Obavijesti

News

Komentari 5

Grčka vlada dobila povjerenje, upitan mandat Papandreoua

Grčka vlada dobila povjerenje, upitan mandat Papandreoua
6

Grčki parlament ipak je izglasao povjerenje Papandreouovoj vladi te je Grčka izbjegla izvandredne izbore koji bi u potpunosti slomili dogovoreni plan za pomoć

VIDEO

Grčki parlament ipak je u petak dao povjerenje Vladi premijera Georgea Papandreoua. Za njegovu je vladu glasalo 153 zastupnika, dok je 144 bilo protiv.

Papandreou je time izbjegao izvanredne izbore te nepotpisivanje sporazuma o spasu Grčke čime bi se produbila i kriza u eurozoni. Također, još ostaje upitna Papandreouova pozicija premijera, a njegovog nasljednika mnogi vide u ministru financija Evangelosu Venizelosu.

- Zadnje do čega mi je stalo je moj položaj. Nije me briga ako ne budem ponovno izabran - kazao je Papandreou.

Papandreou je dodao da će se sastati s čelnicima četiri opozicijske stranke kako bi formirali širu koalicijsku vladu. Dodao je i da će se sastati s predsjednikom države da razmotre to pitanje.

Ujedno, nova vlada bi prijevremene izbore navodno trebala raspisati za nekoliko mjeseci nakon što paket spasa bude osiguran.

Dogovor koji daje sigurnost

- Uspjeh je bio osigurati dogovor s Europskom unijom o otpisu dugova. To je dogovor koji nam daje sigurnost, koji nam garantira ostanak u uniji, koji briše veliki dio naših zajmova i osigurava vrlo niske kamate. Ovo će nam olakšati posao u idućih nekoliko godina. Ne smijemo izgubiti ovaj dogovor - on je nacionalni prioritet - kazao je grčki premijer George Papandreou zastupnicima u vatrenom govoru u parlamentu prije izglasavanja povjerenja.

- Ovo je velika prilika, možda i zadnja, da obnovimo našu zemlju. Inače, bit ćemo prosjaci - rekao je u govoru duljem od pola sata. Dodao je kako bi prijevremeni izbori u ovom trenutku bili katastrofa za njihovu državu.

- U političkom sustavu nam je potreban najširi mogući dogovor - kazao je jučer u parlamentu ministar zaštite okoliša George Papaconstantinou o ratifikaciji spašavanja Grčke od strane Europske unije.

- Dogovor o otpisu dugova to zahtjeva. Zbog toga je Vlada tražila glas povjerenja - rekao je.

Pobuna stranačkih kolega

Inače, Socijalistička stranka premijera Papandreoua PASOK u parlamentu ima većinu, no bilo je upitno hoće li dobiti povjerenje zato što je nekolicina njegovih zastupnika zaprijetila da mu neće dati glas.

- Ovo nije glas za premijera. Ovo je glas za nastavak rada naše Vlade. Bit će katastrofalno za nas ako ne dobijemo glas povjerenja zato što će se stvoriti pravi politički kaos, a time će se i "nahraniti" anarhija na ulicama - kazala je zastupnica PASOK-a Elena Panaritis.

Na summitu država G20 koji je u petak završio u Cannesu predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso kazao je kako se nada da će Grčka ostati u Europi, ali da država mora preuzeti odgovornost koju ima kao članica unije.

S druge strane, grčki ministar financija Evangelos Venizelos rekao je u petak Europskoj komisiji kako neće biti referenduma kojim bi se glasalo treba li EU otpisati polovicu grčkog duga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina