News

Komentari 0

H&M pod istragom zbog navodne diskriminacije kupaca

H&M pod istragom zbog navodne diskriminacije kupaca

Aftonbladet je nedavno objavio snimke kupaca s drugačijim etničkim podrijetlom koji su odbijeni pri pokušaju zamjene odjevnih predmeta koji su i dalje imali svoje oznake s cijenama

Švedski maloprodajni lanac odjeće Hennes & Mauritz (H&M) pod istragom je zbog navoda da je diskriminirao kupce na osnovi etničke pripadnosti u Švedskoj, priopćila je vladina agencija.

Ljudi s drugačijim etničkim podrijetlom, osim švedskog, trebali su primjerice pokazivati račun kad mijenjaju stvari, tvrdi švedski pučki pravobranitelj.

Takozvana regulatorna istraga pokrenuta je nakon članka u štokholmskom dnevnom listu Aftonbladet.

Aftonbladet je nedavno objavio snimke kupaca s drugačijim etničkim podrijetlom koji su odbijeni pri pokušaju zamjene odjevnih predmeta koji su i dalje imali svoje oznake s cijenama. Neki od kupaca imali su skrivene kamere.

Dnevni list je intervjuirao oko 60 kupaca i zaposlenika u H&M-u.

- Informacije koje su se pojavile u medijima izvještavaju da se prema kupcima postupalo lošije od ostalih zbog njihove etničke pripadnosti, što je razlog zašto je pučki pravobranitelj zatražio očitovanje kompanije - rekao je Lar Arrhenius koji je na čelu vladine agencije.

Pučki pravobranitelj obratio se H&M-u te očekuje odgovore do 22. prosinca u vezi s njihovom politikom razmjene odjevnih predmeta te o njihovom stavu o diskriminaciji.

H&M je potvrdio da ga je kontaktirao pučki pravobranitelj, no nije dalje komentirao.

Najčitaniji članci