Obavijesti

News

Komentari 85

HDZ-ovo brojanje zastava ne čini državu. Jer iza tih zastava skrivalo se uništavanje države

HDZ-ovo brojanje zastava ne čini državu. Jer iza tih zastava skrivalo se uništavanje države

"Ljudi koji su govorili na prosvjedu negiraju postojanje naše države i ono što nas čini Hrvatima", izjavila je ovih dana HDZ-ova europarlamentarka Sunčana Glavak, komentirajući prosvjed lijeve oporbe na Markovu trgu.

VIDEO

"Opasno je imati državu ne pitajući se kakvu. Jer bilo kakva država znači i da je sve dopušteno".

Tko zna je li Sunčana Glavak, europska zastupnica HDZ-a, čula ovu poruku Vlade Gotovca iz 1999. godine, upućenu godinu dana prije njegove smrti i u godini smrti Franje Tuđmana, te uoči parlamentarnih izbora na kojima je oporba poslije gotovo deset godina smijenila HDZ s vlasti.

Jer, da je čula tu poruku, možda ne bi nakon prosvjeda na Markovu trgu optužila predstavnike oporbe za "negiranje postojanja naše države" i "onoga što nas čini Hrvatima".

Europska zastupnica HDZ-a naslonila se na dirigirane političke poruke premijera Andreja Plenkovića i brojnih stranačkih jurišnika koji su govorili o "radikalnoj ljevici" i prebrojavali hrvatske  zastave na oporbenom skupu. 

Jer valjda su zastave ono što nas čini Hrvatima.

A iza zastava skrivaju se afere, skandali, korupcija, kriminal.

Temeljna razlika

Na ovom slučaju iznova se potvrđuje temeljna razlika između HDZ-a i lijeve oporbe, još od Tuđmanovih devedesetih, preko Sanaderovih i Karamarkovih godina, pa sve do umjerenog europejca Plenkovića koji se u predizbornoj groznici uvaljuje u naručje stranačke desnice.

Jer, ako je povod za prosvjed, barem jedan od najvažnijih povoda, bio izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, onda se upravo na njemu pokazuje "što nas čini Hrvatima".

Pokazuje se sadržaj te države. 

Naročito kad se na čelo ključne institucije za borbu protiv korupcije i kriminala postavlja osoba koja je lagala o svojim vezama i prijateljstvu s osobama optuženima ili osuđenima upravo zbog korupcije i kriminala.

Negiranje Turudićeve države

Kad oporba, prema riječima Sunčane Glavak, "negira postojanje naše države", onda čini to kroz negiranje postupka u kojem se ključna mjesta u toj državi daju u ruke osobama poput Turudića.

Negira postojanje upravo takve države. Koju HDZ odavno smatra "našom".

"Bilo kakva država znači da je sve dopušteno", pisao je Gotovac. I HDZ godinama potvrđuje tu tezu.

Godinama državu svodi na simbole, nacionalistički kič, domoljubnu patetiku, na mahanje zastavama i parolama, iza kojih se skriva pokoravanje institucija, pljačkanje države, gušenje demokracije, pritiskanje medija, kršenje ljudskih prava, optuživanje političkih neprijatelja...

Pa i sama Sunčana Glavak ovih dana na tome gradi kampanju za novi lukrativni mandat u Europskom parlamentu.

Kako HDZ ruši vlast

Povijesno, HDZ je rušio SDP-ove vlade na braniteljima i šatorašima, na ćirilici, na gejevima i ustavnoj definiciji braka, na optužbama protiv "nenarodne vlasti" i "loših Hrvata", prebrojavali su Srbe u Milanovićevoj Vladi (koje Josip Đakić sada ne prebrojava u Plenkovićevoj), protivili se optužnicama za ratne zločine, kao i uvođenju reda u državi...

A oporba sada, kao i mnogo puta prije toga, ruši HDZ na borbi protiv korupcije, kriminala, pokoravanja institucija, uzurpiranja države, na socijalnim temama, na tragičnim posljedicama borbe protiv pandemije ili na kašnjenju obnove, na pretvaranju države u stranačku prćiju, na lexu AP, na kontroli medija...

To je borba za dvije vizije hrvatske države.

To je borba za "ono što nas čini Hrvatima".

Ne mahanje hrvatskim zastavama i domoljubnim svetinjama, nego plaćanje poreza i osnaživanje neovisnih institucija.

"Negiranje hrvatske države" u ovom slučaju znači negiranje svega onoga što uništava tu državu, sramoti državu, osiromašuje državu.

Dok bi neki htjeli imati hrvatsku državu samo kako bi od nje imali konkretne koristi. 

Kroji državu po mjeri HDZ-a

Plenković sada brani Ivana Turudića na rehabilitaciji Alojzija Stepinca, ignorirajući sve dokaze o Turudićevim vezama s Josipom Rimac i Zdravkom Mamićem, kao i njegove neistine koje je govorio pred saborskim povjerenstvom ili u medijima. 
Zaklinje se u zaštitu hrvatskog jezika kojeg uništavaju upravo njegovi suradnici ili sljedbenici.

I kroji državu po vlastitoj mjeri, državu u kojoj bi on i njegova stranka najlakše osvojili vlast i zadržali vlast, u kojoj bi provodili samovolju, isključujući istodobno javnost, oporbu, medije, kritičare i građane koji glasaju protiv HDZ-a, da bi onda HDZ pogazio tu volju birača hvatajući žetončiće u Hrvatskom saboru.

"U takvoj podjeli postoje samo pobjednici i poraženi i pobjednicima pripada sve, a poraženima ništa", pisao je Vlado Gotovac. "Pobjednici tada provode samo svoje mišljenje i zato se i najveća zamisao pretvara u najgoru činjenicu".

I upravo zbog toga HDZ se grčevito bori za hrvatsku državu. Jer je doživljava kao svoj plijen. 

Gdje se zastavama i domoljubnom patetikom prikriva prava narav njegove vladavine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi