Obavijesti

News

Komentari 15

Grčić: Iskoristili smo 67% od predpristupnih fondova EU-a

Grčić: Iskoristili smo 67% od predpristupnih fondova EU-a
1

Sada na red dolaze strukturni fondovi. 'Trebat će veliki trud da se 450 mili. eura u 2013. te 1,1 milijarda u svakoj idućoj asporbira. Pripremamo se', rekao je Grčić

VIDEO

Ove smo godine zaista napravili ogroman pomak u korištenju europskih fondova, negdje s 37 posto ugovorenih sredstava na početku godine došli smo na 60 posto ukupne alokacije, sada pri kraju 2012. Praktički, po prvi put otkad IPA program postoji mi smo u ovoj godini uspjeli ugovoriti cijelu godišnju alokaciju. Izjavio je to potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, javlja HRT.  

Po podacima, Hrvatska je 2011. ukupno ugovorila 250 milijuna eura što je 37,4 posto u odnosu na dodijeljena sredstva, a ukupno je isplaćeno IPA sredstava u vrijednosti 127 milijuna eura, odnosno 19 posto u odnosu na dodijeljena sredstva. Ove je godine ukupno ugovoreno 398 milijuna eura, odnosno 59,5 posto u odnosu na dodijeljena sredstva, a ukupno je isplaćeno 220 milijuna eura odnosno 32,9 posto u odnosu na dodijeljena sredstva. 

Što se tiče promjena u 2012., ugovoreno je 148 milijuna eura, a isplaćeno sredstava u iznosu 93 milijuna eura.  

Grčić je izrazio nadu da će Hrvatska i sljedeće godine biti jednako tako uspješna, kazavši da sada na red dolaze strukturni fondovi. 

- Tu su novci jako veliki i bit će potreban veliki trud da se 450 milijuna eura sljedeće godine te 1,1 milijarda u svakoj idućoj godini asporbira. Radimo intenzivno na što boljoj pripremi - rekao je Grčić.  

Naglasio je da će se sljedećih godina što je moguće više javnih projekata financirati iz EU fondova.  Ministar Grčić rekao je da je kroz sve generacije pretpristupnih fondova Hrvatskoj bilo na raspolaganju oko milijarde eura, od čega je povukla oko 67 posto, što su odlični rezultati, pogotovo u svjetlu činjenice da kroz svo to vrijeme nije morala ništa uplatiti u europski proračun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa