Grlić Radman: Što prije otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Grlić Radman: Što prije otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Grlić Radman: Što prije otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Još uvijek nema suglasnosti za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom zbog protivljenja Bugarske. Nikakav pomak se ne očekuje prije novih izbora u Bugarskoj koji se održavaju sljedeći mjesec

VIDEO

Sjeverna Makedonija i Albanija ispunile su sve kriterije za otvaranje pristupnih pregovora čim prije, a Kosovo zaslužuje viznu liberalizaciju, izjavio je u utorak u Luxembourgu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile su sve kriterije i smatramo da s njima treba što prije otvoriti pristupne pregovore”, rekao je ministar Grlić Radman po dolasku na sastanak Vijeća za opće poslove.

Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica, u utorak u Luxembourgu raspravlja o pripremama za predstojeći samit EU-a u četvrtak i petak u Bruxellesu, o migracijama, o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja. Portugalsko predsjedništvo će izvijestiti ministre o radu Konferencije o budućnosti Europe.

Kako je mili sin crvenog buržuja postao veliki Hrvat i domoljub
Kako je mili sin crvenog buržuja postao veliki Hrvat i domoljub

Jedna od najvažnijih točaka je rasprava u okviru članka 7 o vladavini prava u Mađarskoj i Poljskoj.

Na marginama Vijeća za opće poslove održat će se međuvladine konferencije o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom, ali bez otvaranja ili zatvaranja ijednog poglavlja. Tzv. političke međuvladine konferencije o pristupanju nova su pojava koja ranije nije postojala, a predviđene su novom metodologijom pregovora o proširenju EU-a.

Još uvijek nema suglasnosti za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom zbog protivljenja Bugarske. Nikakav pomak se ne očekuje prije novih izbora u Bugarskoj koji se održavaju sljedeći mjesec.

Radman o pudlicama: Nemam vremena za nebitne izjave
Radman o pudlicama: Nemam vremena za nebitne izjave

U vezi s Albanijom nema nikakvih blokada, ali dio zemalja ne želi da se razdvaja pitanje otvaranja pregovora s Tiranom od onih sa Sjevernom Makedonijom.

Ministar Grlić Radman je rekao da Kosovo treba što prije dobiti viznu liberalizaciju i da Hrvatska to snažno podržava.

Hrvatska bi željela da se što prije razgovora i o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, kazao je Grlić Radman te još jednom naglasio potrebu promjene izbornog zakona u toj zemlji kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

U raspravi o stanju vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj u okviru članka 7, očekuje se da će jedno od važnijih pitanja biti novi mađarski zakon o zaštiti djece od pedofilije i “homoseksualne propagande”. Taj zakon zabranjuje da se mlađima od 18 godine prikazuju pornografski sadržaji ili bilo kakvi sadržaji koji potiču promjenu spola ili homoseksualnost.

Grlić Radman: Milanovićeva izjava o NATO-u je nečuvena
Grlić Radman: Milanovićeva  izjava o NATO-u je nečuvena

Mađarski ministar Peter Szijjarto odbacio je kritike toga zakona ističući da on nije uperen ni protiv koga i da sve kritike proistječu iz njegove krive interpretacije.

“Zakon treba najprije pročitati pa onda kritizirati. On nije uperen ni protiv koga, njegova je svrha zaštita maloljetnika od pedofilije. Taj zakon također daje isključivo pravo roditeljima kada je riječ o edukaciji u pogledu seksualne orijentacije”, rekao je Szijjarto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Novi prihodi i krediti: Bartulica je objavio najnoviju imovinsku karticu! Pogledajte što sve ima
DOZNAJU 24SATA

Novi prihodi i krediti: Bartulica je objavio najnoviju imovinsku karticu! Pogledajte što sve ima

Nova imovinska kartica prošla je administrativnu provjeru Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

'Predstojnik je trudne kolegice tjerao da dežuraju po noći...'
POBUNA NA TRAUMI

'Predstojnik je trudne kolegice tjerao da dežuraju po noći...'

Nakon što su početkom lipnja u predstavci upozorili na brojne nepravilnosti, sedam je liječnika Klinike za traumatologiju u Zagrebu pisalo je ministru Berošu, ali čelniku Hrvatske liječničke komore
U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...