Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
62 komentara

Grbinu ništa nije jasno: Most dao amandman na svoj zakon

Most je na svoj prijedlog izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru podnio i amandman. Grbin upozorava da su napravili nekoliko pogrešaka

Foto: Patrik Macek/Pixsell
62 komentara

Nakon prošlotjedne rasprave u javnosti oko ukidanja naknade na plaću za zastupnike po modelu 6+6, Most je na svoj prijedlog izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru podnio i amandman. Njime predlaže izmjene i jednog drugog zakona, no SDP-ov Peđa Grbin upozorava da je Most opet napravio nekoliko pogrešaka.

Most amandmanom predlaže da se ukidanje naknade na plaću po modelu 6+6 ipak primjenjuje na zastupnike sljedećeg saziva Sabora. 

- Odredbom Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru namjeravao se postići retroaktivni učinak te je bilo određeno da i zastupnici osmog saziva Hrvatskog sabora neće primati naknadu plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti. Kako su pojedini zastupnici osmog saziva Hrvatskog sabora već počeli koristiti navedeno pravo na temelju važećeg Zakona, bilo je potrebno predložiti ovaj amandman - stoji u obrazloženju amandmana.

No, jednako tako, Most amandmanom predlaže i izmjene drugog zakona, što prvotno nisu predložili, a kasnije ih je na to upozorio i SDP-ov Arsen Bauk. Stoga sada predlažu, kako stoji u amandmanu, izmjene članka 15., 15a, 15b i 15c Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika.

Pravo ime zakona je Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika, upozorava SDP-ov Peđa Grbin. 

- Za početak, kada već pišete amandman, onda bi bilo dobro da proučite na koji zakon taj amandman podnosite. Zakon koji je u raspravi je zakon koji se odnosi na prava saborskih zastupnika i smiješno je da na taj zakon podnosite amandman koji se tiče drugog zakona. Ali i to bi prošlo da ste barem taj zakon imenovali njegovim pravim nazivom, no i to vam nije pošlo za rukom - kazao je novinarima u Saboru SDP-ov Peđa Grbin. 

No veći problem predstavljaju odredbe Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika koje su u Mostu nakanili mjenjati, poručuje SDP-ovac.

- Kad zanemarimo ove sitne manjkavosti amandmana, amandman je sam po sebi kontradiktoran. Prvo, predlažete ukidanje prava koja već ukidate zakonom koji se tiče prava saborskih zastupnika, a onda iz potpuno nepoznatog razloga predlažete i ukidanje ograničenja na ta prava koja već postoje pa tako recimo predlažete da se na saborske zastupnike ne primjenjuje odredba koja priječi priznavanje prava na famoznih 6+6 onima koji su osuđeni na kaznu zatvora. Jednostavno, kada sve ovo pročitam nije mi jasno što kolege iz Mosta žele - kaže Grbin.

No ako se i izmjeni Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika, ostaje problem na koji je SDP već upozoravao. 

- Ovim amandmanom ponovno se potencira ono na što ukazujemo od prvog trenutka vezano na njihov prijedlog ukidanja tzv. beneficija. Ne možete na jedan način regulirati prava saborskih zastupnika, a na drugi način državnih dužnosnika. Mi svi obnašamo dužnost na istom nivou i ako uređujete jedno pitanje na jedan način onda se to mora primjenjivati i na zastupnike i na ministre, njihove zamjenike i pomoćnike. Parcijalna rješenja nisu moguća, nisu dopuštena i nisu primjerena - kaže Grbin.

Most bez pojašnjenja: Riječ je o složenoj i opsežnoj tematici

U Mostu nisu htjeli obrazlagati amandman koji su podijeli na svoj zakon.

Robert Podolnjak (Most) tako nije obrazložio ni zašto amandanom predviđaju da se na zastupnike ne primjenjuje članak 15b Zakona o obvezama i pravima dužnosnika koji propisuje da naknadu 6+6 "ne može ostvariti državni dužnosnik koji je zbog provomoćne osude radi počinjenja kaznenog djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina Republike Hrvatske i vrijednosti zaštičenih međunarodnim pravom, odnosno ako je pravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora neovisno o kojem se kaznenom djelu radi".

Rekao je tek da će o amandmanu i zakonu govoriti u sklopu šire rasprave na odboru i na plenarnoj sjednici, jer je riječ o složenoj i opsežnoj tematici.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message