Obavijesti

News

Komentari 0

Hakeri pokušali upasti u lanac opskrbe cjepiva protiv korone

Hakeri pokušali upasti u lanac opskrbe cjepiva protiv korone

Od početka pandemije korona virusa, razne su hakerske grupe pokušale pratiti trag izrade cjepiva protiv korona virusa, no bezuspješno. Sada su pronašli lukaviji način: odlučili su se usmjeriti na lanac opskrbe cjepiva.

Zbog vidljivo bezuspješnog pokušaja pristupa podacima vezanim za rad na cjepivu protiv korona virusa, hakerske su grupe prebacile pozornost na lanac opskrbe koji će distribuirati cjepiva protiv Covid-19 diljem svijeta, prenosi Engadget.

Tome svjedoči podatak da je IBM nedavno otkrila globalnu kampanju usmjerenu na tvrtke i organizacije uključene u predstojeći ''hladni lanac'' distribucije cjepiva protiv Covid-19.

Upravo je taj ''hladni lanac'' opskrbe cjepiva jedna od najvažnijih sastavnica distribucije. Naime, kako bi cjepiva dvaju vodećih kandidata Pfizera i Moderne bila uspješna, potrebno iz je držati temperaturi ispod nule.

Hakeri su tako, kako bi se ubacili u mrežu distribucije preuzeli ideju kineske tvrtke koja se predstavlja kao jedini svjetski dobavljač hladnog lanca te su, putem mailova ušli u sistem i dobili pristup osjetljivim mrežama. 

IBM pretpostavlja da navedena kampanja radi pod pokroviteljstvom države te da je prvenstveno usmjerena na rušenje jedne mete - Europske komisije za oporezivanje i carinsku uniju. Uz ovu organizaciju, kampanja želi ući u mrežu farmaceutskih i biotehnoloških tvrtki.

Zasada se još uvijek ne zna je li neki od napada kompanije bio uspješan, no poznato je da su hakeri prethodno  u više navrata pokušali pristupiti osjetljivim podacima vezanim za rad na cjepivu protiv korona virusa.