News

Komentari 10

Grmoja o korupciji: Čarobnog štapića nema, najbolji je strah od toga da ćete biti kažnjeni

Grmoja o korupciji: Čarobnog štapića nema, najbolji je strah od toga da ćete biti kažnjeni

Zdravko Mamić (osuđeni bivši čelnik Dinama) priznaje da je davao sucima novac. Dokle imamo takvu situaciju nema naprijed, rekao je Nikola Grmoja

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Nikola Grmoja izjavio je nakon sjednice tog tijela da nema čarobnog štapića u borbi protiv korupcije koju se može suzbiti jedino neovisnim pravosuđem, ali i strahom od kaznenog progona.

Upitan za slučaj bivšeg čelnika Janafa Dragana Kovačevića koji je ponovno uhićen zbog primanja mita, Grmoja je rekao da nećemo postići ništa ako se budemo bavili time što ćemo poduzeti u državnim tvrtkama kako bi spriječili korupciju.

- Kao za državne tvrtke tako i za sve segmente društva ono što nam treba je neovisno pravosuđe, neovisne institucije i to da nam procesi ne traju toliko dugo  zaključio je Grmoja.

Upitan misli li da postoji neki učinkoviti koraci ili dobra prevencija, kazao je da nema čarobnog štapića, već samo strah da ćete biti kažnjeni je najbolja prevencija.

 - Ako netko u Hrvatskoj tko ima moć, utjecaj i novac i svjestan je da mu to može pomoći da izbjegne kazneni progon i završi u zatvoru onda će biti puno skloniji da čini koruptivna djela. Ako strah postoji onda će sigurno paziti što će raditi - kazao je Grmoja.

Jedini način, poručio je, su neovisno pravosuđe i institucije, ali to po njegovim riječima nije slučaj u Hrvatskoj. Za stavove po kojima bi trebalo maknuti političare iz Državnog sudbenog vijeća kaže da nije siguran da će to riješiti probleme pravosuđa jer se suci ponašaju kao neka zatvorena kasta.

Ustvrdio je pritom kako je ključno da institucije, suci i državni odvjetnici budu distancirani od politike i bilo kakvih utjecaja moćnih ljudi.

"Zdravko Mamić (osuđeni bivši čelnik Dinama) priznaje da je davao sucima novac. Dokle imamo takvu situaciju nema naprijed, dok imamo situaciju da se stvari u Državnom odvjetništvu rješavaju na mig premijera nema bobe protiv korupcije", rekao je Grmoja.

Izvijestio je da je Antikorucijsko vijeće na sjednici raspravljalo izvješća o provođenju strategije suzbijanja korupcije ureda Vlade za udruge i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije., a dotakli su se i održavanja mogućih tematskih sjednica.

Jedna sjednica, kazao je, svakako će se ticati pravosuđa, koje je postalo vruća tema nakon što je Zdravko Mamić iznio optužbe na račun osječkih sudaca, ali i mogućeg kažnjavanja sudaca.

"Informacije koje imamo govore da smo u zadnjih deset godina imali pet postupaka koji su završili s nekakvim epilogom kad govorimo o kažnjavanu sudaca i sigurno je da će se Antikorupcijsko vijeće pozabaviti tim segmentom", rekao je Grmoja, dodavši da to pripremaju kako moguću tematsku sjednicu.

Najčitaniji članci