Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
85 komentara

HDZ-ovac protiv HDZ-ovca: Pa prodaješ med iz Kine kao naš!

Prisjeo mi je čaj u Saboru jer sam uz njega dobio med koji se deklarira kao Hrvatski, a mješavina je meda iz Kine, tvrdi Ćelić koji je prozvao tvrtku PIP koju je osnovao njegov stranački kolega Ivan Bračić

Foto: Robert Anić/Pixsell/Facebook
85 komentara

"Jutrošnji čaj u Hrvatskom saboru mi je prisjeo. Uz čaj dobijem "Cvjetni med - dar pčela i prirode". Zemlja podrijetla: mješavina meda iz EU i meda koji nije iz EU. Da, dobro ste pročitali - mješavina meda iz EU i meda koji nije iz EU. Mogli su barem napisati u kojem omjeru. Ironičan sam, naravno. U prijevodu čitajte: to je med iz Kine kojem je dodano malo meda iz Hrvatske. Pa, tko dopušta ovakve deklaracije? Je li se i ovaj med može prodavati u okviru promidžbene akcije "Kupujmo hrvatsko"? Strašno.

Napisao je to HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Ćelić na svom Facebook profilu prije jutrošnjeg početka zasjedanja Sabora.

Proizvođač meda kojeg je prozvao je PIP, a osvnič te tvrtke je Ivan Bračić. Bračić je dugogodišnji i ugledni član HDZ-a, bivši pomoćnik ministra gospodarstva, zastupnik u zagrebačkoj Skupštini. Pitali smo Ćelića je li svjestan da je napao svog kolegu.

- Ne možeš se u javnosti zalagati protiv uvoza, a raditi drugo - kratko nam je SMS-om odgovorio Ćelić.

KAKO GA PREPOZNATI? Lažni proizvod: U domaći med ubace kineski i - 'nabiju' cijene

Također je kasnije pod status na reagiranje ogorčenog pčelara napisao da je postavio zastupničko pitanje ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću(HDZ) zašto se dopuštaju takve deklaracije kako je reguliran uvoz meda.

Bračić odgovorio: Neka Ćelić provjeri zakonsku regulativu

Ivan Bračić je uputio Ćelića da provjeri zakonsku regulativu i da je med ispravno deklariran. Bračić nam kaže da se on osobno zalagao i zalaže za jasnije označavanje i da će se pravilnici promjeniti. Kaže i da nije više vlasnik tvrtke, ali da još može govoriti u njihovu ime. Novog vlasnika nije htio otkriti.

- Pravilnik o deklaraciji meda je na temlju Direktive EU. Od početka sljedeće godine će se u Hrvatskoj deklarirati i zemlja podrijetla, ali ministarstvo nam još duguje naputak što uraditi primjerice s medom iz Francuske koji je deklariran po europskim pravilima kao med EU kad dođe u našu zemlju. Ja sam, kao što je i poznato, za jasne deklaracije i označavanje hrvatskog meda  -kaže Bračić.

Ističe da PIP i danas ima med koji je isključivo hrvatski i tako ga deklariraju. A onaj koji nije iz Hrvatske deklariraju sukladno pravilima.

- Do prije par godina, PIP nije uvozio med, ali sada se situacija promjenila. Neka mi Ćelić i direktorica sektora trgovine HGK Ema Culi nađu 10 tona hrvatskog meda i prodaju nam. Eto neka zarade na tome, pa će vidjeti s čim će se susresti - zaključuje Bračić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message