News

Komentari 8

Građani su zabrinuti zbog rasta cijena, stručnjak poručuje: Potrebna je intervencija države

Građani su zabrinuti zbog rasta cijena, stručnjak poručuje: Potrebna je intervencija države

Na vladama je, bankama i ekonomskim politikama pojedinih zemalja da to obuzdaju. Ali problem je specifičan. Mi imao eru spuštanja kapitala, sve je više novca u opticaju, objasnio je ekonomski stručnjak Vedriš

Rast cijena u Hrvatskoj za ekonomiste nije iznenađenje, ali do problema dolazi kada se pojavi inflacija.

- Kada inflacija krene, teško ju je zaustaviti. A inflacija je de facto, prema ekonomskoj definiciji, porez za siromašne. Kada imate niži dohodak, tada svakoga inflacija ugrožava. Bojazni su opravdane - objasnio je ekonomski stručnjak Mladen Vedriš za Dnevnik Nove TV.

Vedriš kaže kako je inflacija sada u najvećem zamahu.

- Kad poskupe proizvođačke cijene, kad poskupi cijena čelika, onda poskupi i cijena broda, armiranog željeza i konzerve, a sve to skupa – brod je logistika, armirano željezo je građevina, a konzerva u dućanu je tekuća potrošnja - rekao je Vedriš.

Što se tiče poskupljenja cijena plina i struje, Vedriš upozorava da i tu postoji opasnost od dodatnog rasta.

- Na vladama je, bankama i ekonomskim politikama pojedinih zemalja da to obuzdaju. Ali problem je specifičan. Mi imao eru spuštanja kapitala, sve je više novca u opticaju i taj novac u opticaju povećava potražnju. I kad povećavate potražnju cijena raste. Ne zaboravite i koronu. Korona je presjekla logističke pravce, poskupila proizvodnju i sve je to na strani porasta cijena - rekao je Vedriš.

Vedriš poručuje kako je potrebno da država intervenira, ali i kako se rast cijena što prije mora zaustaviti, a plaće radnika korigirati.