernim postajama i dokazalo. Nažalost, nije se puno toga promijenilo i napravilo u pravom smjeru - rekao je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

On je pozvao Vladu neka iskoristi to što je Bosna i Hercegovina sad u fazi pred pristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju kako bi je natjerali da poštuje međunarodne konvencije i smanji onečišćenje zraka bosanskobrodske rafinerije.

- Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme jer mi već osam godina udišemo izuzetno onečišćen zrak. To nisu nikakve ucjene nego borba za zdravlje i život - rekao je Duspara. Brođanima je dosta i praznih obećanja poput onoga kako će rafinerija biti modernizirana. Kratko je trajala radost o najavljenoj plinofikaciji rafinerijskih peći jer se ispostavilo kako je to sve laž. Brođani više ne žele čekati, a najodgovornijima drže rafineriju nafte u susjednom Bosanskom Brodu, njenog ruskog vlasnika te bivše i sadašnju hrvatsku vladu.

- Tražimo od Vlade Republike Hrvatske da ovaj grad dobije poseban status, hoćemo sufinanciranje grada, plina, prijevoza, jer smo to zaslužili. Poručujemo onima iz JANAF-a koji žive od nas i našeg zdravlja da se utemelji zaklada u koju će uplaćivati svoj profit kako bi financirali liječenje naše oboljele djece, u narušavanju čijeg su zdravlja oni sudjelovali. Tražimo da Vlada zatvori one ventile ili natjera one preko Save da nešto učine jer ćemo inače to učiniti sami - poruke su s prosvjeda Brođana, koji sigurno nije i posljednji.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message