Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Gudelju 70 godina zatvora za tri ubojstva i ranjavanje

Antun Gudelj je za svako ubojstvo osuđen na 20 godina zatvora, a za ranjavanje je dobio 10 godina. Odrobijat će 20 godina jedinstvene kazne

Krunoslav Petrić
Foto: Krunoslav Petrić
11 komentara

Sudac Županijskog suda u Osijeku Damir Krahulec osudio je Antuna Gudelja na 20 godina zatvora za ubojstvo ratnog načelnika policije Josipa Reihl-Kira, članove skupštine Gorana Zobundžiju i Milana Kneževića te pokušaj ubojstva Mirka Tubića, predsjednika MO Tenja, 1. srpnja 1991. godine kod Tenja. Presuda je donesena nakon 19 ročišta i brojnih saslušanih svjedoka, a na 20 godina zatvora Gudelj je osuđen i 1996. godine kada ga je Vrhovni sud abolirao, nakon čega je on otišao u Australiju gdje je živio do ponovnog uhićenja i izručenja Hrvatskoj. Sud je smatrao dokazanim da je Gudelj ubojstvo počinio iz bezobzirne osvete jer je znao da pregovarački tim na čelu sa Reihl-Kirom pokušava smiriti pobunu Srba u Tenji. Bio je ogorčen pregovorima jer je tada čuo da četnici zlostavljaju njegove roditelje i pale kuću te je zbog toga presreo auto kojim su pregovarači išli u Tenje te ispalio u njih rafal od 30 metaka. Dok je Gudeljeva obitelj negodovanjem i psovkama popratila čitanje presude, kaznu od 20 godina zatvora Antun je primio bez komentara i ukočenog lica. Udovica Jadranka Reihl-Kir nije došla na čitanje presude, iako je bila baš na svakom ročištu. Branitelj Gudelja najavio je žalbu smatrajući da za nju ima mjesta i razloga. Gudelj ostaje u pritvoru do pravomoćnosti.


KRONOLOGIJA

- 1. srpnja 1991. - Gudelj iz automatske puške puca na auto u kojem su izaslanici za pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji.

- Nakon nekoliko dana skrivanja u Hrvatsko, Gudelj bježi u Australiju, čije državljanstvo ima

- 1994. godine počelo mu je suđenje u Osijeku u odsutnosti. Za trostruko ubojstvo dobio je 20 godina zatvora.

- 1996. godine pojavljuje se na aerodromu u Frankfurtu. Nijemci su ga uhitili na temelju potjernice hrvatske policije.

- Ponovno mu počinje suđenje u Hrvatskoj. No, Vrhovni sud na Antuna Gudelja primjenjuje Zakon o općem oprostu.

- 1997. godine, Gudelj, kao slobodan čovjek, ponovno odlazi u Australiju.

- Ustavni sud u ožujku 2001. godine usvaja tužbu Jadranke Reihl Kir, supruge ubijenoga Josipa Reihla Kira, ukida oslobađajuću presudu Vrhovnog suda i cijeli slučaj vraća na početak. Hrvatska je morala zatražiti njegovo izručenje od Australije.

- U srpnju 2007. godine Australija je konačno izručila Gudelja Hrvatskoj.

- Godinu dana kasnije završio je treći sudski postupak protiv Antuna Gudelja za trostruko ubojstvo 1991. godine.

Možda vas zanima i ovo:
Message