Obavijesti

News

Komentari 5

Zastupnice u Samoboru: Slabići bez političkih argumenata vrijeđaju žene na pozicijama

Zastupnice u Samoboru: Slabići bez političkih argumenata vrijeđaju žene na pozicijama

Nećemo dozvoliti da se obeshrabruje žene na sudjelovanje u javnom životu od strane patrijarhalnih luzera! - poručile su zastupnice koje su u došle podržati gradonačelnicu suočenu sa seksističkim napadima

VIDEO

Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot suočena je sa seksističkim napadima, a podršku su joj u njezinu gradu dale zastupnice Sandra Benići. Anka Mrak Taritaš i Dalija Orešković, a pridružit će im se i druge kolegice iz Sabora te gradonačelnica Zlatara.

- Slabići bez političkih argumenata vrijeđaju žene na pozicijama na osnovu izgleda, roda ili dobi. Ni jedna nije sama i u ovoj borbi so zajedno bez obzira na stranačke razlike. Nećemo dozvoliti da se obeshrabruje žene na sudjelovanje u javnom životu od strane patrijarhalnih luzera! - poručile su zastupnice. 

Sve mi bez problema možemo otrpjeti kritiku, argumentirati i politički posvađati, nismo ni slabe niti uvredljive, nije nam problem ući u politički fajt, ali politička borba je podrazumijeva političke argumente, a mi nikada prema kolegama ne koristimo argumente njihova izgleda, godina, seksualne orijentacije ili bračnog statusa„ kazala je Sandra Benčić (Možemo). Kao negativan primjer  izdvojila je zastupnika Hrvoja Zekanovića, koji umjesto argumenata koristi komentare o izgledu ili odijevanju. 

- Došlo je vrijeme da se tom klubu dječaka kaže dosta, dosta da se govori da je neka žena debela, masna, ovakva ili onakva - poručila je Mrak Anka Taritaš (Glas).

Dalija Orešković (Centar) kazala je kako su institucije koje bi trebale štititi vladavinu prava i prava žena sve tiše i slabije, a istovremeno sve glasniji i agresivniji mizogini, šovinistički pojedinci „koji žive u trajnom strahu od sposobnih i prodornih žena”.

Da se tako žele obeshrabriti žene da budu prisutne u politici, smatra i Natalija Martinčević (Reformisti) koja ocjenjuje kako je situacija nikada nije bila gora, posebice kada se uzme u obzir prelijevanje seksističke i šovinističke komunikacije na društvene mreže.

Barbara Antolić Vupora (SDP) smatra potrebnim da se žene potakne na politički angažman, posebno na lokalnoj razini i da ih se zaštiti ako su ugrožene.

Naime, lokalni medij,  Glasnik Samobora i Svete Nedelje, objavio je ružnu fotomontažu, a iz stranke Fokus tvrde da su je počeli napadati nakon što im je prestala davati novac koji im je davala prošla vlast. Otvorenim pismom stranka je ranije upozorila da iza napada stoji vlasnik medija i kako ovo nije prvi puta da je gradonačelnica ovako ružno napadnuta. Na društvenim mrežama pozvali su sve da jasno stanu u njezinu obranu.

- Ne samo zbog nje, nego i zbog svih drugih žena bez obzira na vrstu posla kojim se bave. Jedino tako ćemo kao društvo biti sposobni stvoriti okružje u kojem žene uistinu jesu ravnopravni članovi društva - poručili su iz stranke.

 

Sličan napad na gradonačelnicu bio je i za vrijeme Samoborskog fašnika, a tada se skrivao iza fašničke satire, a u njegovu obranu ili relativizaciju napada, kažu, stao je bivši gradonačelnik Samobora i aktualni saborski zastupnik Krešo Beljak koji je to usporedio s karikaturama njega kako krade po autima. 

Ima neke simbolike u činjenici da je upravo jedna žena došla glave danas optuženog Trumpa
Ima neke simbolike u činjenici da je upravo jedna žena došla glave danas optuženog Trumpa

Osim ovoga, napominju kako je gradonačelnica Samobora suočena i s vrijeđanjem putem telefonskih poziva. Gradonačelnica Samobora na društvenim mrežama zahvalila se svima na porukama podrške. 

- Nažalost, nisam prva i jedina koja je izvrgnuta ovakvom nasilju, međutim jako bih voljela da sam zadnja žena koju se ovako ponižava - poručila je.

Izuzetno je zahvalna i ponosna na veliki broj muških kolega koji joj se javio.

- Nije među onima koji mi se izravno javio, ali pokazali su mi post Kreše Beljaka u kojem po prvi put javno priznaje kako je i on bio jedan od administratora stranice koja je objavljivala ove fotomontaže. U svom postu Beljak navodi kako je osobno vlasnika stranice više puta upozoravao da to ne radi i u konačnici je on - Krešo Beljak bio taj koji je ugasio stranicu. Za pohvalu je što je sada Krešo javno osudio ovakvo ponašanje, žao mi je samo što mu trebalo toliko dugo vremena da s riječi prijeđe na djela, jer nije ovo prvi put da su objavljivali gadosti - napisala je.

Poručila je kako nije naivna i ne vjeruje da se ovime jednom za svagda riješio problem omalovažavanja žena.

- Ali vjerujem da je ovo dobar put da se ono zarobi u umove bolesnih ljudi i ostane tek njihova neispunjena želja - zaključila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u