Obavijesti

News

Komentari 37

Grlić Radman o izborima: U BiH su svi dobili. Nema straha da će se stvoriti vlast bez Hrvata

Grlić Radman o izborima: U BiH su svi dobili. Nema straha da će se stvoriti vlast bez Hrvata

Schmidt je na dan izbora u BiH nametnuo izmjene izbornog zakona pod nazivom "Paket funkcionalnosti", a o tome će se na presici za novinare oglasiti i ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman

VIDEO

Ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman, prokomentirao je intervenciju Schmidta u BiH.

- Izražavamo nezadovoljstvo zbog preglasavanja Hrvata koje dugoročno šteti stabilnosti i odnosima u BiH, već četvrti puta je Komšić izabran glasovima bošnjačkog naroda, a vodi se kao hrvatski član predsjedništva, to će ostati i dalje teret u našim odnosima, jedna mrlja, poručio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman komentirajući izbore u BiH.

Pratite uživo:

S druge strane je izrazio zadovoljstvo reakcijom visokog predstavnika Christiana Schmidta.

- Ta je odluka bila očekivana, označit će put u daljnjim reformama koje će uslijediti - dodao je podsjetivši na napore Vlade i premijera Andreja Plenkovića po tom pitanju.

- Bilo je i onih koji su i odmagali tim našim naporima, ostavljali sjenu, mi smo se distancirali od takvih poruka, nažalost je i predsjednik države doprinio radikaliziranju političke scene u BiH i činjenici da je Komšić dobio nekoliko desetaka tisuća glasova upravo zahvaljujući toj predsjednikovoj retorici - poručio je.

Prepoznata je uloga ove Vlade, istaknuo je ministar.

- 20 godina se nije činilo ništa. Izetbegović je priznao da je lažno pregovarao i to mu se vratilo kao bumerang, izgubio je. Nadamo se da će Hrvati dogovoriti novu Vladu - rekao je dodavši kako je važno da su i druge zemlje, prije svega SAD, kao i UK, podržale odluku visokog predstavnika u BiH.

- Mi smo učinili sve kako bismo temu promjene izbornog zakona držali na agendi. To je i jedan od kriterija koji BiH mora ispuniti kako bi dobila članstvo u EU - rekao je.

Predsjednik Zoran Milanović, naglasio je, otežao je Vladi napore po ovom pitanju. Podsjetio je na njegove stavove o proširenju NATO-a te uvrede koje je uputio na račun Schmidta. 

- Prisvaja si zasluge za rezultate koji nisu rezultate njegova rada - rekao je.

Na pitanje je li ovo baš pobjeda hrvatske diplomacije kako on to predstavlja, a obzirom da izborni zakon nije promijenjen u potpunosti, ministar je istaknuo kako je put do konačnog uspjeha trnovit.  

- Od 2002. nije učinjeno ništa, godine su propale, a da su napori ove Vlade Andreja Plenković bili učinjeni ranije, onda ne bismo danas bili ovdje. Napravljen je iskorak. Schmidt je postupio politički ispravno i pravedno - poručio je.

Most traži da Vlada Željka Komšića proglasi personom non grata.

- Oni uvijek galame i viču, a kada to ne rade onda spavaju. Jesu li oni nešto napravili za Hrvate u BiH, podržali nekoga, išli dolje? Prespavali su sve ove procese. Uglavnom galame u Saboru, a ništa nisu učinili, barataju terminima o kojima nemaju pojma. Komšić je sve ove godine to i bio, nitko s njim ne razgovara, ne uzima ga kao relevantnog političkog aktera, izoliran je u tim pogledu - rekao je Grlić Radman. 

Koji su bili motivi za Schmidta da izađe s ovakvom odlukom, je li pravi razlog da se onemogući deblokiranje formiranja vlasti zbog nezadovoljstva Hrvata i koliko su zapravo Hrvati dobili, a koliko izgubili ovime, pitali su ga još novinari.

- U BiH su svi dobili. Sada je izvršena deblokada, sada nema bojazni da će se stvoriti vlast bez Hrvata. I sada nam predstoji taj drugi korak, mi ćemo upozoravati međunarodnu zajednicu da ovo što se dogodilo s Predsjedništvom nije politički korektno - rekao je.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"