Obavijesti

News

Komentari 22

Greenpeace tvrdi: Iz potonule platforme 'Ivana D' curi plin

Greenpeace tvrdi: Iz potonule platforme 'Ivana D' curi plin
4

Aktivisti-ronioci zabilježili su pojavu na mjestu potonuća platforme Ivana D na sjevernom Jadranu. Kako kažu iz Greenpeace, iz zahrđalih cijevi na dnu Jadrana dolaze mjehurići plina

VIDEO

Neugodne prizore s dna Jadrana zabilježili su ronioci Greenpeacea, koji tvrde da na mjestu potonuća platforme Ivana D izlaze mjehurići plina iz zahrđalih cijevi.

- Aktivisti-ronioci zabilježili su alarmantnu pojavu na mjestu potonuća platforme Ivana D na sjevernom Jadranu. Na video snimkama, koje je na svom poznatom jedrenjaku Rainbow Warrior u Šibeniku predstavio Greenpeace u Hrvatskoj, jasno se vidi kako iz zahrđalih cijevi na dnu Jadrana dolaze mjehurići plina - stoji u priopćenju Greenpeacea, koji su i ranije upozoravali na to koliko dugo se Ivana D nalazi na dnu.

Traže da MOL preuzme odgovornost

- Početkom lipnja drugi Greenpeaceov brod, Witness, obišao je područje potonuća platforme. Tom prilikom aktivisti-ronioci pronašli su Ivanu D i u znak prosvjeda na licu mjesta razvili transparent s porukom “INA / MOL, prošla je godina i pol”, pozivajući INA-u i njezina suvlasnika mađarski MOL da konačno preuzmu odgovornost i zbrinu otpad nastao iz njihove plinske infrastrukture - dodaju iz Greenpeacea uz nestrpljivost i upozorenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Čekamo punih godinu i pol dana slušajući anestezirajuće izjave iz INA-e i nadležnog ministarstva kako je sve u redu, istraga je u tijeku, a javnost će biti pravovremeno obaviještena. Šutnja MOL-a kao ključnog suvlasnika i upravljača INA-e po ovom pitanju također ne budi optimizam da je rješenje slučaja na pomolu. Danas imamo prilike vidjeti kako određeno curenje plina tamo postoji, i logično bi bilo zaključiti da može biti riječ o curenju metana. Tražimo da se te okolnosti hitno ispitaju i javnosti predstavi pravo stanje stvari - izjavila je Petra Andrić iz Greenpeacea u Hrvatskoj.

Greenpeace podsjeća da je, prema navodima INA-e, na Ivani D samo dva mjeseca prije potonuća obavljen posljednji koordinirani inspekcijski nadzor te da je objekt radio uz valjanu Svjedodžbu o sigurnosti za rad.

VIDEO Ininu platformu Ivana D snimili na dnu Jadranskog mora
VIDEO Ininu platformu Ivana D snimili na dnu Jadranskog mora

Prema podacima koji se mogu pronaći na službenim stranicama brodogradilišta Viktor Lenac koji je sudjelovalo u njenoj izgradnji, takvim platformama radni vijek je procijenjen na 20 godina, a Ivana D, kao i neke druge platforme koje još uvijek operiraju na Jadranu, izgrađene su 2001. godine.

Istraga traje već 17 mjeseci, Greenpeace proziva Vladu RH

- Postavljamo pitanje zna li Vlada RH za pravo stanje stvari, s obzirom na to da je istraga “u tijeku” već gotovo 17 mjeseci! Krajnje je vrijeme da poduzme konkretne korake i pokaže istinsku volju za očuvanjem jadranskog okoliša temeljitim i neovisnim ispitivanjem stanja svih odobalnih plinskih platformi, kao i potencijalnog curenja metana na njima, te o istini obavijesti javnost. U Hrvatskoj i cijeloj EU moramo prestati ulagati u fosilni plin i s vremenom ga potpuno izbaciti, a najkasnije do 2035. godine, te se snažno okrenuti obnovljivim izvorima i energetskoj učinkovitosti, za što u Hrvatskoj imamo sjajne ali neiskorištene potencijale - dodala je Andrić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu