Obavijesti

News

Komentari 802

HDZ napravio politički cirkus u Borovu Selu, opet dvije kolone

HDZ napravio politički cirkus u Borovu Selu, opet dvije kolone
22

Kao i protekle godine, i ove su u Borovo Selo došle dvije kolone. Skupina žena bila je ogorčena jer se sve pretvorilo u predizborni skup na kojem se veličao HDZ

VIDEO

Ovo je politički cirkus. Mi ovo nismo htjeli. Ovo je predizborni skup na kojemu se veličao HDZ, a ne iskazivanje pijeteta našoj djeci. Niti jedne godine ovdje nismo dozvoljavali političke govore, a danas se samo o tome govorilo. Sramota neka bude one koji su to organizirali. Ja sam isto HDZ-ovka, ali ovome nije bilo ni mjesto ni vrijeme. Tragedija naših sinova zaslužuje povorku od 1500 ljudi, ali ne i političke govore i manipulacije, ogorčena je bila skupina žena, članova obitelji poginulih, koji su na dan komemoracije 12-orici ubijenih hrvatskih policajaca u Borovu Selu došli položiti vijence i upaliti svijeće na spomen-obilježje.

Kao i protekle godine, i ove je u Borovo Selo došlo dvije kolone. Prva je bila protokolarna, koju je organizirao MUP, a druga braniteljska, u organizaciji Udruge specijalnih policajaca iz Vinkovaca i Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. U ime nadležnog ministarstva vijence je položio ministar Rajko Ostojić, koji je ujedno bio i izaslanik premijera Milanovića, a također su vijence položili i ministar Predrag Matić te ravnatelj policije Vlado Dominić.

Među onima koji su pratili protokol bio je i Vladimir Šeks, koji svake godine dolazi u Borovo Selo iskazati počast poginulima, a također je došao i bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Dok se protokolarna svita povlačila s mjesta spomen-obilježja, na početku sela nazirala se duga kolona branitelja koja je mimohodom prolazila cijeli put stradanja 12-torice policajaca. 

- Nisam znao da postoji i drugi protokol. Ovo je naš službeni i mi smo na njega pozvani. Mogao nam se pridružiti tko god je htio pa mi nemamo namjeru sačekati drugu kolonu - kazao je ministar Ostojić dodajući kako ratni zločin ne zastarijeva pa vjeruje da će počinitelji ubojstva 12-orice policajaca kad-tad biti kažnjeni. 

Na pitanje zašto opet postoje dvije kolone i zašto je protokol u jednoj, a branitelji u drugoj, ministar Predrag Matić rekao je: 

- I u protokolu MUP-a su isto branitelji, obitelji poginulih, izaslanici državnog vrha, Ureda Predsjednika, Sabora i Vlade. Tko polaže pravo na hrvatske branitelje? Zar je odgovor da smo 20 dana pred izbore pa imamo privatne branitelje? Ja sam ovdje službeno pozvan od strane MUP-a koji je organizator našeg skupa i tako sam došao. Brojati branitelje nije fer. Oni koji to rade, rade u korist štete hrvatskih branitelja. Predizborna kampanja je u punom jeku, a ovih 12 momaka koji su hrabro stradali u ovom mučkom terorističkom napadu od strane srpskih terorista nisu zaslužili da se s njima tako igraju - rekao je.

U kilometar dugoj braniteljskoj koloni u kojoj je bilo oko 1500 ljudi moglo se uočiti i čelnike HDZ-a, a među njima i Tomislava Karamarka. 

- Došao sam na protokol u 9 sati i vidio kolonu branitelja, stao, i naprosto nije bilo pristojno prolaziti vozilom kroz tu kolonu. Vidio sam svoje prijatelje, branitelje i logično je da stanem s njima. Nisam razmišljao o podjelama i niti sad ne želim da se ovo podijeli. I predstavnici Vlade i vlasti su bili ovdje, odali počast poginulima, ali ja sam sretan što sam bio s braniteljima jer je bilo jako emotivno - kazao je Karamarko koji je u pozdravnom govoru organizatora bio posebno naglašeno pozdravljen, kao i Ivica Tolić, kandidat HDZ-a za EU parlament iz Vukovarsko-srijemske županije, a koji je čak i držao govor. 

Kroz suze se okupljenim braniteljima obratio i ratni ministar Ivan Vekić. 

- O nekim stvarima bolje je ne govoriti umjesto govoriti malo. Ovdje je moderna povijest podijeljena na dva dijela; kako za život onih koji su sada zatvorili prozore i spustili roletne, tako i za život nas koji smo ovdje. Nekima bi trebalo zabraniti da dolaze ovdje; nikakva fotelja, protokol ili vlast ne bi im to trebali dozvoliti. Utemeljitelj sam HDZ-a i jedino mi smijemo biti ovdje. Mi ne zaboravljamo. Neka zaboravi Vesna Pusić koja je od ovog rata pretrpjela jedino to što je izgubila čarape. Mi znamo kako je nama bilo - govorio je Vekić u suzama, nakon čega su ga branitelji otpratili pljeskom. 

Najduže je govorio Stevo Culej, brat ubijenog Josipa Culeja i predsjednik Udruge specijalne policije Vinkovci. Upravo je on, iz godine u godinu, govorio kako mjesto pogibije 12-orice policajaca ne može biti tribina za političke govore no, ovoga se puta i on našao u tom scenariju Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Sve je okupljene detaljno podsjetio na cijelu akciju koja se toga kobnog dana dogodila u Borovu Selu. Spomenuo se i poginulih i ranjenih i svima odao počast za hrabrost. 

- Tko meni može zabraniti da dođem ovdje i kažem što je bilo? Ne može nitko. Zato što nam nisu dali govoriti, zato i imamo drugu kolonu i ima nas puno. Kada nas je 1991. Franjo Tuđman okupio znao je da ćemo jedino mi ostati na njegovom putu. Svoje je neprijatelje držao blizu, tako i mi blizu imamo svoje, locirali smo ga, iako se još nije pokazao u pravom svjetlu. Naziva nas ruljom, crnokošuljašima, barbarima. Naše branitelje naziva imenima, a oni su se školovali dok smo mi ratovali; kupovali diplome po Bosni. Pokvarili ste, gospodo, naše zajedništvo. Sram vas bilo, kao i mještane ovog sela - rekao je tom prilikom Culej dodajući kako bi njemu bilo drago da pored sebe, na ovaj dan, imaju predsjednika i premijera, a ne da ih oni vrijeđaju i izbacuju iz protokola. 

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kolona branitelja krenula je prema Vukovaru na organiziranu misu i sastanak kod centralnog križa u centru grada. Gdje god su, uz put, naišli na dvojezičnu tablu, preko nje su nalijepili hrvatsku šahovnicu.

Tomislav Karamarko komentirao Vladu

Koliko su korisnog učinili za hrvatski narod, za standard običnog čovjeka koji je svaki dan sve siromašniji, bio bi i red da se raspadnu. Mi to i prognoziramo i želimo prijevremene izbore. Sada već svi vide da je Vlada duboko podijeljena, da tu postoje razne struje, klanovi, interesi i sada sve to izbija na površinu. 

To nije dobro jer smo u preteškoj gospodarskoj situaciji i svakoj drugoj da bi se oni ponašali kao posvađana djeca. Očito nisu dorasli ni trenutku ni ulogama koje bi trebali odigrati. To je najlošija Vlada u Banskim dvorima. 30.000 mladih odselilo je iz Hrvatske dok su oni na vlasti, pad BDP-a, ne čudi to ništa. Rijetko koji ministar im nije u sukobu interesa, pogledate koliko se njihovih afera sada otkriva, ali svašta će još izaći na vidjelo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 802
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi