Grčić: Siromašnim građanima omogućit ćemo jeftiniju struju | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 40

Grčić: Siromašnim građanima omogućit ćemo jeftiniju struju

Grčić: Siromašnim građanima omogućit ćemo jeftiniju struju
1

Vlada radi na energetskom paketu za ugroženije skupine, među kojima je značajan broj umirovljenika sa najmanjim mirovinama, kao i obitelji koje primaju potpore

VIDEO

Silvana Hrelju (HSU) na aktualnom satu u Hrvatskom saboru zanimalo je radili li se išta po pitanju zaštitite ranjive skupine građana od visoke cijene struje te na modelu da im se omogući štednja prilikom korištenja struje. 

Napomenuo je da postojeći tarifni model u kojem viša tarifa dvostruko skuplja traje od 8,00 do 22,00 sata i ne daje manevarskog prostora građanima za uštede već ih tjera da nakon napornog radnog dana peru, glačaju, kuhaju ili usisavaju u kasnim večernjim satima. Naveo je da se u europskim zemljama aktualizirao ovaj problem a Hrelji je interesantna varijantu koju predlaže Italija prema kojoj bi niža tarifa obuhvatila razdoblje od 19,00 sati do 8,00 ujutro sve radne dane, vikendom i blagdanima niža tarifa trajala bi cijeli dan. 

- Time se 70% potrošnje usmjerava u povoljnije razdoblje i stvaraju se pretpostavke za značajne uštede kućnog proračuna. Razmišlja li se u resornom ministarstvu ili Vladi o ovakvim rješenjima - pitao je Hrelja. 

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izvijestio je da se radi na energetskom paketu za ugroženije skupine građana, među kojima je značajan broj umirovljenika sa najmanjim mirovinama, kao i obitelji koje primaju potpore kroz sustav socijalne skrbi.

- Na tom projektu radimo, on je istina u ovom trenutku u početnoj fazi, ali o tome ozbiljno razmišljamo. Ono što je u ovom trenutku ograničavajući faktor jeste osiguranje dodatnih sredstava za pokriće energetskih troškova odnosno troškova energetskog paketa za najsiromašnije obitelji. Jedno je ujednačavanje potrošnje i peglanje da tako kažem ovih ciklusa u potrošnji energije, a drugo je taj socijalni aspekt koji svakako jeste predmet diskusije u Vladi i sigurno ćemo i u tom dijelu tražiti kvalitetna rješenja - izvijestio je.

Hrelja je uzvratio da bi u uvjetima teške krize bilo korektno da dio profita koje je ostvarila HEP grupa se na neki način ustupi građanima. jer imaju solidna prava. 

- Mislim da postoje uvjeti i za drugačiji tarifni model i za na neki način preraspodjelu dobara. Nadam se da će resorno ministarstvo i ovo što je rečeno uzeti u obziri pa i nadam se povoljnijim rješenjima - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 40

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!
ČESTITKE DOBITNIKU

Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!

Igrač je odigrao 10. kombinacija i uplatio 13,00 €. U večerašnjem izvlačenju 167.kola nije pogodio ništa te je osvojio 80.000,00 eura