Obavijesti

News

Komentari 31

Grmi na sve strane: Tri puta više munja nego prošle godine

Grmi na sve strane: Tri puta više munja nego prošle godine
9

Mjerna stanica Blitzortung samo je u ovom mjesecu izmjerila trostruko više udara munje na području Požege nego lani. Diljem zemlje izazvale su desetke požara

VIDEO

Grom je lupio u blizini, zatresao zemlju i počela mi se urušavati kuća. Sklonio sam se u šupu i tamo dočekao kraj nevremena. Kuća mi se svakog trenutka mogla urušiti, opisao je silovito grmljavinsko nevrijeme Stjepan Ćuk (58) iz zagrebačkog Čučerja. 

Stjepanova kuća poprilično je oštećena od udara munje, kao i deseci kuća na Kvarneru, u Dalmaciji, Lici, Zagorju i Slavoniji u posljednja dva dana. Prava je sreća bila da u tim udarima nitko nije stradao. 

Nevremena su stvorila i dodatne probleme, osim poplava zbog kiša, udari munja zapalili su kuće i polja

Munje koje su poharale Hrvatsku u cikloni koja je dobila nadimak Kolinda, kažu meteorolozi, nastavak su intenzivnog pražnjenja iz atmosfere koje traje cijeli kolovoz. To pražnjenje je, međutim, i do tri puta veće nego posljednjih godina. Mjerna stanica Blitzortung je, primjerice, samo za područje Požege izmjerila tri puta više munja nego lani.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Oluje su u posljednje dvije godine nešto rjeđe, ali su grmljavinska nevremena snažnija i ekstremnija - kaže inženjer Bojan Franc s Fakulteta elektronike i računarstva. On i kolege rade u laboratoriju visokog napona te održavaju sustav za lociranje munja u Hrvatskoj. Uz pomoć senzora raspoređenih u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Zadru i Blatu na Korčuli prate i bilježe munje za meteorologe, HEP, vojsku... I oni su zabilježili ove i prošle godine znatno više udara groma. 

Solarni fizičar Todd Hoeksema vjeruje kako snažne grmljavine imaju veze s promjenama na Suncu koje se zbivaju svakih 11 godina. 

- Trenutačno na Suncu dolazi do zamjene magnetskih polova što će utjecati i na Zemlju. Magnetske oluje odaslane s najbliže nam zvijezde poremetit će zemljinu ionosferu te bi zbog toga moglo doći i do naglih promjena vremena - kaže Hoeksema. 

- To može lako utjecati na formiranje oblaka, oluja i povećanog udara munja - procjenjuje fizičar. 

Ionosfera se nalazi na oko 85 km visine pa naviše, a grmljavinski oblaci se formiraju na oko 10 - 15 km visine pa ni meteorolozi iz DHMZ-a ne mogu sa sigurnošću procijeniti kako će se to odraziti na područje Hrvatske. 

Osim grmljavine, ovog ljeta je Hrvatsku zatreslo i nekoliko potresa. Krajem srpnja potres s epicentrom 12 km od Senja bio je jačine 4,6 stupnjeva po Richteru. Zagrebačku okolicu u ponedjeljak je, nakon grmljavine, zatresao potres jačine 2,7 Richtera.

Magnetni polovi na Suncu se rotiraju svakih 11 godina

Izmjena magnetnih polova na Suncu bit će potpuna za nekoliko mjeseci, a utjecat će na cijeli Sunčev sustav. Na Zemlji može utjecati na povećan broj oluja, a astronauti u orbiti morat će se dodatno zaštititi od povećanog svemirskog zračenja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)