News

Komentari 5

Grlić Radman u Tivtu: 'Država će pomagati opstanak Hrvata'

Grlić Radman u Tivtu: 'Država će pomagati opstanak Hrvata'

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u Tivtu da će država pomagati opstanak Hrvata u Crnoj Gori i Boki kotorskoj, nakon sastanka s predstavnicima Hrvata u sklopu posjeta Crnoj Gori

Gordan Grlić Radman u Tivtu se susreo s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Crne Gore Zvonimirom Dekovićem i predsjednikom Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijanom Vuksanovićem.

"Država će pomagati opstanak Hrvata u Crnoj Gori i Boki kotorskoj, njihove projekte, razvoj, očuvanja njihovog kulturnog jezičnog identiteta kako bi opstali u svom zavičaju jer su oni ovdje autohtoni“, kazao je Grlić Radman nakon sastanka s Dekovićem i Vuksanovićem.

„Hrvatska autohtona zajednica bokeljskih Hrvata ovdje čuva hrvatski identitet, povijest, zajedničku prošlost. Danas sam imao razgovore sa svim važnim ljudima crnogorske vlasti, s kojima sam razgovarao o statusu Hrvata u Crnoj Gori. Od njih sam dobio obećanja da će sva njihova prava biti  ostvarena i zadovoljena", rekao je Grlić Radman.

Na pitanje je li se sastao s predstavnicima još jedne, nove stranke Hrvata u Crnoj Gori, Hrvatske reformske stranke, ministar vanjskih i europskih poslova kazao je da s njima nije imao susret.

"S njima se nisam sastao. Svaka stranka koja izrazi želju da se susretnemo rado ću se odazvati", rekao je, ako se uvjeri da se bore za bolji status Hrvata. "Za nas je središnji partner HNV. Bogatstvo je da postoji što više udruga kojima je u programu briga za hrvatski identitet".

Ministar Grlić Radman prethodno se susreo u Kotoru s novim kotorskim biskupom Ivanom Štironjom, posjetio je i sjedište udruge HGD-a, te obišao hrvatski konzulat, palaču u staroj jezgri grada Kotora koja je u potpunosti obnovljena a u vlasništvu je Hrvatske.

Grlić Radman u subotu će u Tivtu prisustvovati nastavku konferencije "Identitet Hrvata Boke kotorske" kojoj je cilj zaštititi bogato kulturno naslijeđe bokeljskih Hrvata kroz njegovo uvrštavanje u nastavu u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Najčitaniji članci