Obavijesti

News

Komentari 92

HDZ štanca afere i opet se hvali s 30 posto podrške. Pa kako to?

HDZ štanca afere i opet se hvali s 30 posto podrške. Pa kako to?

Andrej Plenković pohvalio se da je HDZ na 30 posto podrške u anketama, u vrijeme kad svakodnevno izlaze nove afere i transkripti. U prijevodu, HDZ će raditi i dalje što hoće, a birači će u tome prepoznati svoj interes.

VIDEO

"HDZ je na 30 posto u osmoj kalendarskoj godini mandata, SDP je na 11,5 posto", pohvalio se prije par dana premijer Andrej Plenković.

Hoće li te brojke pasti nakon najnovjih otkrića o zapošljavanjima u Hrvatskim šumama? Ili su priče o pogodovanju pri zapošljavanju samo hrana za održavanje rejtinga HDZ-a?

Plenković se također pohvalio da je "potpora parlamentarne većine Vladi kao armirani beton". Čini se da je takva i javna potpora HDZ-u, unatoč svim transkriptima, otkrićima, aferama, raznim AP-ovima i "Dujmovićima", urgiranjima ili raspitivanjima za zdravlje prijatelja i poznanika direktno iz Banskih dvora.

Ako se ovaj zacementirani rejting HDZ-a dovede u korelaciju s najnovijim aferama i podjelama poslova, može se zaključiti kako je takvo ponašanje vladajuće stranke upravo ono što njezini birači, članovi, simpatizeri ili budući klijenti od nje očekuju.

HDZ je odavno postao interesna organizacija.

Ne ideologija, nego interes

I za razliku od afera gdje je interes išao direktno prema stranačkoj vrhuški, primjerice Ivi Sanaderu, ili afera u kojima se državni establišment koristio za pogodovanje privatnim investitorima, kao u aferi Vjetroelektrane, ovo navodno namještanje poslova iz svih resora i ministarstava, čak i iz Banskih dvora, sugerira svim pristalicama HDZ-a da bi se sutra tako ili slično moglo pogodovati i njima.

Nije više ideologija ljepilo koje drži HDZ na okupu, članstvo poslušnima, a biračko tijelo mobiliziranim. To je ionako zanimacija za periode oporbene oskudice.

Sada je ljepilo goli interes u zapošljavanju, pogodovanju, napredovanju.

Raspituju se za zdravlje

Jer, sutra će se možda glasnogovornik Vlade raspitivati za vaše zdravlje kod direktora državne tvrtke. Sutra će se natječaj namjestiti za vas, vašeg bračnog druga, za kćer ili sina. Sutra će se poslati prijatelju pitanja da se kandidat pripremi za razgovor za posao. 
HDZ je pokazao da je stranka običnih ljudi. Koji se mogu nadati da će biti u prednosti pred drugim običnijim ljudima.

I da će imati korist od stranke koju održavaju na vlasti.

Zašto je Milan Bandić dva desetljeća vladao Zagrebom? Zašto HDZ četvrt stoljeća vlada Hrvatskom? I zašto je još uvijek uvjerljivo najsnažnija stranka?

Ne zbog eura, Pelješkog mosta, Schengena ili "pobjede nad koronom". To je samo propagandna parola Andreja Plenkovića.
HDZ je najsnažniji zato što je najdarežljiviji. Prema svojima, naravno.

Hrana za HDZ

Ovakva pogodovanja, jasno je svima, nisu nikakva novost. Na tome je HDZ stasao, odrastao i preživljavao. Pogodovanje interesnim skupinama, pogodovanje zaslužnim pojedincima, pogodovanje tajkunima i darivateljima mita, ali i pogodovanje članovima i njihovim obiteljima.

Pitanje je bi li se Marko Milić raspitivao za zdravlje Nike Dujmovića da se ovaj zaposlio, recimo, u Lidlu. Kao što je pitanje bi li Milić i ostalo društvo po ministarstvima zapošljavali sve te ljude za koje sada urgiraju u vlastitim privatnim kompanijama. 

Ovako, država je njihova kompanija.

Bandić je u Zagrebu zapošljavao čitave obiteljske klanove do trećeg koljena. Državne tvrtke postale su legla generacijske solidarnosti, od djeda do unuka i šire. I sada imamo HDZ na 30 posto.

Ne unatoč svim tim aferama, već upravo zahvaljujući svim tim aferama.

Potpuna bezbrižnost

Pritom bezbrižnost koja emanira iz objavljenih prepiski sugerira da su akteri potpuno opušteni u svojoj raboti, sigurni u ono što rade, svjesni da im nitko ništa ne može. Pouzdaju se u činjenicu da ih HDZ štiti od svih sankcija, te da ih nitko neće prijaviti dokle dok je HDZ na vlasti.

A usput će se i javno pohvaliti da su uspjeli uvjeriti znatiželjne medije da ne objavljuju kompromitirajuće materijale.

I opet će imati 30 posto glasova u anketama.

HDZ radi samo ono što je HDZ uvijek radio.

Pogodovanje, pomaganje, promoviranje, zaštita i briga za svoje ljude, svoje članove i svoje simpatizere pretvorilo  je u HDZ u interesnu organizaciju. Ali koja radi u vlastitom interesu. Dok se svima drugima ruga da su im njihove stranke na deset posto podrške.

Andrej Plenković je u pravu, ova afera nije tema. Tema bi bila kad bi HDZ prestao proizvoditi ovakve afere. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca