Obavijesti

News

Komentari 65

HDZ i Most sad žele osigurati novac za subvencije učenicima

HDZ i Most sad žele osigurati novac za subvencije učenicima
3

Kako doznajemo vladajući ipak razmatraju mogućnost da se u novom proračunu subvencije za prijevoz učenika ne smanjuju za najavljenih 94 milijuna kuna

VIDEO

Nakon brojnih upozorenja 24sata, ali i cjelokupne stručne javnosti, HDZ i Most shvatili su da je loše štedjeti na prijevozu učenika u škole.

Kako doznajemo, vladajući ipak razmatraju mogućnost da se u novom proračunu subvencije za prijevoz učenika ne smanjuju za najavljenih 94 milijuna kuna. Inicijativa je došla iz saborskih klubova HDZ-a i Mosta, a amandmanom bi se predložilo privremeno zadržavanje subvencija na dosadašnjoj razini. Subvencije će ostati kao i lani dok se ne odredi imovinski cenzus.

- Ja se nadam da te stvari koje su se započele će rezultirati nečim što je već dugo vremena u pripremi, a to je izrada imovinskog cenzusa koji se predugo odgađa, a ovo je odlična prilika da pokažemo odgovornost i to od iduće školske godine krene u punom opsegu, istaknuo je ministar obrazovanja - rekao je za HRT ministar obrazovanja Predrag Šustar.

U Banskim dvorima doznaje se da će se u idućih nekoliko dana razmotriti sve mogućnosti kako bi se osigurao potreban novac.

Iako se još pregovara gdje točno namaknuti 94 milijuna za sufinanciranje 75 posto cijene karte, kako doznajemo, čini se, ipak, da su uspjeli pronaći prvih 30 milijuna kuna. Naime, Most inzistira na tome da se novac iz proračuna namijenjen za rad političkih stranaka smanji.

Ove godine političke bi stranke, a to je predviđeno i ovim prijedlogom proračuna, trebale dobiti rekordnih 62,5 milijuna kuna.


 

Manje za stranke

Most već priprema izmjene zakona po kojim bi se novac za stranke koje imaju zastupnike u Saboru ograničio na 30 milijuna kuna godišnje. Preostali novac planiraju preusmjeriti na Ministarstvo obrazovanja, odnosno subvenciju za prijevoz srednjoškolaca. No, hoće li HDZ pristati na to? Ako i pristane, to je tek trećina iznosa potrebnog da se pokrije trošak potreban za prijevoz učenika.

- I dalje ćemo ustrajati da se taj iznos za stranke smanji - rekao je izvor iz Mosta.

Doznajemo da proračun koji je predložen prošlog četvrtka na Vladi sigurno neće biti usvojen u istom obliku. Amandamani kojima će se osigurati novac za prijevoz učenika samo su jedni u nizu kojim će proračun biti prekrojen. Prema prijedlogu proračuna obrazovanje je bilo na gubitku od 158 milijuna kuna, a povratkom subvencija na staro minus Ministarstva znanosti i obrazovanja iznosit će 64 milijuna kuna.

Iako su zadovoljni što su vladajući odlučili ne štedjeti na prijevozu učenika, znanstvenici i nastavnici stranke Pametno ne odustaju od peticije. Do sada ju je potpisalo preko 2000 ljudi, a na ovaj način žele upozoriti Vladu i Sabor na katastrofalne posljedice smanjenjenja proračuna za znanost i obrazovanje.

- U redu je da se prijevoz srednjoškolaca i dalje subvencinira, ali mi se zalažemo da obrazovanje i znanost od najvećeg proračunskog gubitnika pretvore u dobitnika, kako bi se vidjelo koji su prioriteti ove zemlje - rekao nam je ugledni znanstvenik i tajnik stranke Pametno Ivica Puljak.

Najavio je da će nadležnima peticiju predati prije izglasavanja proračuna za 2016. godinu u Saboru. Peticijom upozoravaju da se rezovima u ovom sustavu najveći gubitnik je zapravo budućnost Hrvatske.

Peticijom do znanja


- Za znanost i obrazovanje do sada smo izdvajali iznimno malo, a posljednji prijedlog proračuna u ovome resoru dodatno je nastavio negativan trend. Znanost i obrazovanje opet nisu među prioritetima, dok neki drugi dijelovi sustava, uglavnom
zbog politikantskih razloga, obilno financiraju. U takvim okolnostima smanjivanje proračuna Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta nedopustiv je, politički i civilizacijski kratkovidan potez - navodi se u peticiji.

Svjesni smo teške financijske situacije u kojoj se nalazi cijela Hrvatska. Inicijatori peticije napominju i da njihov zahtjev nije borba za plaće znanstvenika i nastavnika, već apel Vladi da ojača razvojnu komponentu znanstveno-obrazovnog proračuna.

- Upravo razvojni dio pretrpio je najveće rezove - navode inicijatori peticije.

Rezanje novca za obrazovanje i znanost koje predviđa proračun za 2016. godinu nije najbolja odluka Vlade, rekao je naš mladi inovator Ivan Mrvoš (21). Tijekom školovanja primijetio je da u školama nedostaje opreme, a da nema entuzijazma pojedinih profesora, učenici bi, kaže, iz školskih klupa izlazli uskračeni za pojedina znanja i vještine. Mrvoš napominje da školama, posebice tehničkim, nedostaje opreme, a problem je i infrastruktura samih škola.

- Novac je usmjeren na krive stvari i to nije dobro - rekao je naš mladi inovator.

Kao problem iz školskih klupa naveo je nedostatak novca, pa daroviti učenici nerijetko ne mogu otići na svjetska ili međunarodna natjecanja ako ne izmisle način na koji skupiti pootreban novac.

Obrazobvanje kao prioritet

- Mladi na taj način izgube motivaciju - rekao nam je Mrvoš.

Dijeli mišljenje znanstvenika i nastavnika koji su pokrenuli peticiju, jer smatra da ulaganje u obrazovanje i znanost treba biti prioritet ove zemlje.

Na prijedlog proračuna obrušio se i SDP koji priprema amandmane. Najave vladajućih o smanjenju proračuna za obrazovanje, upozoravaju, opasno se smanjuje šansa da gradimo Hrvatsku kao društvo jednakih šansi za sve. Podsjetili su da su se i Most i Domoljubna koalicija u kampanji zaklinjali u važnost obrazovanja i znanosti.

- Predizborna obećanja bila su samo laži. Napredak obrazovanja i znanosti nisu “stručni” prioriteti Vlade - priopćio je Željko Jovanović (SDP) bivši minstar znosti i obrazovanja.

MArko Prpić/PIXSELL

- Manirom Superhika, Vlada je odlučila ponajviše penalizirati one najslabije. Sufinanciranje udžbenika se smanjuje za 20 posto. Smanjuju se i ionako skromna sredstva kojima se odaje priznanje onima koji se ponajviše trude i rade pa se državne nagrade za izuzetne rezultate u obrazovanju smanjuju za čak 55 posto. Iz proračuna je izbrisano i 15 milijuna kuna namijenjenih za dovršetak provedbe projekata javno-privatnog partnerstva u obrazovanju - pobrojao je.

Naveo je i da se potpore inovacijskim procesima „režu“ za 60 posto, materijalni rashodi sveučilišta čak za trećinu, a dok se financiranje Studentskog centra u Zagrebu podiže za čak 22 posto, istovremeno se sredstva za centre u Splitu i Rijeci smanjuju za 7-8 posto, a onoga u Osijeku za čak 15 posto!

- Domoljubni stručnjaci nove Vlade ciljeve koje je postavia bivša Vlada očito smatraju bezvrijednima te nas svakoga dana u svakome pogledu sramote, unazađuju i katastrofalnim odlukama ugrožavaju budućnost naše djece - priopćio je Jovanović.

SDP: Revidirati proračun

Od Vlade i Sabora traži da revidiraju “nakaradni prijedlog proračuna” te da afirmiraju obrazovanje i znanost kao prioritetan cilj razvoja Hrvatske!

- Gospodine Oreškoviću, priznali ste da je najava zaustavljanja kurikularne reforme bila pogreška u PowerPoint prezentaciji pa priznajte da ste i sada pogriješili - apel je Jovanovića upućen premijeru.

Dok se u javnosti vodi bitka oko proračuna poljoprivredna škola iz Slavonskog Broda pokazala je kako se uzima novac iz europskih fondova. Oni na projektu vrijednom 60.000 kuna uče kako višak voća i povrća ne baciti u smeće, nego ga pretvoriti u novu liniju proizvodnje sokova. Škola je za različite projekte iz Europske unije već povukla više od 6 milijuna eura. Institucije bi se trebale ugledati na nju.

Opravdava se

Ministar znanosti i obrazovanja odluku o štednji na prijevozu srednjoškolaca ranije je pravdao odlukom Europske komisije. I dalje se zalaže za uvođenje imovinskog cenzusa i jednakih kriterija za sve.

Imovinski cenzus

Iako subvencije srednjoškolskog prijevoza ostaju na istoj razini kao i lani, prema neslužbenim informacijama, i Most ne odustaje od uvođenja imovinskog cenzusa. Stava su da treba spriječiti da roditelji koji imaju 15.000 kuna plaće, kao i oni koji žive od minimalca, imaju istu subvenciju za svoje srednjošlce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm
GRMLJAVINSKO NEVRIJEME

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm

Žuti alarm označava potencijalno opasno vrijeme, a Državni hidrometeorološki zavod upalio ga je za nekoliko hrvatskih regija. Na stranici rain alarm vidi se kako oluja stiže sa zapada

Novi Zagreb: Pozlilo mu pa je sletio s ceste, našli ga mrtvog. Prekinuli tramvajski promet
ZAVRŠIO NA TRAČNICAMA

Novi Zagreb: Pozlilo mu pa je sletio s ceste, našli ga mrtvog. Prekinuli tramvajski promet

Niti Hitna pomoć, niti vatrogasci nisu mogli pomoći starijem muškarcu koji je u ponedjeljak ujutro preminuo u svom automobilu na zagrebačkoj Aveniji Dubrovnik. Pozlilo mu je u vožnji te je bio bez pulsa
Strava u Rijeci! Dvoje mrtvih u stanu. Muškarci su se potukli, preminuli od ozljeda u bolnici
NA PODRUČJU ŠKURINJA

Strava u Rijeci! Dvoje mrtvih u stanu. Muškarci su se potukli, preminuli od ozljeda u bolnici

Zbog zadobivenih ozljeda obojica su prevezena u KBC Rijeka, gdje su naknadno preminuli