Obavijesti

News

Komentari 49

HDZ protiv ustavnih promjena: 'Udar na razinu demokracije'

HDZ protiv ustavnih promjena: 'Udar na razinu demokracije'
1

Najznačajniji dokument donosi se uz javnu raspravu u isforsiranom roku od 15 dana na internetu čime je dijelu građana onemogućeno sudjelovanje, rekao je Mlakar

VIDEO

HDZ protivi se predloženim promjenama Ustava, a smatraju da su one štetne za demokraciju, vladavinu prava, pravnu sigurnost ali i da ce se njima dodatno destabilizirati političke prilike u Hrvatskoj. Naime, o prijedlogu nacrta Ustavnih promjena u četvrtak bi trebali raspravljati saborski zastupnici, a svi HDZ-ovi prijedlozi su odbijeni.

U najjačoj oporbenoj stranci podsjetili su da su ustavne promjene počele zbog slučaja Perković i pokušaja da se spriječi njegovo izručenje Njemačkoj. 

- Sve što se dogodilo poslije toga rezultat je vulgarne i neodgovorne političke trgovine koja će nanijeti veliku štetu i državi i društvu i građanima. Svi koji podrže ovakve promjene Ustava preuzimaju i odgovornost za negativne posljedice koje ce proizići iz takvih promjena. Posebno bih naglasio odgovornost Laburista i HDSSB-a jer su zbog uskih stranačkih interesa pristali na promjene. Oni će biti suodgovorni za to što će Vlada Zorana Milanovića još jednom pokušati izigrati međunarodne obveze kada je u pitanju europski uhidbeni nalog i izručenje Josipa Perkovića - porucio je Gordan Jandrokovic (HDZ).

HDZ je, kazao je pak Davorin Mlakar, protiv ustavnih promjena i zbog pitanja postupka donošenja ustavnih promjena, ali i zbog suštinskih stvari. 

- Kada govorimo o postupku, moramo reći da je ovo udar na već dostignutu razinu demokracije, budući da se najznačajniji dokument u državi donosi uz javnu raspravu u isforsiranom roku od 15 dana na internetu čime je dijelu građana onemogućeno sudjelovanje. Pri tome su sve prijedloge HDZ-a odbili razmatrati, iako su to bili dužni napraviti -  rekao je Mlakar.

HDZ-ovce uz prekratku javnu raspravu smeta i što se ukida zastare za teška ubojstva, što ističu, dovodi do pravne nesigurnosti i kršenja vladavine prava. Uvjereni su da će promjenama oslabiti Ustavni sud, a zabrinjava ih i što će se primjerice Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, ali i neki drugi zakoni ako to većina odluči, donosi po proceduri za promjenu Ustava. 

Šeks: Vlada ovim promjenama pokazuje strah od naroda

Za Vladimira Šeksa (HDZ) najveći problem je što se na mala vrata uvode regije, a smetaju ga i nove odredbe kojima se propisuje o kojim temama se ne može raspisati referendum.

- Određen je krajnje opširan krug pitanja kojim se 'de facto' onemogućava referendum, referendumska inicijativa i referendumska demokracija. To pokazuje strah od naroda - ustvrdio je.

HDZ-ovci su se požalili da su bili isključeni iz pripreme ustavnih promjena, te da je matični Odbor za Ustav preglasavanjem odbio i raspravljati o njihovim prijedlozima.

- Raspravljao je o svim inicijativama koje su podnesene, samo ne o našim prijedlozima. To je presedan i zato smo mi odbili sudjelovati u toj farsi na Odboru za Ustav - rekao je Šeks.

Lesar: Ovim se promjenama ispravlja pogreška HDZ-a

Oglasio se i prozvani laburist Dragutin Lesar. Ustvrdio je da su se pisanjem ustavnih promjena pridružili iz jednog motiva, a to je da se popravi pogreška koju je HDZ učinio u ustavnim promjenama 2010. godine. Podsjetio je da je tada iz Ustava obrisan dio vezan uz regulativu oko referenduma čime je učinjen pravni vakuum koji je nužno popraviti. Smatra da je HDZ posljednji koji ima pravo kritizirati ustavne promjene. 

Salapić: HDZ-u smeta što prvi puta u povijesti neće sudjelovati u ustavnim promjenama

Za Josipa Salapića (HDSSB) prozivke iz HDZ-a su očekivane.

- Optuživati HDSSB da predlaže nešto loše za Hrvatsku je neodgovorno. Očito HDZ-u smeta što prvi puta u povijesti neće sudjelovati u izglasavanju ustavnih promjena i što je HDSSB kao ključna stranka u Saboru odnosno zajedno s ostalim klubovima zastupnika čini dvotrećinsku većinu. HDZ u tome nije i to je njihov problem. Odbacujemo optužbe o trgovini. To je glupo i neodgovorno. Mi očekujemo da se barem raspravlja o prijedlozima koji su kvalitetni - kazao je Salapić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...