Obavijesti

News

HDS ZAMP u inozemstvu potvrdio svoju stručnost

HDS ZAMP u inozemstvu potvrdio svoju stručnost
1

Međunarodna konfederacija društava autora i skladatelja (CISAC) koja okuplja 230 društava diljem svijeta obilježila je svoju 90. obljetnicu izbornom skupštinom

Izabrani su Predsjednik, Potpredsjednici i Upravni odbor udruženja. Hrvatsko društvo skladatelja i stručnu službu ZAMP predstavljali su glavni tajnik Društva, Antun Tomislav Šaban, i glavni direktor ZAMP-a, Nenad Marčec.


Pionir elektronske glazbe, skladatelj i producent, Jean-Michel Jarre, ponovno je izabran za Predsjednika, a trojcu novih-starih Potpredsjednika, Angelique Kidjo (Benin), Marcelo Piñeyro (Argentina) i Ousmane Sow(Senegal), pridružio se i nagrađivani kineski redatelj i scenarist, Jia Zhang-ke. 


Hrvatska će u Nadzornom odboru CISAC-a ponovno imati svog predstavnika, glavnog direktora HDS ZAMP-a, Nenada Marčeca. A HDS ZAMP će također kroz svojeg predstavnika službeno doprinijeti radu Komisije za pravna pitanja.
„Izuzetna je čast za jedno, u svjetskim okvirima, malo autorsko društvo kao što je HDS ZAMP biti izabran za jednog od tri člana Nadzornog odbora svjetske organizacije. Nadam se da ćemo svojim znanjem, iskustvom i odgovornim radom uspjeti opravdati ukazano povjerenje i biti dodana vrijednost CISAC-u kao i u prošlom mandatu“, istaknuo je glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.


Uoči održavanja Skupštine CISAC-a, posebno je ohrabrujući bio govor Tibora Navracsicsa, povjerenika EK-a za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, koji se osvrnuo na položaj kreativaca i vrednovanje kreativnog rada na Internetu: „Internet je kreirao kulturu u kojoj većina očekuje da je sve što je online - besplatno. Ne očekujemo da vozači autobusa, medicinske sestre i odvjetnici rade besplatno, prema tome moramo biti jasni: i kreativnost ima svoju cijenu! Kreativci i umjetnici moraju biti pravedno plaćeni za svoj rad, zajedno s ostalima u distribucijskom lancu“. 


Glavna skupština udruženja bila je ujedno i prilika za susret s francuskim premijerom, Manuelom Vallsom, kojeg je delegacija CISAC-a upoznala s izazovima koji su pred kreativnom zajednicom, pogotovo u kontekstu digitalnog tržišta. Valls je tom prilikom izjavio kako je borba za prava autora neophodna kako bi se zaštitila kreativnost: „Francuska vlada aktivna je na polju borbe protiv piratstva, zalaganja za pravičnu naknadu autorima i umjetnicima i financijske potpore kreativcima. Prvi smo počeli sa zalaganjem za autorska prava, to nastavljamo i u modernom dobu!“.


Zadovoljan susretom, Predsjednik CISAC-a, Jean-Michel Jarre, naglasio je kako su autorska prava u samim temeljima kulture i kulturne raznolikosti. „Također, autorska prava jedan su od pokretača ekonomije, generiraju zapošljavanje i zaradu, a uz to omogućavaju kreativcima, pogotovo onima mlađe generacije, da žive od svog talenta. Zbog toga je važno osigurati pravednu raspodjelu prihoda, pogotovo na digitalnom tržištu stoga pozivam europske i svjetske vlade da podrže novu legislativu u čijem su fokusu autori i kreativci“, zaključio je Jarre.


Osnovan u Parizu 1926. godine, CISAC je u proteklih 90 godina izrastao u globalnu mrežu autorskih društava koja zastupa interese više od 4 milijuna kreativaca iz raznih sektora: glazbe, audiovizualne umjetnosti, kazališta, književnosti i vizualne umjetnosti. Generalna skupština CISAC-a odabrala je i nove predstavnike u Upravnom odboru kojeg sada čine predstavnici autorskih društava iz sljedećih zemalja: Australije, Mađarske, SAD-a, Švedske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Alžira, UK-a, Francuske, Meksika, Argentine, Južne Afrike, Španjolske, Italije, Kanade i Brazila.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.