News

Komentari 0

Hanžek: 'Obnova je počela, gradi se prva kuća. Do kraja veljače izgradit će ih se još 90'

Hanžek:  'Obnova je počela, gradi se prva kuća. Do kraja veljače izgradit će ih se još 90'

Državni tajnik, Gordan Hanžek, u obraćanju za medije otkrio je kakav će biti tempo obnove te što se sve do sada napravilo.

Na Banovini je započela gradnja prve zamjenske kuće nakon potresa, a državni tajnik, Gordan Hanžek, u obraćanju za medije otkrio je kakav će biti tempo obnove te što se sve do sada napravilo.

- Započela je obnova i obnova će se sljedećih dana, tjedana i mjeseci u dijelu izgradnje zamjenskih kuća intenzivirati. Procedura je u tijeku i radi se o izgradnji više stotina obiteljskih kuća na tom području. U ovom trenutku krenula je priprema gradilišta za izgradnju druge obiteljske kuće u Lekeniku - poručio je Hanžek koji za sljedeći tjedan najavljuje izgradnju još kuća.

- U ponedjeljak po provedenom drugom postupku javne nabave potpisuje se ugovor za izgradnju zamjenskih kuća tehnologijom zidane gradnje, a to je upravo ono što želimo postići da stradalnicima omogućimo izbor modela i tehnologije izgradnje. Svaki od vlasnika koji je od danas u tijeku izgradnje potpisuje izjavu o prihvaćanju modela i ugovor sa Središnjim državnim uredom o izgradnji - dodaje Hanžek istaknuvši da se postupak vodi po tri zakona; Zakonu o obnovi, javnoj nabavi i po Zakonu o gradnji.

Pogledajte video:

Iako se spominjalo da bi se godišnje moglo izgraditi po 300 kuća, Hanžek tvrdi da bi obnova mogla ići i puno brže te da bi već do kraja veljače trebala započeti gradnja 90 kuća.

- U ovom trenutku imamo potpisan ugovor za prvih 30 kuća, u ponedjeljak potpisujemo za drugih 30 i kroz 15 dana za još 30 - kaže Hanžek te dodaje da je u tijeku i nabava paketa od 30 drvenih montažnih kuća i 48 kuća koje dolaze u manjim paketima po 6 kuća.

Natječaje će, kaže, raspisivati cijelu godinu,, a sve ovisi o odazivu građevinskog sektora i broju kvalitetnih i cjelovitih ponuda koje će dobiti.

Objasnio je i po kojim bi se to kriterijima biraju prve kuće za obnovu.

- Prvi kriterij je apsolutno jasan, a to je neadekvatni smještaj. Prvenstveno to su kontejneri i mobilne kućice kojih na prostoru nažalost ima puno. Usklađujemo se s jedinicama lokalne samouprave koje najbolje znaju situaciju na terenu i tko je najpotrebniji za izgradnju zamjenske kuće -  govori Hanžek.

 

 

 

 

Najčitaniji članci