Obavijesti

News

Komentari 54

'Pitanje je tko je na DP i Fokus vršio pritisak i utjecao da su odjednom odustali od podrške'

'Pitanje je tko je na DP i Fokus vršio pritisak i utjecao da su odjednom odustali od podrške'

Hrvatska neće obučavati ukrajinske vojnike, odlučili su u petak saborski zastupnici jer za tu odluku nije glasala potrebna dvotrećinska većina od 101 zastupnika. Naime, nedostajala su četiri glasa za podršku obuke

VIDEO

Nije ovo poraz HDZ-a, ovo je poraz onih koji su bili protiv i koji se nisu imali hrabrosti uključiti, naprimjer SDP i Most, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon što Sabor nije podržao odluku o vojnoj misiji koja uključuje obuku ukrajinskih vojnika. 

Podsjetimo, nedostajala su četiri glasa. Naime, za izglasavanje ove odluke bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 glas zastupnika. Do zadnjeg trena je bilo neizvjesno hoće li biti dovoljno ruku ili ne, situacija se mijenjala iz minute u minutu, a na kraju je zeleni gumb pritisnulo 97 zastupnika, a crveni njih 10. Većina oporbe se nije ni uključila u glasanje. 

- Ovo nije bilo glasovanje kako su ga neki pozicionirali između toga podržavamo li Andreja Plenkovića ili Zorana Milanovića, ovo je bilo glasovanje o tome želimo li pomoći Ukrajini, koja je žrtva agresije ili ćemo stajati po strani i na taj način zapravo dati potporu Rusiji - naglasio je Jandroković dodavši podsjetivši kako je Hrvatska država koja je relativno mlada i koja je prolazila kroz vrlo teška razdoblja u ovih 30 i nešto godina.

- Često smo zazivali pomoć prijatelja i saveznika -od međunarodnog priznanja, Domovinskog rata, pobjede u ratu i operacije Oluja. A onda je uslijedio proces međunarodne afirmacije, ulaska u NATO, EU, ove godine i u Schengen i euro. I ništa od toga ne bi bilo moguće da nismo imali naše prijatelje, saveznike, naravno, na prvom mjestu, naša snaga, naša odlučnost, ali bez suradnje i razumijevanja prijatelja i saveznika ne bi ostvarili te velike nacionalne ciljeve - poručio je.

'Ovo će zastupnicima koji su bili protiv ili se kukavički isključili ostati povijesna ljaga'

Danas je Hrvatska zemlja koja treba pomagati drugima, dodao je, posebno onima koji su pomagali nama. 

- I u ovom trenutku oni koji su bili protiv ove odluke da se pomogne Ukrajini pokazali su politički amaterizam, ali i ljudske slabosti, neetičnost, neljudskost. Mi smo danas ovdje trebali pokazati da podržavamo pravednu borbu Ukrajine za slobodu i neovisnost, to zastupnici koji su bili protiv nisu pokazali - rekao je Jandroković i naglasio da će tim zastupnicima taj postupak ostati kao povijesna ljaga. 

- Neka s njom žive, neka se propitaju, teret je sada na njima - poručio je.

Bez obzira na sve argumente, ne može shvatiti, kazao je, one iz oporbe koji su glasali protiv ili koji su se, naglasio je, kukavički isključili.

- Ta ljaga ostat će na njima. Činjenica jest da će ta činjenica utjecati i na međunarodni položaj RH i ugled, ali ćemo mi koji smo odgovorni nastaviti raditi kao i do sada. Tumačit ćemo što se to dogodilo u Saboru i vjerujem da ćemo i politikama koje ćemo voditi i odlukama koje ćemo donositi održati ovaj pozitivni imidž koji Hrvatska ima - rekao je Jandroković. 

Tezu dijela oporbe da slanje odluke u Sabor nije u skladu s Ustavom, predsjednik Sabora ocijenio je floskulom.

- Tu bombicu je u javni prostor bacio Milanović, oni su ga slijedili kao i mnogo puta do sada nekritički, politički nepromišljeno i doveli su se u ovu poziciju u kojoj su sada - dodao je pa se osvrnuo na teze da je HDZ lovio zastupnike po hodnicima i vršio pritisak. 

'Tko je na zastupnike DP-a i Fokusa vršio zadnjih dana pritisak i utjecao da su od podrške odustali?'

Upravo suprotno, istaknuo je. 

- Do prije jedan ili dva dana govorilo se o preko 100 zastupnika koji će podržati ovu odluku, međutim, neki od njih su naglo promijenili svoje mišljenje, kao zastupnici Domovinskog pokreta i na zastupnika Fokusa. Tu su bili ljudi koji su nas uvjeravali da je po savjesti da podrže pomoć Ukrajini. Što se promijenilo ova zadnja dva dana, ne znam, a njihovo kontinuirano optuživanje HDZ-a po onom načelu "držite lopova", a ustvari sami su ovdje upali u ozbiljnu zamku, pokazuje da oni nisu mijenjali stavove prema onome što HDZ traži nego su od onoga što je bilo dogovoreno i što se činilo izvjesnim promijenili stav i bili protiv - naveo je Jandroković i upitao tko je to u zadnjim danima na njih vršio pritisak i utjecao da su oni od podrške odustali. 

Upitan ima li indicija tko bi to mogao biti, Jandroković je istaknuo kako će sasvim sigurno o tome govoriti u idućim danima.

- Posebno mi je zanimljiv Domovinski pokret jer su najavljivali da će glasati po savjesti, nekoliko njih, no jučer je tijekom dana ta savjest odjednom popustila pod nekom vrstom pritiska - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'
LASAGNOMANIJA

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'

ZET uz natpis 'Rim Tim Tagi Dim' na svim pokazivačima vremena dolaska tramvaja u Zagrebu podržao Baby Lasagnu: 'Komentar ZET-a na to je: 'Mjau'

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...
KRONIKE POVJESNIČARA

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...

Tijekom 1984. raspisan je novi, ujedno i posljednji natječaj za jugoslavensku himnu
Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura
IMOVINSKI POKRET

Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura

Plus+ NOVI EXPRESS Analiza imovinskih kartica i javno dostupnih podatka o poslovnim aktivnostima važnijih pripadnika Domovinskog pokreta, novih partnera u vladi HDZ-a