Obavijesti

News

Komentari 30

'Granić dobio solidnu naknadu kod preuzimanja Hypo banke'

'Granić dobio solidnu naknadu kod preuzimanja Hypo banke'
1

Austrijski tjednik News u novom izdanju piše da je bivši hrvatski ministar vanjskih poslova pod istragom koruških istražitelja zbog lobiranja i zbog sumnje u korupciju

VIDEO

Pod naslovom „Slučaj Hypo: Nova sumnja u korupciju“ i podnaslovom „Otkriveno. Plaćanja vezana uz stjecanje Hypa od strane Bayerische Landesbank (BLB) utemeljuju sumnju u korupciju. Pravosuđe užurbano istražuje“, austrijski tjednik „News“ u svom novom izdanju piše da je bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić pod istragom koruških istražitelja ne samo zbog lobiranja nego i zbog sumnje u korupciju. 

Granića se, kako piše tjednik, na temelju prikupljenih dokumenata tereti da je jedna od ključnih osoba u zakulisnom lobiranju u kojemu je na sumnjiv način BLB iz Münchena preuzeo Hypo Alpe Adria Group u Hrvatskoj. Ističe kako je Graniću povjereno „lobiranje“ nakon što je guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski odbio 2007. godine zahtjev BLB-a za preuzimanje Hypo Grupe u Hrvatskoj.  

News, ispod objavljene Granićeve slike, navodi da prema dokumentaciji koju posjeduju istražitelji postoji osnovana pretpostavka da je bivši hrvatski ministar vanjskih poslova omogućio „za solidnu naknadu“ hrvatsku suglasnost da BLB za preuzme Hypo. Na samoj slici otisnuta je i izjava bivšeg predsjednika uprave Hypo Grupe Wolfganga Kulterera, koji je istražiteljima rekao da je „ znatan udio kod dobivanja hrvatske suglasnost imao Granić“. 

- Ja sam već tada preporučio da se Granića uključi i kao lobista angažira zbog njegovih dobrih veza s guvernerom Hrvatske narodne banke, gospodinom Rohatinskim, kao i članovima Generalnog vijeća. I supruga dr. Granića, također je bila zaposlena u Hrvatskoj narodnoj banci, na drugoj rukovodnoj razini - izjavio je Kulterer, dodavši da je s Granićem bio dogovoren honorar „u visini od 400.000 do 500.000 eura ako HNB do početka listopada 2007. godine da suglasnost BLB-u. 

„Granić za nas radi na suglasnosti Narodne banke …“, napisao je tadašnji menadžer Hypa Josef Kircher svom šefu uprave Tilu Berlinu. News piše da je isti menadžerski dvojac, kako su istražiteljima otkrili odvjetnici te banke, navodno s Martinom Granić potpisao „Consultancy Agreement“ u kojem se  obvezao isplatiti joj mjesečni honorar od 8000 eura za njene usluge. Isti izvor citira dijelove teksta iz spisa austrijskog Državnog tužiteljstva u Klagenfurtu, koje se poziva na izvješće Ureda za gospodarske provjere (PwC) od 24. veljače 2010, kako je 2007. godine isplaćeno 762 tisuća eura savjetničkih honorara za „nerasvijetljene posredničke aktivnosti“ u bivšoj Jugoslaviji, koji su prebacivani na društva u Lihtenštajn, odnosno na Wyoming. 

„Pronađena korespondencija putem e-maila ukazuje na sumnju da bi se moglo raditi o fiktivno ispostavljenim računima Mate Granića“, piše News. Dodaje kako PwC s tim u vezi spominje ustanovu pod nazivom GMK Establishment te prenosi PxC-ov citat: „Iza primatelja izgleda da se nalazi Mate Granić, bivši visoki političar“. Dodaje kako je istražitelj Ureda za gospodarske provjere u svom izvješću s kojim je upoznato i koruško Državno tužiteljstvo doslovce napisao „sumnja u korupciju“.

HNB je dala suglasnost 12. rujna 2007. godine. - Time je honorar postao opravdan i dospio za plaćanje - kazao je Kulterer, istaknuvši kako je njemu nepoznato zašto je novac isplaćen preko GMK-a, navodno Granićeve tvrtke u Lihtenštajnu. Dodao je da je nakon uspješno završenog posla novo poslovodstvo Hypo banke s „Granićem sklopilo preko lobističke tvrtke Magma ugovor za njegovu daljnju savjetničku pomoć u Hrvatskoj“.

News zaključuje da je nužno detaljnije istražiti „lobistički“ angažman Mate Granića oko BLB-ova preuzimanja Hypo Grupe u Hrvatskoj kako bi se saznalo kod koga je intervenirao da je NBH ipak na kraju popustila i dala suglasnost za taj posao te kakvu je bila uloga novca u svemu tome. Protiv čelnih ljudi Hypo Grupe i čelnika BLB banke pokrenuta je međunarodna istraga u Austriji i Njemačkoj, koja je sada proširena i na nekada najviše hrvatske državne dužnosnike od kojih je Mate Granić, očito, samo jedan u nizu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi