Obavijesti

News

Komentari 83

HDZ i dalje najpopularniji, Možemo! u padu. Problemi s obnovom koštali Darka Horvata

HDZ i dalje najpopularniji, Možemo! u padu. Problemi s obnovom koštali Darka Horvata

Predsjednik Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar, a da su danas izbori HDZ bi i dalje odnio pobjedu. Možemo! je u blagom padu, a treća opcija su zapravo neodlučni kojih je 15 posto

VIDEO

Nova godina donosi i nove rejtinge stranaka i političara, a RTL je objavio prvi ovogodišnji CRO Demoskop.

Rejting stranaka

Da se izbori održavaju danas HDZ bi i dalje bio prvi. Oni su na čvrstih 26 posto iako i ovaj mjesec bilježe pad, bili su na 27,1 posto u prosincu. SDP i dalje značajno zaostaje, stabilizirali su se na gotovo 17 posto što je porast u odnosu na 16,1 posto u prosincu. Borba za treće mjesto je gusta. Možemo, koji treći mjesec zaredom pada, je i dalje treći s 13,3 posto. Za vratom im puše Most koji je dobio uzlet referendumskom inicijativom protiv covid potvrda pa su sada na 12,4 posto. Most je u prosincu bio na 8,5 posto što jeuzlet od gotovo 4 postotna poena, a takvo nešto ne viđa se često.

Ostale su stranke ispod 5 posto podrške, Domovinski pokret na 3,7 posto, CENTAR i FOKUS na 1,4 posto, dok je raskol u Hrvatskim suverenistima doveo do dodatnog pada rejtinga na 1,3 posto.

Na oko jedan posto podrške još su HSS, IDS i Radnička fronta, a svi oni su u blagom porastu. Neodlučnih je oko 15 posto što ih zapravo čini trećom snagom u zemlji.

Rejting političara

Na prvom je mjestu i dalje Zoran Milanović s 20,2 posto podrške. Iza njega je premijer Andrej Plenković koji je u blagom padu s oko 15 posto podrške. Na trećem je mjestu zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević s oko 7 posto podrške.

Ostali su daleko iza ovog trojca. Na četvrtom je mjestu ministar financija Zdravko Marić, na petom lider oporbe Peđa Grbin. U ovom je društvu, na krilima referendumske inicijative, i dvoje Mostovaca Marija Selak Raspudić i Božo Petrov.

Vrlo blizu, u statističkoj pogrešci je i njihov treći stranački kolega Marin Miletić. Od ostalih koji su na iznad jedan posto pozitivnog doživljaja još su Sandra Benčić i Mislav Kolakušić. Više od četvrtine ispitanika smatra da se nitko od političara ne bi trebao naći na ovoj listi.

Premijer Andrej Plenković drži listu najnegativnijeg političara. Njemu negativni rejting raste, dok predsjedniku Zoranu Milanoviću pada. Na treće mjesto popeo se ministar graditeljstva Darko Horvat. Na to mjesto ga je dovela sporost obnove od potresa, osobito kada se uzme u obzir da je krajem prosinca bila obljetnica potresa na Banovini.

U top deset negativaca još su Gordan Jandroković, Miro Bulj, Milorad Pupovac te Vili Beroš.

S visokog trećeg, na osmo mjesto najnegativnijih pao je Zlatko Hasanbegović, a tu su još i Tomislav Tomašević i Peđa Grbin.

Ocjene institucija

Prosječna ocjena Pantovčaku je i dalje čvrsta trojka, a Vladi i Hrvatskom saboru dvojka. 

Kao najvažnije teme kojima smo ispratili prošlu godinu građani izdvajaju eskalaciju pandemije i prosvjede, godišnjicu potresa i probleme s obnovom, a ocjena smjera kretanja države je najlošija u zadnjih godinu dana. Tek 17,8 posto građana smatra da država ide u dobrom smjeru, a čak 74 posto da smo na pogrešnom pravcu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava