Obavijesti

News

Komentari 69

HDZ je dvostruko jači od SDP-a, Možemo je treća opcija birača

HDZ je dvostruko jači od SDP-a, Možemo je treća opcija birača
6

Hrvatska demokratska zajednica sa sigurnom i stabilnom potporom i ovaj mjesec je prvi izbor građana. Dobili bi 29,1 posto.  Tako stabilnu potporu imaju mjesecima usprkos aferama

Saga s izborom predsjednika Vrhovnog suda politički je obilježila sukob predsjednika i premijera. Istodobno, nastavlja se trakavica s cijepljenjem. Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar koji već godinama najbolje pokazuje trendove u raspoloženju građana, bilo da su političari ili stranke u pitanju.

HDZ i dalje dvostruko jači od SDP-a 

Hrvatska demokratska zajednica sa sigurnom i stabilnom potporom i ovaj mjesec je prvi izbor građana. Dobili bi 29,1 posto.  Tako stabilnu potporu imaju mjesecima usprkos aferama koje se jednostavno ne lijepe na HDZ.

SDP i dalje drugi, ali s velikim zaostatkom iza HDZ-a. Trenutačno uživaju potporu od 16 posto. To je manje nego mjesec prije, ali sve unutar statističke pogreške.

Možemo se stabilizirao kao treći izbor birača s potporom od 9,4 posto.  Uzeli su SDP-u dio birača, a prvi veliki test im je Zagreb.

Kao i mjesec prije, odmah iza je MOST s potporom od 7,3 posto, još samo Domovinski pokret prelazi prag sa 6,2.

Male stranke bez kojih se ne može vladati 

Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Najbliže je HSU s potporom od 2,3 posto i Živi zid s potporom od 2,1. Slijedi Centar s 1,6, HSS je mjesec završio s potporom od 1,3 posto, a HNS s 1,1. Radnička fronta ima 1 posto baš kao i stranka Ivana Pernara. Sve ostale stranke ispod su 1 posto i zajedno dobivaju 4,7. I ovaj mjesec bilježi se velik broj neodlučnih, čak 16,6 posto, a u prosincu je bilo samo 5 posto neodlučnih.

Zemlja tone u pesimizam 

Pesimizam se nastavlja već četvrti mjesec. Sada 70 posto ispitanika misli da zemlja ide u lošem pravcu, a da ide u dobrom, misli tek 23 posto dok ne zna njih 7 posto.

Rad Vlade većina ne odobrava 

Isto tako većina građana ne odobrava rad Vlade, njih 56 posto, a odobrava ga samo 36 posto, dok ne zna njih 8 posto.

Ni predsjednikov rad većina ne odobrava 

Predsjednik Republike svojim istupima nikoga ne ostavlja ravnodušnim pa trenutačno 50 posto građana ne odobrava njegov rad, a odobrava njih 42 posto. Nema dramatičnih skokova u potpori predsjedniku u odnosu na mjesec prije. Ne zna njih 8 posto.

Birači SDP-a daju mu potporu od 80 posto, ali, zanimljivo, i 28 posto birača HDZ-a odobrava rad predsjednika.

Tri institucije - građani im sve manje vjeruju 

Od tri institucije dvije su prošle bolje nego mjesec prije, a jedna lošije. Tako ured predsjednika dobiva ocjenu 2,68 ili ''trojku'', manje nego mjesec prije. Vlada je ocijenjena s 2,52, također ''trojkom'' i tu je vidljiv porast. Raste i potpora Hrvatskom saboru, sada dobivaju 2,15 ili ''dvojku''.

Napomena

Istraživanje je provela agencija Ipsos na 993 građanina metodom osobnog razgovora od 1. do 20. ožujka. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.