News

Komentari 6

Granić: Hrvatska se na vrijeme opredijelila, Plenkovićev posjet Kijevu je snažni državnički akt

Granić: Hrvatska se na vrijeme opredijelila, Plenkovićev posjet Kijevu je snažni državnički akt

Mate Granić, posebni Vladin savjetnik za vanjsku politiku, za HRT je komentirao izvanredni posjet premijera Andreja Plenkovića Kijevu

Mate Granić, posebni Vladin savjetnik za vanjsku politiku, za HRT je komentirao izvanredni posjet premijera Andreja Plenkovića Kijevu.

- Ovo je snažni državnički akt, snažni državnički posjet, izražavanje podrške, prijateljstva i solidarnosti s Ukrajinom, s ukrajinskim narodom te njihovim vodstvom koje se odlučno brani od brutalne ruske agresije koja ničim nije izazvan. Posjet je naravno planiran i na jedan simboličan dan, Dan Europe, Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom - istaknuo je Granić.

Dodaje i da Hrvatska surađuje sa svim članicama NATO-a i unutar EU-a te da su s ruskom agresijom ugroženi temelji međunarodnog poretka.

Najveća je odgovornost na predsjedniku Putinu. Prije godinu i pol dana rekao je da je najveća tragedija raspad Sovjetskog saveza. Da je imao mogućnosti da se dogovori s Njemačkom, Francuskom, to bi podržao SAD da se na temelju Minsk 2 sporazuma, da Donbas dobije snažnu autonomiju. Imao je mogućnost da se razgovara o odgodi članstva Ukrajine u NATO-u - kaže Granić te priznaje da je imao krivu procjenu da će ukrajinsko vodstvo pasti u roku nekoliko dana.

Prisjetio se i da nas je 1991. kada se Hrvatska izjasnila za samostalnost među prvima podržala upravo Ukrajina zbog čega je važno da smo i mi među prvima podržali njih.

- Hrvatska se na vrijeme opredijelila - naglasio je Granić.

Dotaknuo se i slučaja zarobljenog hrvatskog državljanina koji se kao dobrovoljac borio na strani Ukrajine. Iako je premijer jasno upozorio da se ne  preporučuje odlazak u dobrovoljačke postrojbe, sada treba učiniti sve što je moguće na više strana da se on nekako izvuče jer se ipak radi o hrvatskom državljaninu, rekao je Granić.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<