News

Komentari 86

HDZ-ovac i ekipa spiskali preko 70 tisuća kuna na čašćenje. I to samo tijekom 2020. godine

HDZ-ovac i ekipa spiskali preko 70 tisuća kuna na čašćenje. I to samo tijekom 2020. godine

Državna revizija objavila je što je sve iskopala u Općini Jasenice kojom je donedavno drmao HDZ-ov Martin Baričević. Zanimljivi su troškovi reprezentacije

Napokon je završena financijska revizija Općine Jasenice. 

O ovoj općini i njenom dugogodišnjem HDZ-ovom načelniku Martinu Baričeviću pisali smo u više navrata. Izdvojimo, recimo, otkriće da mu je sin završio privatni faks na račun građana. Nakon našeg teksta, novac je vraćen.

Ipak, Martin, po struci kriminalist, vjerojatno je najpoznatiji po onoj aferi kad ga je lokalni ugostitelj optužio da je s ekipom izjeo preko stotinu tisuća kuna janjetine, i to bez plaćanja računa. Jedan od upečatljivijih naslova koji su zabilježili događaj glasio je "Načelniče, plati račune, izija si stado janjaca". Slučaj je, koliko znamo, još na sudu. 

Baričević je u međuvremenu izgubio izbore, otpuhala ga je nezavisna lista Bura, a sad izlaze pismeni tragovi njegove vladavine. 

Pa recimo, tako se navodi da su rashodi za reprezentaciju, koja obično podrazumijeva ugošćivanje, odnosno hranu i piće, samo u 2020. iznosili 70.771 kunu. Na računima nije navedena aktivnost povodom koje je račun sastavljen, (svrha ugošćivanja), a pojedini računi za reprezentaciju ne sadrže naziv, adresu ni OIB Općine te se ne može potvrditi opravdanost troškova, navodi revizija. 

Dakle, Baričević i ekipa su na reprezentaciju u vrijeme pandemije potrošili preko 70 tisuća kuna.

Državni ured za reviziju naložio je da se troškovi za reprezentaciju evidentiraju u poslovnim knjigama na temelju vjerodostojnih, urednih i prethodno kontroliranih knjigovodstvenih isprava. Naredili su i da se pri zaprimanju računa za reprezentaciju obavlja kontrola u skladu s propisanom procedurom.

Što je sve još otkrila revizija?

Općina je na današnjoj sjednici Općinskog vijeća usvojila izvješće o reviziji koja je dala uvjetno mišljenje o financijskim izvještajima i uvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja. To znači da su otkrivene nepravilnosti, navode iz Općine, a među njima su, osim već spomenute reprezentacije, na svojoj stranici nabrojili kako: 

- Nije evidentirana prodaja katastarskih čestica zemljišta u vlasništvu općine

- Javni natječaji za prodaju zemljišta objavljeni su na temelju odluke načelnika, iako je Općinsko vijeće trebalo dati suglasnost za prodaju terena skupljih od 70 tisuća kuna

- Nije obavljena kontrola namjenskog korištenja sredstava od dodijeljenih donacija udrugama

- U poslovnim knjigama nije evidentirana materijalna imovina Općine. 

Zaključno, navode iz Općine Jasenice, mišljenje revizije je da je u provođenju javne nabave prekršeno načelo transparentnosti. 

Najčitaniji članci