Obavijesti

News

Komentari 207

Grci i nakon rezanja primaju duplo veće mirovine od Hrvata

Grci i nakon rezanja primaju duplo veće mirovine od Hrvata
4

USPOREDILI SMO: Prosječna plaća u Grčkoj je 6182 kn, što je 500 kn više nego u Hrvatskoj. Minimalna plaća, pak, u Hrvatskoj iznosi 396, a u Grčkoj 684 eura...

VIDEO

I nakon drastičnog smanjenja plaća i mirovina u Grčkoj te porasta stope poreza, stanovnici te zemlje i dalje žive lagodnije od većine Hrvata. 

Njihovu zemlju su, čini se, najviše zadužili oni sami godinama izvlačeći novac iz državne blagajne. Brojne povlastice, izbjegavanje plaćanja poreza i široko raširena korupcija samo su neki elementi koji su očito doprinijeli raspadu grčke nacionalne ekonomije. 

Uslijedili su bolni rezovi pa je tako sada prosječna zarada u Grčkoj 817 eura (6182 kune) što je 500 kuna više nego u Hrvatskoj gdje su prosječna primanja 5676 kuna ili 750 eura. 

Grčka mirovina 7.265 kn, a hrvatska 3.374 kn

Prosječna starosna mirovina za grčke umirovljenike trenutačno iznosi 960 eura ili 7.265 kuna, dok je prosječna starosna mirovina u Hrvatskoj više nego duplo manja i iznosi 3.374,51 kuna, odnosno 445 eura.

Minimalna plaća gotovo duplo veća od hrvatske

Minimalna plaća u Hrvatskoj je 396 eura, a u Grčkoj 684 eura. 

Prosječan Grk u mirovinu odlazi s navršenih 57,8 godina. Hrvati u prosjeku odlaze u mirovinu s navršenih 60 godina života. Unatoč tome, četvrtina stanovništva je u mirovini, njih 1,22 milijuna. Trošak isplate svih mirovina u Hrvatskoj 3,053 milijarde kuna. 

Grčka ima ukupno oko 11 milijuna stanovnika, od čega je prema podacima iz 2013. godine, radno aktivno 3,7 milijuna stanovnika. Umirovljenika je nešto više od 2,7 milijuna, no 4,7 milijuna Grka ne radi ili je radno neaktivno stanovništvo. Nezaposlenost iznosi 25,4 posto. U usporedbi s Hrvatskom, kod nas je u svibnju 2015. bilo nezaposleno 17,1 posto stanovnika. 

Podigli su porez, ali ne u cijeloj zemlji

Nakon uvođenja mjera štednje grčki porez povećan je sa 20 na 23 posto, no i dalje nije povećan u svim dijelovima zemlje. Tako je na posljednjim mučnim pregovorima s državama članicama eurozone pred Grčku stavljen zahtjev da se PDV poveća i tamo gdje to još nije učinjeno. Zahtijeva se i da se dodatno smanje mirovine. 

24sata
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 207
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)