Obavijesti

News

Komentari 21

HAKOM usvojio plan dražbe, počinje utrka za 5G mrežu vrijedna 300 milijuna kuna

HAKOM usvojio plan dražbe, počinje utrka za 5G mrežu vrijedna 300 milijuna kuna

U državni proračun moglo bi se sliti 300 milijuna kuna nakon što najveći teleoperateri krenu licitirati za frekvencijske pojaseve na kojima će se graditi 5G mreža

U javnu raspravu idu tri plana za dodjelu frekvencijskog spektra na 700 MHz, 3,6 GHz te dodjela frekvencija u pojasu 26 GHz. Nakon javne rasprave koja će trajati do svibnja, HAKOM će razmotriti dobivene prijedloge i definirati sve parametre, procese i uvjete dražbe, prenosi Večernji List.

Nakon toga slijedi period u kojem se priprema dražba koja će se odvijati putem posebnog softvera u više krugova. Konačno nadmetanje za dodjelu frekvencijskih pojaseva očekuje se u lipnju, a izdavanje dozvola bit će u srpnju. Oni koji uspješno budu licitirali za frekvencijske pojaseve trebat će iznos platiti jednokratno. Postoji opcija plaćanja pune cijene kroz razdoblje od 10 godina, ali tada cijena zbog kamata raste.

Pravi 5G stiže nam od srpnja
Pravi 5G stiže nam od srpnja

Kada ih kupe, operateri će svoje frekvencijske blokove moći koristiti 15 godina uz mogućnost produljenja dozvole na još 5 godina. 

Svaki od tri frekvencijska pojasa koji se dodjeljuju nose sa sobom i određene obaveze za operatere. Oni koji kupe pojas od 700 MHz pristaju na uvjete koji bi ih mogli potaknuti da dijele mrežu i istovremeno je izgrade na područjima gdje njena gradnja nije komercijalno atraktivna. Dio obveza operatora odnosi se i na pokrivanje prometnica i željezničkih pravaca koji također nisu prihodovno najatraktivniji.

'Europa treba uložiti 300 mlrd. eura ako želi imati moderni 5G'
'Europa treba uložiti 300  mlrd. eura ako želi imati moderni 5G'

Najveći hrvatski telekom operateri prema dosadašnjim izjava potpuno su spremni za gradnju 5G-a, na dražbu se mogu javiti svi ostali zainteresirani čije su tvrtke usklađene s općim propisima RH.

-Vjerujem da je okvir dražbe te uvjeti i obveze koje iz njega proizlaze proinvesticijski. Vodili smo se primjerima zemalja EU s tim da smo iz jednadžbe izbacili velike i bogate zemlje budući da se s njima ne možemo mjeriti ni konfiguracijom terena odnosno troškovima ni veličinom tržišta, kazao je Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a.