Obavijesti

News

Komentari 48

Bačić: 'Ponosan sam što sam birao dobro, žrtvu i slobodu umjesto zla, agresora i rata'

Bačić: 'Ponosan sam što sam birao dobro, žrtvu i slobodu umjesto zla, agresora i rata'

Predsjednika Kluba HDZ-a Branka Bačića razočarali su, kako je rekao , kvazi domoljubi s desnog političkog spektra koji nisu podržali pomoć Ukrajini u vidu vojne misije koja bi uključivala obuku ukrajinskih vojnika

VIDEO

Ovo svakako nije dobro i neće biti u jačanju međunarodnog ugleda Hrvatske, poručio je predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić, koji je posljednjih dana vodio konzultacije s oporbom oko podrške obuke ukrajinskih vojnika.

Konačno je ta točka danas, posljednjeg dana zasjedanja Sabora prije jednomjesečne stanke, došla na dnevni red glasanja i pala je. Za njeno usvajanje bila je potrebna dvotrećinska većina koja podrazumijeva 101 glas zastupnika. No, nije bilo dovoljno onih koji su ovu vojnu misiju podržali. Nedostajala su četiri glasa. 10 njih je jasno glasalo protiv, dok se dobar dio oporbe nije ni uključio u glasanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Bačić je naglasio kako se nismo svrstali među trenutno 22 države EU koje su ovu misiju podržale.

- Dakle, Hrvatska koja je bila u situaciji da prima pomoć prije 30 godina kada je bila izložena sličnoj agresiji, a kojoj je danas izložena Ukrajina, danas je u stanju pa i vojno pomoći Ukrajini, ali dio oporbe, nažalost, nije podržao ovu odluku - rekao je Bačić koji je ponosan na sebe što je među onim zastupnicima koju su u Saboru između dobra i zla izabrali dobro, koji su između agresora i žrtve birali žrtvu, a između slobode i rata slobodu.

Sabor protiv Plenkovića: Ništa od obuke ukrajinskih vojnika, 97 zastupnika podržalo odluku
Sabor protiv Plenkovića: Ništa od obuke ukrajinskih vojnika, 97 zastupnika podržalo odluku

'Razočarao me stav kvazi domoljuba'

Zahvalio je 97 zastupnika koji su danas podržali ovu odluku. Iz oporbe su odluku podržali Socijaldemokrati, njih 15 od 16 prisutnih jer im dvoje nije bilo prisutno, a jedan - Franko Vidović nije se uključio u glasanje, tri IDS-ova zastupnika, Milan Vrkljan iz Kluba za pravednu Hrvatsku te Zlatko Hasanbegović koji djeluje unutar Kluba Domovinskog pokreta, ali predstavlja svoju stranku.

- Nije me iznenadio stav SDP-a. SDP je '90-ih imao određena postignuća kada smo odlučivali o vlastitoj sudbini. Nije me iznenadio ni Zeleno-lijevo blok jer sam pratio njihova postignuća kada smo završavali pregovore s EU, ali me razočarao stav kvazi domoljuba na desnom političkom spektru, koji se busaju u prsa domoljubljem, a danas kad je trebalo pokazati solidarnost i empatiju prema narodu koji je izložen najvećoj agresiji nakon Drugog svjetskog rata su se sakrili u mišju rupu - poručio je.

'Pokazali su da je iznad njih netko drugi'

Oni koji su glasali za ovu odluku su za Ukrajinu, a oni koji nisu to danas podržali nisu za Ukrajinu, ocijenio je Bačić.

- Oni koji se zaklinju kako Sabor mora biti vrhovno mjesto odlučivanja i vrhovni arbitar i kako je iznad Sabora samo Bog, danas su pokazali da je netko drugi iznad njih. Javnost jako dobro zna tko. Nitko ne pita gdje su danas zastupnici koji nisu došli, a koji su tražili ovdje u Saboru i zazivali pomoć Ukrajini - rekao je.

Upitan tko bi onda bio iznad Sabora bio da su prikupili dvotrećinsku većinu, Bačić je ponovio stav da brojni zastupnici danas nisu iskoristili svoje pravo da odlučuju temeljem Ustava, a upravo oni često prozivaju da je Sabor snishodljiv prema Vladi, da nema ulogu koju mu je Ustav namijenio i traže da Sabor bude vrhovno mjesto odlučivanja.

'Ruski mediji i ruska politika će ovaj trenutak iskoristiti da pokažu da unutar EU postoji pukotina'

- Danas, kada su imali pravo doista biti vrhovni arbitar u političkom životu Hrvatske, sakrili su se u mišju rupu i time jasno pokazali tko i na kakav način promišlja ovlasti i odgovornosti koje je dobio na izborima - istaknuo je ocijenivši kako će moskovski mediji i moskovska politika ovaj trenutak iskoristiti da pokažu da unutar EU postoji pukotina.

'Pitanje je tko je na DP i Fokus vršio pritisak i utjecao da su odjednom odustali od podrške'
'Pitanje je tko je na DP i Fokus vršio pritisak i utjecao da su odjednom odustali od podrške'

- Danas su zastupnici iskazali stav o žrtvi Ukrajine i ukrajinskog naroda, ali i Rusiji i njezinoj agresiji na međunarodno pravo i međunarodni poredak i o slobodi jednog naroda - poručio je. 

Najavio je da će Vlada RH, bez obzira na ovu odluku, nastaviti pomagati Ukrajini i vojno.

- Znam da su oči Ukrajine danas bile uprte u Sabor i citiram Martina Luthera Kinga: „Nećemo pamtiti riječi svojih neprijatelja nego šutnju svojih prijatelja.” To je najbolja poruka onima koji su danas šutjeli - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Slovenac dobio 51 milijun na lotu, a u općini trljaju ruke: 'To nam baš treba nakon poplava'
POZAMAŠNA SVOTA

Slovenac dobio 51 milijun na lotu, a u općini trljaju ruke: 'To nam baš treba nakon poplava'

Kada je novi slovenski milijunaš u srijedu kući odnio dobitak, Mengešu je kao općini stalnog prebivališta pripao dio dobitka i to čak devet milijuna eura. Pobjedniku je ostalo 51 milijun eura
Zmija ima nikad više, uvlače se u stanove i poslovne prostore!
OPAKA SEZONA

Zmija ima nikad više, uvlače se u stanove i poslovne prostore!

Stručnjaci tvrde da je zbog prevrtljive klime došlo do pomutnje među gmazovima. Sunce ih izmami iz njihovih staništa, a onda ih nagli pad temperature natjera da zaklon pronađu u toplim domovima ljudi