News

Komentari 1

Gvatemalski sud bivše vojnike proglasio krivima: Selo su 'očistili' od muškarca pa silovali

Gvatemalski sud bivše vojnike proglasio krivima: Selo su 'očistili' od muškarca pa silovali

U okrutnim zločinima nisu prezali ni pred čim pa su na popisu od 36 žena i curice, starice, ali i trudnice

Vrhovni sud Gvatemale osudio je bivše pripadnike paravojnih postrojbi na 30 godina zatvora zbog silovanja desetaka domorodačkih žena Maja tijekom građanskog rata u zemlji 1980-ih. Muškarci su bili pripadnici takozvanih patrola civilne samoobrane, oružanih skupina koje je formirala i podržavala vojska.

Muškarci su počinili zločine nad 36 žena, koje su tada imale između 12 i 52 godine.

- Bilo je masakra. Mnoge su žene silovane. To je bol koju imamo u našim srcima- rekla je Antonina Vale, jedna od žrtava.

Oko 200.000 ljudi je ubijeno ili nestalo u sukobu između 1960. i 1996. godine. Većina njih bili su pripadnici autohtonih skupina, koje su bile na meti vojske i desničarskih paravojnih postrojbi, optuženi za potporu ljevičarskim gerilcima.

Trotjedno suđenje na Vrhovnom sudu u glavnom gradu, Guatemala Cityju, uključivalo je svjedočenje preživjelih i rođaka žrtava starosjedilačke skupine Achi. Silovanja su se, kako su rekli, dogodila oko sela Rabinal, sjeverno od glavnog grada. Područje, koje je bilo teško pogođeno tijekom rata, mjesto je masovne grobnice s tijelima više od 3000 ljudi.

Sudac Gervi Sical rekao je da su kazne izrečene za zločine protiv čovječnosti. Zločinci su selo 'očistili' od muškaraca, a potom silovali, vezali i prijetili ženama, prenosi BBC. Nakon što su ih silovali, urinirali su po njima.

Ispred zgrade suda, gospođa Vale je rekla da je u trenutku silovanja bila trudna i da je dijete kasnije umrlo.

- Tražila sam od paravojnih da me poštede, ali oni me nisu poslušali. Ono što se dogodilo našim životima i našim tijelima nije pošteno.

Maxima Garcia, još jedna preživjela žrtva, ispričala je svoju tragičnu priču.

- Silovana sam u sedmom mjesecu trudnoće. Izgubila sam svog dječaka... Moja majka je silovana kad je bila u osmom mjesecu trudnoće i ubili su je. Ostavili su je da visi u kući.

Petorica muškaraca presudu su čula putem videokonferencije, iz zatvora u kojem se nalaze. Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava u Gvatemali rekao je da je ta kazna 'značajan napredak u pristupu pravima na istinu, pravdu i odštetu za ženske žrtve seksualnog nasilja tijekom' rata.

Godine 2016. dvoje bivših pripadnika vojske osuđeno je na 360 godina zatvora zbog ubojstva, silovanja i seksualnog porobljavanja domorodačkih žena majanskog podrijetla.

 

Najčitaniji članci