Obavijesti

News

Komentari 106

Hrvatskog hakera (19) lovilo je pola svijeta, jako je educiran...

Hrvatskog hakera (19) lovilo je pola svijeta, jako je educiran...
1

S više od 136.000 registriranih korisnika i 4 milijuna kibernetičkih napada ostvarenih do travnja 2018. Webstresser je predstavljao najveću prijetnju za ključne online usluge...

VIDEO

U isto vrijeme policajci su u Hrvatskoj, Engleskoj i Srbiji upali u utorak u stanove i kuće hakera. U akciji je pao mastermind cyber kriminala, mladić (19) iz okolice Zagreba.

Webstresser.org najveći je svjetski internetski servis na kojem su korisnici mogli unajmiti uslugu DDoS (Distributed Denial of Service), kibernetički napad na vlasnike internetskih stranica u cijelom svijetu.

S više od 136.000 registriranih korisnika i 4 milijuna kibernetičkih napada ostvarenih do travnja 2018. Webstresser je predstavljao najveću prijetnju za ključne online usluge koje nude banke, poslovni sektor i državne institucije širom svijeta. Webstresserom je upravljao devetnaestogodišnji hrvatski državljanin koji je uhićen 24. travnja 2018. godine te je protiv njega podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo iz domene “teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka”, za koje je zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Policija je ulovila Hrvata (19), najtraženijeg hakera na svijetu
Policija je ulovila Hrvata (19), najtraženijeg hakera na svijetu

Ekspert za računalne sustave

Kako neslužbeno doznajemo, mladić iz okolice Zagreba je izuzetno educiran te je ekspert za računalne sustave.

- Osim hrvatskih policajaca, u operativnoj akciji su, uz podršku Europola, sudjelovale nacionalne policijske službe Nizozemske, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Španjolske, Italije i Hong Konga, koje su uhitile pomagače i korisnike usluga DDoS napada te je međunarodna policijska suradnja bila ključna za izvrsne rezultate operativne akcije, koja je provedena pod kodnim imenom Manufaktura - priopćio je MUP. Policajci su istodobno upali u stanove i kuće osumnjičenih jer su hakeri tako podesili računala da se ona gase kad netko drugi upade u njih i brišu se automatski tragovi korištenja.

Tijekom provođenja DDoS napada, koje je omogućavao Webstresser, napadač daljinski upravlja povezanim uređajima spojenima na internet te usmjerava veliku količinu internetskog prometa prema određenoj web stranici ili internetskoj platformi, što za posljedicu ima usporavanje rada web stranice žrtve ili njenu potpunu nedostupnost te tako korisnici internetskog servisa ne mogu pristupiti različitim online uslugama.

10 prijavljenih napada

Nekad su počinitelji koji su izvršavali DDoS napade trebali biti dobro upućeni u načine funkcioniranja internetske tehnologije, no s pojavom ilegalnih servisa poput Webstressera to više nije slučaj. Svaki korisnik Webstressera mogao je platiti naknadu putem online platformi za plaćanje ili u kriptovalutama poput bitcoina te mu je za iznos već od 15 eura na raspolaganje stavljena infrastruktura koja omogućuje DDoS napade na web stranice po izboru korisnika. U Srbiji su uhićeni M. J. (19) iz Prokuplja i D. V. (21) iz Rume, koji su osumnjičeni da su bili administratori Webstressera.

- Da izvedete DDoS napad treba minimalno tehničko znanje, a cijene na Darknetu kreću se oko 20 dolara za najam nekoliko stotina računala - kazao nam je stručnjak za računalnu sigurnost.

Dodao je da je privedeni mladić mogao svoje znanje puno bolje iskoristiti, a da u tim godinama mladići puno eksperimentiraju. No ako ih ulove, reputacija im pada i za desetak godina takve hakere nitko ne shvaća ozbiljno. Prema Nacionalnom CERT-u, protekle godine je u Hrvatskoj bilo deset prijavljenih DDoS napada.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...