Obavijesti

News

Komentari 97

Hamasovci su ubijali drogirani: Uzimali 'kokain za siromašne'

Hamasovci su ubijali drogirani: Uzimali 'kokain za siromašne'

Hamasu i ISIS-u je proizvodnja i krijumčarenje te droge glavni izvor financiranja. Captagon se masovno proizvodi u Libanonu i Siriji, a u Italiji je 2020. zaplijenjeno 84 milijuna tabletica, vrijednih milijardu eura

VIDEO

U džepovima militanata Hamasa, ubijenih nakon što su masakrirali posjetitelje glazbenog festivala i upali u kibuce, izraelski vojnici pronašli su tabletice s identičnim logom, piše Jeruzalem Post. Riječ je o Captagonu, sintetičkom stimulansu na bazi amfetamina kojeg islamisti daju svojim borcima da bi se osjećali neustrašivo. 

Pokretanje videa...

GOpro snimka napada Hamasa 04:41

Droga koju zovu i "kokain za siromašne" drži ih budnima i fokusiranima duže vremena suzbijajući osjećaj gladi. Captagon pripada obitelji amfetamina i prvobitno je, 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, razvijen kao legalni lijek za liječenje poremećaja pažnje, narkolepsije i depresije. Zabranjen je u većini zemalja 80-ih godina.

Njegovi primarni učinci uključuju pobuđivanje osjećaja euforije, smanjenje potrebe za snom, suzbijanje apetita i pružanje trajne energije. Prema medicinskim stručnjacima u Libanonu i Siriji, Captagon ne prevladava samo među borcima, već ga često koriste i očajni civili koji žive u zonama sukoba.

Unatoč svojoj prirodi koja izaziva veliku ovisnost i potencijalu za izazivanje psihotičnih reakcija, i dalje uživa popularnost na Bliskom istoku zbog svoje pristupačnosti i jednostavnosti proizvodnje. U siromašnijim zemljama tableta se može kupiti i za manje od eura, u razvijenijima zna koštati i 20.  

Hamasu i ISIS-u je, između ostaloga, glavni izvor financiranja masovna proizvodnja i izvoz te droge iz Libanona i Sirije. Primjerice, 2020. talijanska policija u luci Salerno je zaplijenila 14 tona, oko 84 milijuna tabletica tada vrijednih preko milijardu eura na crnom tržištu, a Grci su u Pireju 2019. prilikom pretresa teretnog broda otkrili 5,3 tone tableta Captagona. 

Istraga koju je prije nekoliko godina proveo The New York Times utvrdila je da su ljudi bliski sirijskom vođi Basharu Assadu, uključujući i članove obitelji, umiješani u masovnu proizvodnju Captagona na Bliskom Istoku. 

FILE PHOTO: Hamas armed wing holds military parade in Gaza

Prema izvorima Jerusalem Posta, Captagonov izvoz samo iz Sirije dosegao je najmanje 3,5 milijardi dolara još u 2020. godini i ta brojka bila je pet puta veća od ukupnog izvoza sirijske industrije.

No stvarna tržišna vrijednost vjerojatno je znatno veća. U Saudijskoj Arabiji, piše Jerusalem Post, potrošnja Captagona premašuje 600 milijuna tableta godišnje i stvara tržišnu vrijednost od najmanje devet do 12 milijardi dolara svake godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...
FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada