News

Komentari 5

Grčka se priprema na toplinski val bez presedana: Temperature će rasti čak i do 44 stupnja...

Grčka se priprema na toplinski val bez presedana: Temperature će rasti čak i  do 44 stupnja...

Grčka se priprema na ekstremni toplotni udar s temperaturama koje bi trebale rasti do 44 stupnjeva Celzijusa u narednim danima, javlja agencija dpa.

Grčka meteorološka služba i Nacionalna civilna zaštita izdale su u ponedjeljak upozorenje, dok se očekuje da će vrućine potrajati do 8. kolovoza, što je neobično dugačak period.

Od utorka nadalje očekuje se da će tijekom noći biti iznad 30 stupnjeva, što je posebice teško stanje za ljudsko tijelo s obzirom na to da se ne može oporaviti od vrućine.

Još jedan strah je da se požari mogu početi ubrzano širiti po zemlji, u kojoj je proteklih tjedana palo malo kiše, zbog predviđenih jakih vjetrova.

Grčka je već u prošlosti patila od ekstremnih toplotnih udara, no očekuje se da vremenski uvjeti u nadolazećim danima premaše prethodne razine.

1987. godine, 4000 ljudi umrlo je od sličnog toplotnog udara, kad klimatizacijski sustavi još nisu bili uobičajeni. Osobito su stradali stariji ljudi u gradovima.

Veliki dijelovi poluotoka Peloponeza spaljeni su 2007. tijekom još jednog toplotnog udara i snažnih vjetrova. Umrli su deseci osoba.