Obavijesti

News

Komentari 209

Grcaju u dugovima, a doniraju HDZ sa stotinama tisuća kuna

Grcaju u dugovima, a doniraju HDZ sa stotinama tisuća kuna
2

Od siječnja je HDZ dobio 4,129.000 kuna, iako su neki donatori u financijskim problemima. Najveći donator HDZ-a koji je poklonio maksimalnih 200.000 kuna je tvrtka Lana- Karlovačka tiskara

VIDEO

Hrvatska demokratska zajednica je u prvih šest mjeseci ove godine dobila više od 4 milijuna kn donacija. Novce im je dalo čak 1078 donatora, privatnih osoba, ali i tvrtki, iako većina njih grca u dugovima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:15



Najveći donator HDZ-a koji je najvećoj hrvatskoj političkoj stranci poklonio maksimalnih 200.000 kuna je tvrtka Lana- Karlovačka tiskara u vlasništvu kontroverznog poduzetnika Nikole Hanžela. Po nalogu Županijskog suda u Karlovcu, Hanžel mora vratiti protupravno stečenih 1,1 milijun kuna, no unatoč presudi i dugu donirao je HDZ-u. Zanimljivo, Hanžel je bio i najveći donator u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović, kad je uplatio malo manje od 200.000 kuna.
Po 100.000 kuna HDZ-u su od siječnja donirale tvrtke Istra D.M.C. iz Umaga i Tekol-Teri Inžinjering iz Rijeke. Tvrtka OŠTRC d.o.o. donirala je čak 70.000 kuna, iako je u ozbiljnim financijskim problemima. Dug koji ima penje se iznad tri milijuna kuna i iznosi 3,662.200 kuna.

Tvrtka Zagorka d.o.o. iz Bedekovčine, koja se bavi proizvodnjom kamina i kaljavih peći, u sličnom je problemu. Ove je godine HDZ-u poklonila 20.000 kuna, dok s druge strane ima dug koji premašuje milijun kuna.

Opet najviše uplata

Istu donaciju od 20.000 kuna dala je i tvrtka PL SUPER d.o.o. koja se bavi veleprodajom drva, građevinskog i sanitarnog materijala. Njihov dug je nešto manji nego dug Zagorke d.o.o. i iznosi 271.700 kuna.

OŠTRC d.o.o iz Zagreba također ima nekoliko milijuna kuna minusa. Fali im čak 3,662.000 kuna, no to ih nije spriječilo da HDZ-u doniraju čak 70.000 kuna.



Popis tvrtki dužnika koje su unatoč vlastitim financijskim problemima ipak odlučile “investirati” u HDZ nepregledno je dug.
Među 1078 donatora našli su se Građevinski radovi TOTO, Mirni kutak, Dalmatinsko sunce, Plavi devet, Fenix-PVC-ALU i mnogi drugi. Ovogodišnji izdašni donatori HDZ-a bile su i dubrovačke tvrtke Pemo i Pemo Centar. Na račun stranke prvo su uplaćivale po 50.000, pa po 30.000 kuna. Naime, tijekom godine tvrtke i privatne osobe mogu darivati političke stranke jednokratno ili više puta. Maksimalan iznos koji privatne osobe mogu dati je 30.000 kuna, dok se rang za tvrtke penje na iznos od 200.000 kuna.
U financijskim izvještajima HDZ-a vidljivo je i da je DIR Drvna industrija Rubinić iz Jastrebarskog u više navrata ove godine donirala po 20.000 kuna. Tvrtka Bistra iz Đurđevca stranci je dala iznose od 1500 do 50.000 kuna.

Osim tvrtki, HDZ su ove godine već tradicionalno donirale i brojne privatne osobe. Tako je predsjednik stranke i aktualni premijer Andrej Plenković donirao 15.000 kuna.

Čak 1078 donatora

Po 10.000 kuna dali su predsjednik Sabora Gordan Jandroković te HDZ-ovci Petar Škorić i Josip Đakić. Branko Bačić je donirao 5000 kuna, a Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na HDZ-ov račun uplatila je 1800 kuna. Na popisu donatora našao se i bivši splitski župan Zlatko Ževrnja koji je stranci u šest mjeseci poklonio 3000 kuna. Ove je godine HDZ donirao i hrvatski general Ante Gotovina koji je imenovan i posebnim savjetnikom ministra obrane Damira Krstičevića. Gotovina je dao 15.000 kuna preko tvrtke Pelagos net farma d.o.o. čiji je suvlasnik. Isti iznos od 15.000 kuna donirala je i tvrtka Jadran tuna d.o.o. Naime, predsjednik uprave obje tvrtke je Nenad Horvat, s kojim je Gotovina nakon oslobađajuće presude u Haagu pokrenuo biznis uzgoja tuna. Usporedimo li iznose ovogodišnjih donacija HDZ-u s prošlogodišnjima, može se zaključiti kako su donatori u 2017. puno darežljiviji nego 2016. Prošle godine HDZ je dobio “samo” 346.000 kuna, no taj iznos bio je veći od iznosa donacija koje su sve parlamentarne stranke dobile zajedno. Prošle godine HDZ nije imao ni 50 donatora, a njihov se broj ove godine popeo iznad 1000.

Iako se brojne tvrtke donatori bore s dugovanjima, donacija Impol TLM-a za predizbornu kampanju HDZ-a i iskazani gubici u poslovanju za tamošnje radnike nisu sporni. Slovenski Impol je, naime, 2016. uzeo u najam pogone šibenske Tvornice lakih metala u stečaju, koja se uslijed dugova i raznih nezakonitosti u poslovanju godinama nalazi pod istragama.

TLM donirao 75.000 kuna

Na taj način je Impol osigurao posao za 360 od ukupno 460 radnika koji su se našli na burzi rada te je u TLM-ovim ugašenim pogonima pokrenuo proizvodnju pod imenom Impol TLM d.o.o.

Radnici TLM-a redovito primaju plaće, a plaćaju im se i prekovremeni sati

- Riječ je o uistinu jednoj rijetko viđenoj lijepoj poslovnoj priči i odnosu prema radnicima koji se kod nas teško sreće. Radnici imaju plaće kao malo gdje u Hrvatskoj, plaćaju se prekovremeni sati, rad u smjenama, stimulacije, regresi, božićnice i sve ostalo što se nekad samo moglo zamisliti - kaže Zdravko Burazer, predsjednik Nezavisnog sindikata SLAP, nasljednika HSM-a.
Zdravko Burazer je istaknuo i kako su plaće u Impol TLM-u svaki mjesec sve veće i da nikad nisu kasnile ni dana.

- Iste informacije o više nego urednom Impolovu podmirivanju svih obveza neprestano dobivamo sa svih strana. Mislim da u trenutku dok ova slovenska tvrka nastavlja ulagati u razvoj i proširenje proizvodnje te zapošljavanje i proširivanje radničkih prava nije potrebno stvarati skandale i nesuglasice - rekao je Zdravko Burazer.

Za iskazani poslovni gubitak u prošloj godini kaže da ga ne čudi. Lani je tvrtka imala golema ulaganja, a zbog požara koji je izbio mjesecima nije bilo proizvodnje. Ipak, napominje Burazer, plaće i ostale obveze su uredno podmirivane.

HDZ-u uvijek najviše donacija

Međutim, ne vode sve tvrtke donatori takvu politiku. Unatoč dugovima, uplaćivali su HDZ-u više desetaka tisuća kuna, a hoće li se i kako to odraziti na njihovo poslovanje tek će se vidjeti. Osim HDZ-u, privatne osobe i tvrtke uplaćivale su donacije i ostalim parlamentarnim strankama. Odmah iza HDZ-a smjestio se HNS koji je dobio 1,2 milijuna kuna. Na trećemu mjestu je SDP s pola milijuna kuna donacija, a potom slijede IDS sa 145.000, HSS koji je dobio 124.000, HDSSB s 96.800, MOST s 22.700, Živi zid s 9500, HSU sa 6300, SDSS s 2500 i HSLS s 280 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 209
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa