News

Komentari 14

Grmoja: 'Svi koji dignu ruku za izvješće DORH-a staju na stranu koruptivne vladajuće većine'

Grmoja: 'Svi koji dignu ruku za izvješće DORH-a  staju na stranu koruptivne vladajuće većine'

Zastupnici će danas glasati, između ostalog, o izvješću DORH-a za 2020. godinu. Oporba traži smjenu glavne Državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, premijer Plenković poručuje - ništa od toga!

Svim onim zastupnicima koji će danas dignuti ruku za izvješće Zlate Hrvoj Šipek, mogu samo poručiti da ako dignu ruku nakon ovog muljanja glavne Državne odvjetnice, ne samo nas ovdje u Saboru nego i cjelokupnu javnost, svi oni sudjeluju u udruženom zločinačkom pothvatu protiv neovisnih institucija i borbe protiv korupcije. Oni staju onda na stranu koruptivne vladajuće većine. Ovo je nešto što je neobranjivo i ne znam kako Andrej Plenković uopće sebi može ovo priuštiti. Slobodno ga možemo nazvati novim Ivom Sanaderom, ali čak ni Sanader nije radio ovakve stvari, poručio je Mostov zastupnik Nikola Grmoja uoči današnjeg glasanja o izvješću DORH-a za 2020. godinu. 

Podsjetimo, posljednjih tjedana DORH-u i USKOK-u su se zaredale brojne afere, poput nepokretanja istrage u slučaju "softver" u kojoj glavnu ulogu ima HDZ-ova bivša ministrica Gabrijela Žalac, konferencije za medije na kojoj je ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić priznala da je bilo propusta, povlačenja optužnice u slučaju "Veliki Agrokor"... Zbog priznanja o propustima, Hrvoj Šipek je pokrenula nadzor nad radom USKOK-a iz kojeg proizlazi da je sve u postupanju bilo OK, ali i da je ona za sve znala i bila upućena, iako je cijelo vrijeme tvrdila da nije. Oporba nakon svega traži njezinu smjenu, ali premijer Andrej Plenković poručuje - ništa od toga.  Ona i dalje ostaje na toj poziciji i ima povjerenje Vlade, naglasio je i jučer nakon objave rezultata nadzora nad USKOK-om. 

Grmoja će kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća predložiti zaključak kojim će tražiti  na uvid to izvješće o internoj istrazi DORH-a.

- Jer izgleda da je njega pročitao samo Plenković, a svi mi smo mogli samo pročitati priopćenje. Pa da vidimo što se napravilo u toj istrazi  i kako je moguće da nakon konferencije za medije, na kojoj je Vanja Marušić priznala propuste, sada DORH šalje priopćenje prema kojem se uopće ne referira na te propuste nego kaže da su sve napravili prema zakonu, iako je jasno da se prema Uredbi o Europskom javnom tužitelju ne trebaju poslati samo oni izvidi koji su u tijeku nego svi podaci koji se tiču trošenja EU sredstava i gdje postoje sumnje u malverzaciju i korupciju - poručio je. 

Podsjetimo, USKOK je zaključio istragu o Žalac. Nisu poslali prikupljeno Europskom javnom tužitelju jer, ističu iz DORH-a i USKOK-a, podatke šalju samo za one predmete u kojima su izvidi u tijeku. Taj posao je odradio Telegramov novinar i na njegovu prijavu je OLAF pokrenuo istragu. Umjesto da su iz USKOK-a poslali sv što imaju Europskom javnom tužitelju, oni su to morali tražiti od njih. Nakon što se digla bura u javnosti,  tu je Marušić priznala da je bilo određenih propusta. 

- Pitanje je je li trenutno na čelu jedne od najvažnijih institucija osoba koja je muljala, lagala u Saboru i koja je propustila, možda ne ona, ali službe koje su njoj podređene, mislim na USKOK, istražiti aferu u koju je upletena članica Predsjedništva HDZ-a i bivša ministrica. Tu aferu istražile su europske institucije. To je ono što je porazno. Kakva se poruka šalje građanima i, znamo da je to jako bitno Plenkoviću, europskim institucijama - poručuje Grmoja. 

Najavio je kako sutra Most kreće s prikupljanjem potpisa za pokretanje referenduma oko ukidanja Covid potvrda, ali i da se odluke donose u Saboru, a ne na Stožeru. 

- Sutra rušimo stožerokraciju i rušimo diskriminatorne Covid potvrde. Broj volontera i njihov entuzijazam nas ohrabruje da ćemo uspjeti. Možemo posljednjih dana svjedočiti mnogim spinovima kojima nastoje obeshrabriti ljude na terenu. Osobno sam dobio poruke koje kruže iz središnjice HDZ, gdje se prijeti članovima HDZ-a ako budu potpisivali inicijativu. Tako da taj strah pokazuje da smo mi već nadomak pobjede - rekao je dodavši kako očekuje i široku podršku zastupnika u Saboru. 

- Ne vidim razlog zašto nas bilo tko, čak i oni koji se s nama ideološki ne slažu, ne bi podržali. A što se tiče otvorene podrške, ona je već dogovorena s jednim velikim  brojem političkih opcija, o tome ćemo u danima koji slijede - poručio je. 

Najčitaniji članci