Obavijesti

News

Komentari 27

Grad Zagreb mora odgovoriti zašto nije prije nabavio opremu

Grad Zagreb mora odgovoriti zašto nije prije nabavio opremu
1

Ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković rekla je da je svaki sustav na svoj način nabavljao i distribuirao zaštitnu opremu što je ranije mogao, a da Grad Zagreb mora sam odgovoriti na pitanje zašto to nije napravio

VIDEO

Bedeković je, komentirajući situaciju u jednom privatnom domu za starije u Zagrebu, gdje je došlo do proboja koronavirusa, ponovila da su 27. veljače zabranjeni posjeti svim domovima za starije i nemoćne.

"Ne mogu ulaziti u to niti imam informaciju o tome kada je Grad Zagreb krenuo bilo s edukacijama, bilo s pripremama. Mogu govoriti o onome što je Ministarstvo socijalne skrbi poduzimalo u suradnji sa Stožerom", kazala je Bedeković na upit tko je zakazao.

Rekla je da je svaki sustav na svoj način pristupio nabavci i distribuciji zaštitne opreme što je ranije mogao, pa u tom smislu i Ministarstvo koje je nabavljalo i distribuiralo zaštitnu opremu ustanovama u svom sustavu.

"Zašto to Grad Zagreb nije učinio ranije, u smislu komunikacije i distribucije ustanovama na svom području, pa onda i privatnim domovima, to mora odgovoriti Grad Zagreb, rekla je Bedeković. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je održana edukacija za korištenje zaštitne opreme, i za COVID ambulante, i za ljude u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te u domovima, ali ne zna je li to slučaj za privatne domove.

Dodao je i da je to pitanje za Referentni centar za gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar koji je sudjelovao u izradi preporuka i uputa te su organizirali edukacije po domovima.

Capak: Sustav nikako nije zakazao

Na pitanje zna li koliko su dugo štićenici privatnog doma imali simptome, Capak je rekao kako osim tri prvozaražene osobe, ostali zaraženi nisu imali simptome.

"Na prvu dojavu, četiri epidemiologa su otišla ne teren i već smo prije pola osam imali informaciju o tome što se u domu događa i što bi trebalo napraviti. Nikako sustav nije zakazao, već odradio sve što se može napraviti i napravljeno je sve", istaknuo je.

Iako je puno pozitivnih, naglasio je da su svi hospitalizirani i prebačeni, a ostali koji su ostali su dobro.

Kao sretnu okolnost naveo je to što nisu pozitivni zaposlenici koji su komunicirali s drugim domovima u istom vlasništvu. "Vrlo je mala vjerojatnost da se infekt prenio u druga dva doma", rekao je Capak, ocijenivši da je situacija pod kontrolom.

Dodao je i da trenutno nije poznato kako je virus ušao u dom jer su i štićenici i zaposlenici zaraženi. Nije htio niti potvrditi radi li se o domu na Bukovcu, jer se na taj način domovi izvrgavaju stigmatizaciji od strane lokalne zajednice.

Naglasio je da su svi štićenici zbrinuti, sve osobe stavljene su u samoizolaciju i pronađeno je rezervno osoblje.

Beroš: Rok za izvješće o splitskom domu sredinom sljedećeg tjedna

Bedeković je vezano za istragu u splitskom Domu za starije i nemoćne kazala da su inspekcijske službe Ministarstva načinile uvid u stanje i razgovarali s relevantnim osoba. Izuzeli su određenu dokumentaciju i ona se sad analizira i radi se na izvješću.

Ministar Beroš kazao je da je i inspekcija Ministarstva zdravstva bila u splitskom Domu, također je izuzela dokumentaciju te se izvješće očekuje sredinom sljedećeg tjedna.

Bedeković je naglasila i da žurni smještaj prijema osoba u domove i dalje funkcionira. "Centri za socijalnu skrb donose odluku o žurnom smještaju. Žurni smještaj i dalje funkcionira i domovi su dužni prema odluci i zahtjevu centra za skrb primiti osobe pod jasno definiranim mjerama", naglasila je.

Vezano za apel o promjeni odluka koje su stožeru uputile udruge civilnog društvo koje skrbe o djeci s posebnim potrebama, a zbog mjera ne mogu fizički raditi s djecom,  Bedeković je kazala da zbog trenutne epidemiološke slike to trenutno nije moguće.

"Ako se radi o fizičkom kontaktu, to u ovom trenutku nije moguće bez pažljivog i pravilnog načina korištenja zaštitne opreme. Sve što se može odrađivati na daljinu i internetom je moguće. Možemo posebno razmotriti neke od tih aktivnosti tih udruga, pa ćemo se dogovoriti oko toga", dodao je Capak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk